Zilele Gălăuţaşului - Ediţia a XX-a, 14-15 august 2019 -

La Gălăuţaş, în nordul judeţului Harghita, miercuri şi joi, pe 14 şi 15 august, au fost două zile pline de activităţi sportive, culturale şi distracţie, într-un dens program alcătuit de Primărie şi Consiliul Local la ediţia din acest an a Zilelor Gălăuţaşului.
Miercurea a fost ziua dedicată sportului şi jocurilor distractive. La baza de agrement a comunei s-au întâlnit gălăuţeni de toate vârstele şi s-au întrecut la: tenis de masă, table, trasul buşteanului cu unul şi doi cai, călărie viteză, trasul frânghiei fete şi băieţi, skanderbeg fete şi băieşi şi cross la mai multe grupe de vârstă.
Joi dimineaţa, gălăuţenii şi invitaţii lor au participat la bisericile din comună la Sfânta Liturghie prilejuită de marea sărbătoare „Adormirea Maicii Domnului”, una din bisericile ortodoxe şi satul având acest hram.
În după-amiaza zilei de joi, Baza de agrement a comunei a îmbrăcat haine de sărbătoare, fiind pregătită pentru o serbare câmpenească cum numai la Gălăuţaş se poate vedea şi petrece. Aici au fost de toate. De la bere rece şi spumoasă, alte băuturi alcoolice şi răcoritoare, la tot felul de mâncăruri care se pretează unei asemenea sărbători, dintre care n-au lipsit apetisanţii mititei şi ispititoarele grătare.
Joi şi timpul a ţinut cu gălăuţenii, chiar dacă ploaia şi-a mai dat drumul în câteva rafale scurte, în general a fost un timp foarte bun pentru distracţie şi destindere.
Toate acestea au fost susţinute într-o atmosferă specifică creată de un spectacol maraton de peste opt ore.
Manifestarea de la „Pădurea lui Trâmbiţaş”, locul pe care se află Baza de agrement a comunei Gălăuţaş, a fost binecuvântată de părintele paroh Marcel Stanca, după care s-au adresat gălăuţenilor Radu Ţăran, primarul comunei, Adrian Jean Andrei, prefectul judeţului Harghita, şi dr. ing. Ioan Hârb, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Harghita, care le-au mulţumit gălăuţenilor pentru invitaţie şi le-au urat distracţie frumoasă.
Spectacolul maraton a fost deschis de Ansamblu folcloric „Izvoraşul”, o formaţie artistică autentică ce ştie să păstreze nealterate şi să transmită generaţiei actuale şi celor ce vor veni datinile şi tradiţiile noastre strămoşeşti, aşa cum le-au preluat de la înaintaşi. Membrii Ansamblului „Izvoraşul”, alcătuit din câteva generaţii, au cântat şi jucat, încântându-i pe cei prezenţi cu cântece şi jocuri care nu trebuie să se uite. Sub coordonarea Lilianei Luncan au cântat: Delia Maria Micu, Adelina Pop, Olivia Morar, Andrada Rugină, Costina Maria Groza, Gabriela Saroşi, Ioana Natea, Daian Suciu şi Liliana Luncan. Taraful tradiţional alcătuit din Vasile Colcer - vioară, Daniel Ţăran - vioară, Nelu Stoian - acordeon şi Nicu Luncan - dobă ţărănească a interpretat jocuri locale, iar dansatorii i-au încântat pe cei prezenţi cu jocuri locale de perechi.
De remarcat prezenţa la acest spectacol a lui Vasile Colcer şi a Ioanei Natea, veteranii acestei formaţii artistice, adevărate tezaure vii ale acestor meleaguri.
Cu numeroase aplauze a fost răsplătită evoluţia „Florilor Topliţene”, de pe lângă Casa Municipală de Cultură Topliţa, un grup folcloric format din tineri artişti coordonaţi de îndrăgita Livia Harpa, care de data aceasta pe scena din Gălăuţaş a avut următoarea alcătuire: Alexandra Ţifrea, Andreea Pop, Petronela Urzică, Adina Urzică, Mădălina Roman, Raluca Cerghi, Georgiana Olari şi gălăuţeanul Andrei Morar.
A urcat pe scenă Vasile Paşc, care a coborât la Gălăuţaş din Arinişul de Sus, acolo unde are oile la vărat, şi i-a încântat pe cei prezenţi cu minunate cântece populare, majoritatea păstoreşti.
Rozana Truţa a cântat cu mult succes cântece frumoase.
Ilinca Farcaş, elevă la Liceul de Arte din Târgu-Mureş, a încins atmosfera de la „Pădurea lui Trâmbiţaş” cu cunoscute şlagăre de muzică uşoară din repertoriul internaţional.
O evoluţie pe măsura talentului şi artei sale a avut Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa. Soliştii Raita Dragomir, Carmen Antal Cujbă, Alexandru Oltean şi Livia Harpa i-au încântat pe cei prezenţi cu minunate melodii populare, iar dansatorii cu jocuri frumoase din mai multe zone etnofolclorice ale României.
Trupa „Cherry” din Târgu-Mureş a adus pe scena de la Gălăuţaş rock and roll-ul anilor 60 şi 70, smulgând ropote de aplauze.
Cu mult interes au fost aşteptate recitalurile folclorice ale lui Ciprian Ilie, Ovidiu Furnea şi Ionuţ Langa, care nici de data aceasta nu şi-au dezamăgit fanii, care au fost darnici cu ei prin ropote de aplauze.
După acest adevărat regal folcloric al celor trei solişti amintiţi, puntea de legătură între spectacol şi superbul foc de artificii, care a colorat cerul Gălăuţaşului, în jurul orei 22, a fost făcută de reghineanul Marcel Crăciunescu, printr-un recital antrenant de excepţie, reuşind să-i încingă pe cei prezenţi într-o mare şi densă horă.
Primarul comunei Gălăuţaş, Radu Ţăran, mulţumeşte tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a acestei sărbători a comunei, devenită tradiţională.

Rezultatele sportive:

- Tenis de masa: locul 1 - Pupak Robert; locul 2 - Cătălin Colcer; locul 3 - Varyas Robert.
- Table: locul 1 - Iuhasz Csaba; locul 2 - Dorel Iluş; locul 3 - Ilie Diţă.
- Mini fotbal: locul 1 - echipa Ciuca Bătăii; locul 2 - Ştiinţa Pârâu, locul 3 - FC Viitorul.
- Trasul buşteanului (simplu): locul 1 - Aurel Morar; locul 2 - Traian Rugină; locul 3 - Nicolae Urzică.
- Trasul buşteanului (dublu): locul 1 - Petru Marc; locul 2 - Marius Buzilă.
- Călărie viteză: locul 1 - Vasile Mascan; locul 2 - Mihai Urzică; locul 3 - Mihai Ciubucă.
- Trasul frânghiei (fete): locul 1 - echipa Racheta; locul 2 - Luptătoarele.
- Trasul frânghiei (băieţi): locul 1 - echipa Panseluţa Veselă; locul 2 - Păpădia.
- Trasul frânghiei (seniori): locul 1 - echipa lui Dragoş Groza; locul 2 - echipa lui Laczko Norbert.
- Skanderbeg (băieţi, minus 80 kg): locul 1 - Dragoş Groza; locul 2 - Florin Mihai Matei; locul 3 - Andrei Moglan.
- Skanderbeg (băieţi, plus 80 kg): locul 1 - Laszko Norbert; locul 2 - Baijko Gabriel.
- Skanderbeg (fete): locul 1 - Simona Marc; locul 2 - Loredana Urzică.
- Cross (fete, până la 10 ani): locul 1 - Miruna Groza; locul 2 - Elena Stoica.
- Cross (băieţi, până la 10 ani): locul 1 - Robert Denis Olteanu; locul 2 - Flavius Dărăban; locul 3 - Matei Platon.
- Cross (fete, 10-15 ani): locul 1 - Cristina Olteanu; locul 2 - Roxana Marc.
- Cross (băieţi, 10-15 ani): locul 1 - Sorin Holmanu; locul 2 - Csiki Szilard; locul 3 - Valentin Cotruţ.
- Cross (fete, 15-20 ani): locul 1 - Raluca Rugina; locul 2 - Teodora Cotfas.
- Cross (băieţi, 15-20 ani): locul 1 - Vali Ilisan.
- Cross (băieţi, peste 40 ani): locul 1 - Marcel Goia; locul 2 - Florin Bokiş; locul 3 - Konerth John.

Categorie: