USL Covasna, ultimatum pentru UDMR


Autor: 

Violeta Feldiorean

Prin intermediul unei conferinţe de presă comune, susţinută la Sfântu-Gheorghe, la sfârşitul săptămânii trecute, liderii PSD şi PNL Covasna, deputatul Horia Grama (foto, dreapta), respectiv Marius Obreja (foto, stânga), au transmis, printre altele, un apel către liderii UDMR, pe care îi somează ca, în maximum două luni, să se hotărască asupra poziţionării lor: rămân în actuala guvernare sau trec de partea opoziţiei. După acest termen, uniunea nu va mai fi primită în coaliţia formată de curând, Uniunea Social Liberală (USL).

Horia Grama: „Maghiarii îi reproşează UDMR traiul prost”

Potrivit deputatului Horia Grama, interesele UDMR nu corespund cu interesele populaţiei maghiare pe care zice că o reprezintă. Maghiarii îi reproşează UDMR, potrivit lui Grama, traiul prost, nesiguranţa şi lipsa locurilor de muncă, o rată a şomajului mare etc., în vreme ce uniunea pune accent mai mult pe problemele de interes etnic, decât pe cele economico-sociale.
Liderul PSD Covasna consideră că UDMR are mai multe avantaje nepărăsind actuala guvernare, dar numai pentru scurtă vreme: „UDMR, pe termen scurt, are mult mai multe avantaje rămânând alături de PD-L pentru că deţine un număr de funcţii şi locuri foarte mare, pe care le-a obţinut şantajându-i pe cei din PD-L. Este un interes obscur al celor din funcţii, de la ciolan. UDMR are foarte multe interese să stea în acest Guvern. Dacă iese, e clar că va pierde foarte multe posturi, pentru că se vor împărţi la 4. Pe termen lung vin alegerile locale, cele generale, iar dacă uniunea nu face un pas foarte repede, USL nu o va mai primi în actuala coaliţie”. În plus, „dacă UDMR continuă pe aceeaşi linie, va crea un culoar favorabil celor din PCM”, a mai spus Horia Grama.

Marius Obreja: „Uniunea Social Liberală va funcţiona bine”

„UDMR ocupă peste 40 la sută din portofolii. Această situaţie nu se va mai întâmpla niciodată în istoria uniunii. Acesta e motivul pentru care stau la putere”, a adăugat preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja.
Nu în ultimul rând, liderii celor două formaţiuni politice au vorbit despre protocolul de colaborare între ACD şi PSD şi despre obiectivele noii coaliţii USL. La nivelul judeţului Covasna, în termen de maxim 30 de zile se vor stabili bazele colaborării şi se va încheia un protocol de colaborare între cele două părţi. Deocamdată, s-a stabilit grupul de lucru din care vor face parte 3 membri PSD şi 3 membri ACD, inclusiv preşedinţii de partid.
„Protocolul la nivelul judeţului va fi elastic, forma finală foarte aerisită, se va permite adaptarea la situaţia tactică din teren. Alianţa va funcţiona bine”, a spus, încrezător, Marius Obreja.
Conform protocolului încheiat la nivel central, ACD şi PSD vor avea, printre altele, candidaţi comuni la alegerile pentru preşedintele Consiliului Judeţean şi pentru consilierii judeţeni, precum şi la cele pentru primarii municipiilor reşedinţă de judeţ şi pentru consilierii locali municipali.

Categorie: