Vrem egalitate în drepturi

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 59, 26.03.2014

În Ziua Libertăţii Secuieşti, primarul târgumureşean le-a interzis maselor să-şi exprime revendicările şi în faţa prefecturii. Acelaşi primar i-a permis în schimb organizaţiei fasciste Vatra Românească să organizeze în centrul oraşului un protest antimaghiar. Aceste două decizii în totală contradicţie una cu cealaltă au un mesaj clar: ceea ce membrilor etniei române le este permis, le este interzis locuitorilor de naţionalitate maghiară, cu alte cuvinte suntem discriminaţi negativ.
Atitudinea manifestată faţă de noi nu ne poate lua prin surprindere, deoarece punctul 1 din articolul 1 din Constituţie prevede că România este stat naţional, ca atare nu este recunoscută nici măcar existenţa maghiarimii transilvane. Una dintre consecinţele acestui fapt este aceea că am putea fi privaţi oricând şi de drepturile noastre fundamentale şi fără îndoială că o vor şi face dacă interesul puterii o va cere.
Suntem într-o situaţie-capcană, pe care însă nu avem voie să o acceptăm, deoarece, aşa cum ne-am putut convinge deseori în cei 94 de ani petrecuţi forţat între hotarele României, prin asta nu am face decât să contribuim la nimicirea noastră.
Conştienţi de toate acestea, principala noastră sarcină ar trebui să fie obţinerea includerii drepturilor noastre în cadrul constituţional. Cum putem face acest lucru? Prin intermediul reprezentanţilor noştri în parlamentele de la Bucureşti şi de la Bruxelles, prin declaraţiile lor consensuale şi prin exercitarea unor presiuni. Prin exprimarea voinţei comune în cadrul adunărilor în masă şi a marşurilor. Prin apelarea la mijloacele nesupunerii civice. Şi în final dar nu în ultimul rând, cu ajutorul intelectualilor români luminaţi, pe care nu-i putem însă convinge de dreptatea noastră decât dacă iniţiem un dialog cu ei.