Ziua Limbii Române, sărbătorită la Covasna

Spunea un prieten că Limba Română e coloana vertebrală a Neamului. Aceasta este şi convingerea noastră şi premisa de la care a plecat Asociaţia Grit în organizarea Zilei Limbii Române la Covasna, în 31 august 2016. A fost un eveniment pentru prieteni, realizat cu ajutorul prietenilor.
În cocheta sală a Casei Orăşeneşti de Cultură, profesoara Doina Ungurean ne-a împărtăşit din secretele minunatei meserii de profesor de Limba Română, subliniind importanţa sărbătoririi acestei zile, importanţa păstrării şi cultivării limbii materne, a cunoaşterii şi vorbirii ei corecte. „Limba nu se poate vinde, nu se poate fura sau substitui ca şi aurul şi pământul Ţării sau pădurile ei. Limba este un tezaur scump - scriitorii şi poeţii au mers pe teritoriul limbii, ca pe o formă de relief”, a adăugat aceasta.
Poeta din Târgu-Secuiesc, Mihaela Aionesei, care a declarat că la Covasna se simte ca acasă, a făcut cunoştinţă participanţilor la eveniment cu volumele ei de versuri apărute în acest an, „Cămaşa de sare” şi „Anotimp sihastru”, dezvăluind informaţii despre cel aflat în curs de tipărire. A provocat ropote de aplauze atunci când a recitat, aşa cum doar ea ştie s-o facă, versuri care au emoţionat publicul.
Covăsnenii şi turiştii aflaţi în sală au avut apoi şansa de a o cunoaşte pe Adriana Tîrnoveanu, venită de la Braşov. Cu vizibile emoţii, soţia cunoscutului Mihai Tîrnoveanu, iniţiator al Acţiunii „Români pentru români”, Adriana, cu „Nume de Cod - Povestitoarea” (de altfel, acesta este şi titlul volumului publicat anul acesta), a fermecat audienţa cu câteva „surprize” literare şi mărturisiri emoţionante. Mai târziu, avea să declare pe facebook: „Azi am realizat un lucru simplu, că indiferent de metafore, de figuri de stil, de forme, fond, răsunet sau realitate necosmetizată, un lucru nu se poate face în altă limbă…, să te rogi. Am o prietenă care e plecată din România de 26 de ani. Româneşte nu are cu cine vorbi decât la telefon, însă îmi mărturisea că da, am dreptate, niciodată nu a reuşit să spună „Tatăl nostru” în italiană. Am avut o seară magică, la Aniversarea Limbii Române în Covasna, o seară care mi-a confirmat că diversitatea e constructivă, că fiecare are modul şi stilul lui de a încununa limba asta care se lasă modelată în fel şi chip de noi, amatorii. Ea… rămâne profesionista!”.
Prezent la eveniment, poetul Cornel Vlad din Braşov şi-a prezentat cele patru volume de poezii, apoi a recitat din versurile proprii.
Profesorul Vasile Stancu a vorbit cu însufleţire de cartea „Mocanii voineşteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan”, ultimul volum apărut sub semnătura prof. Florentina Teacă, spunând, printre altele, adresându-i-se autoarei: „Îţi mulţumesc că ai reuşit cu limpezime să transmiţi ce „a spus tata că a zis moşu`” şi, binecuvântată de Dumnezeu cu har, talent şi putere de muncă, ai izbutit să aşterni, în minunatul tău grai, istoria şi etnografia moşilor şi părinţilor tăi...” (vezi paginile 10-11). Profesorul Vasile Stancu a pregătit şi o surpriză organizatorilor - a venit cu un vechi prieten, poetul Victor Manole, dobrogean de origine, stabilit de-o viaţă la Întorsura-Buzăului, în judeţul Covasna.
Tânărul Cosmin Iosub a făcut trecerea de la poezie la concret, vorbind despre eforturile de a răspândi Limba Română în Moldova de peste Prut, despre proiecte dedicate Unirii - Unirea TV, colectă de cărţi pentru basarabeni, astfel că şi câţiva covăsneni au contribuit cu mici donaţii pentru ca prima zi de emisie a postului Unirea TV din Chişinău să se apropie.
Seara s-a încheiat cu melodiile talentatei Ana Maria Sandulea, frumoasa voineşteancă prezentă la toate evenimentele de suflet ale covăsnenilor.
La final, participanţii au făcut un salt în timp: au scris impresii şi mesaje pentru Asociaţia Grit, organizatoarea evenimentului, cu ajutorul penelor de scris dăruite de prietenii de la Prima Şcoală Românească din reşedinţa de judeţ Sfântu-Gheorghe.

Categorie: