Pr. dr. Gheorghe Nicolae Şincan (Târgu-Mureş)

Păcatul îşi pândeşte prada

În anul 1939, o navă de coastă canadiană a pornit într-o croazieră spre zona cercului polar. La un moment dat, în timpul voiajului, unul dintre marinari a zărit un urs polar care mergea legănat pe un ghețar aflat foarte aproape de navă. Entuziasmat de acea apariţie, marinarul a început să arunce ursului din mâncarea pe care o avea pentru micul dejun: salam, unt de arahide şi ciocolată.
Read more about Păcatul îşi pândeşte prada

Răbdarea sfinţilor

Îi aud oftând pe unii oamenii necăjiţi:
- Asta e crucea mea, părinte, ce să fac.
- Dar nu asta e crucea ta, le spun. Astea sunt necazuri, boli, dureri, roagă-te ca să treacă mai repede. Crucea ta o să fie când ai să duci nenorocirea altuia, nu pe a ta. Crucea nu este să fii tu bolnav, ci să îngrijeşti un bolnav. Crucea nu este să rabzi pentru tine, ci pentru altul. Pe crucea ta porţi întotdeauna pe altcineva.
Read more about Răbdarea sfinţilor

Niciodată mâine nu va fi precum azi

Trăia cândva într-o casă din munţi un om care moştenise o statuie veche. O ţinea undeva într-un colţ al curţii între buruieni. Într-o zi, a trecut pe potecă un drumeţ care observă dincolo de gard statuia neîngrijită. Îi propuse stăpânului casei să-i cumpere sculptura cu un ban de argint. Omul se învoi. Dădu statuia gândindu-se satisfăcut la ce afacere făcu.
Read more about Niciodată mâine nu va fi precum azi

Binecuvântare femeii credincioase

Vă spun adevărat, că a fost odată ca niciodată o femeie bună, vecină cu un om necredincios. În fiecare zi, necredinciosul o putea auzi pe femeie cum se ruga şi de fiecare dată îşi spunea: „Sigur e nebună. Toată ziua să se roage aşa… Nu ştie că nu există Dumnezeu?”.
De multe ori când femeia se ruga, necredinciosul se apropia de casa ei şi o necăjea:
- Femeie, ce te rogi tot timpul? Dumneata nu ştii că nu există Dumnezeu?
Dar femeia noastră nu se lăsa intimidată.
Read more about Binecuvântare femeii credincioase

Aşa nu va fi întotdeauna!

Era odată un om sărac cu mulţi copii. Necazuri, sărăcie şi omul vroia să plece unde îl duc ochii, că nu mai putea!
Într-o zi s-a dus la un înţelept să îi dea un sfat. A ajuns şi a povestit tot ce avea pe suflet. Înţeleptul l-a ascultat şi a zis:
- Du-te acasă şi scrie pe o bucată de hârtie cu litere mari aceste cuvinte: „Aşa nu va fi întotdeauna”. Atârnă această foaie deasupra uşii şi de fiecare dată când vei ieşi pe uşă, vei citi şi vei vedea că lucrurile se vor aranja!
Read more about Aşa nu va fi întotdeauna!

Nevăzutul care ne priveşte

Uneori avem impresia că Dumnezeu este prea departe ca să ne vadă, prea ocupat ca să fie interesat de noi, prea mare pentru nişte oameni aşa de mici. Dar Dumnezeu nu priveşte la oameni aşa cum privim noi. Dumnezeu este bun din fire şi întotdeauna se îngri¬jeşte pentru binele nostru, şi atunci când îi cerem ceva, ne va da dacă este spre binele nostru.
Read more about Nevăzutul care ne priveşte

Fiecare zi cu bucuria ei

Povestea Părintele Arsenie Papacioc (Dumnezeu să-l odihnească în pace), că, atunci când s-a întors de la Aiud, din acel loc de chin, în gară, a fost întâmpinat de un cerşetor, care cerşea. Părintele, îmbrăcat într-o reverendă ponosită, copleşit de cuvintele acestui biet sărman, a „băgat mâna” în buzunarul hainei până „ce s-a întâlnit cu fundul buzunarului” şi… nu a găsit nimic.
Atunci, plin de iubire şi cu bucurie în suflet, i-a zis omului:
- „Fratele meu, nu am să-ţi dau nimic, dar îţi pot da o caldă îmbrăţişare!” Şi l-a îmbrăţişat. Cu iubire!
Read more about Fiecare zi cu bucuria ei

Postul nostru cel de toate zilele

Un călugăr l-a întrebat pe un părinte sfânt ce este postul.
- „Lasă-mă să-ţi explic” - i-a răspuns Bătrânul, şi i-a spus monahului toate păcatele pe care acesta le făcuse până atunci.
Ruşinat, monahul, neştiind ce să facă de jena care l-a cuprins, a căzut în genunchi şi a început să plângă cu lacrimi de pocăinţă.
Atunci Bătrânul i-a zis zâmbind:
- „Acum du-te de mănâncă!”
- „Nu, mulţumesc, mi-a pierit foamea” - răspunse monahul.
Read more about Postul nostru cel de toate zilele

Cu cât cunosc mai bine oamenii, cu atât iubesc mai mult animalele

Potrivit unui studiu, care a stârnit multe controverse, oamenii de ştiinţă care au studiat compartamentul animalelor, cred că deţin tot mai multe dovezi care arată că specii foarte diferite sunt guvernate de un cod moral de comportament similar modului în care funcţionează societatea umană, scrie publicaţia britanică „The Telegraph”. Relatarea revistei, mi-a adus aminte de următoarea povestire: De îndată ce a fost creată, oaia a descoperit că era cel mai slab animal. Mereu îi tremura inima, să nu cumva să fie atacată de alte animale mai puternice şi mai fioroase. Read more about Cu cât cunosc mai bine oamenii, cu atât iubesc mai mult animalele

Un cadou special

Trei fii au plecat de acasă pe cont propriu, şi au avut succes în viaţă, aşa că s-au îmbogăţit. La un moment dat s-au întâlnit şi au discutat despre cadourile pe care le-au făcut bătrânei lor mame. Primul fiu a spus: „Eu am construit pentru mama noastră o casă mare”. Al doilea a spus: „Eu i-am trimis mamei un Mercedes cu sofer”. Al treilea a zis: „Vă amintiţi cât de mult îi plăcea mamei noastre să citescă Biblia? Acum nu mai vede foarte bine. Aşa că i-am trimis un papagal special care recita toată Biblia. Preoţilor bisericii le-a luat 12 ani să-l înveţe aceasta”.
Read more about Un cadou special

Pagini

Subscribe to Pr. dr. Gheorghe Nicolae Şincan (Târgu-Mureş)