Ziua Libertăţii Secuieşti / Marşul a fost interzis

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.411, 04.02.2015

Dorin Florea, primarul din Târgu-Mureş, a interzis organizarea, de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), în ziua de 10 martie, a unui marş de la monumentul martirilor secui până în piaţa centrală a oraşului, respectiv a unei demonstraţii de protest în faţa prefecturii - a anunţat ieri, la Târgu-Mureş, Izsak Balazs, preşedintele CNS. Izsak Balazs a declarat că primarul şi-a dat acordul doar pentru festivitatea memorială de la monumentul martirilor secui.
Izsak Balazs a precizat: primarul a interzis marşul invocând tulburarea ordinii publice din 2013 şi 2014, însă a precizat şi faptul că, în perioada 9-11 martie, pentru spaţiul inclus de traseul preconizatului marş a fost autorizată o manifestare legată de obiceiurile din postul paştelui. Preşedintele CNS a adăugat: în ceea ce priveşte mişcarea în masă din 2013, autorităţile nu au semnalat nicio acţiune de perturbare a ordinii publice, iar procesele verbale referitoare la manifestarea din 2014 au fost atacate în instanţă, procesele încă nu s-au încheiat.
Izsak Balazs a accentuat: potrivit legii din România care asigură dreptul la întrunire, autorizaţiile pentru demonstraţiile de protest nu sunt obligatorii, norma juridică prevede doar obligaţia ca aceste acţiuni să fie anunţate. Preşedintele a adăugat: autoritatea publică ar avea dreptul să interzică o demonstraţie de protest doar în cazul în care ar avea cunoştinţă de faptul că protestatarii se pregătesc de o lovitură de stat.
Liderul CNS a mai atenţionat: guvernul de la Bucureşti nu a organizat, în pofida unei promisiuni anterioare, o dezbatere publică referitoare la problema reorganizării regionale şi nu s-a consultat pe tema reorganizării cu administraţiile locale vizate. Izsak a menţionat: 45 de autoguvernări de pe Pământul Secuiesc au adoptat hotărârea prin care şi-au exprimat dorinţa de a aparţine de regiunea Pământul Secuiesc. Aceste hotărâri au ajuns pe ordinea de zi a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliului Europei.

Aparut in :