prof. Ilie Şandru

„Românească este Ţara aceasta”

Amarnică a fost, de-a lungul vremii, soarta acestui străvechi pământ românesc: Bucovina; în ciuda faptului că acest teritoriu etnic, lingvistic, economic şi cultural, aparţinând în vremurile străvechi dacilor liberi, redus ca dimensiuni, a fost nucleul de formare al viitorului stat feudal al Moldovei. Aici s-a desfăşurat în permanenţă o viaţă spirituală românească activă, în jurul unor mănăstiri celebre, precum Putna, Moldoviţa, Suceviţa etc., toate constituind focare de cultură românească şi de credinţă ortodoxă. Read more about „Românească este Ţara aceasta”

Acasă la Şcoala de Arte din Ialoveni

Printre instituţiile principale de cultură din oraşul Ialoveni, Republica Moldova, se numără şi Şcoala de Arte, unde copiii şi tinerii talentaţi au posibilitatea să-şi cultive vocea, să înveţe să cânte la diferite instrumente muzicale, să danseze, să picteze, să sculpteze sau să-şi dezvolte talentul actoricesc.
În fiecare an şcolar aleg să se pregătească la Şcoala de Arte din Ialoveni peste 350 de cursanţi de la şcolile din Ialoveni şi din 13 localităţi ale raionului cu acelaşi nume, aceasta fiind unica instituţie de acest gen din zonă.
Read more about Acasă la Şcoala de Arte din Ialoveni

Categorie:

Toamnă la Ialoveni

Toamnă dumnezeiască! Toamnă de aur! Coborâtă parcă din adâncurile fără sfârşit ale cerului, zăbovind pe cregile copacilor, ale pomilor şi ale podgoriilor fără sfârşit ale Basarabiei, poleindu-le frunzele cu zeci şi zeci de nuanţe. Un curcubeu de frumuseţi aşezat de măiastra mână a naturii. Toamna aceasta şi-a mutat sinfonia de culori în frunzele pomilor şi ale viilor, atinse parcă de adierile uşoare ale unei mâini nevăzute.
Read more about Toamnă la Ialoveni

Ordinul de operaţiuni nr. 001

Colecţia 100 de cărţi pentru Marea Unire * 1918 - 2018:

BASARABIA IARĂŞI ŞI IARĂŞI Read more about Ordinul de operaţiuni nr. 001

Categorie:

Cum s-a format R.S.S. Moldovenească

Colecţia 100 de cărţi pentru Marea Unire * 1918 - 2018:
BASARABIA IARĂŞI ŞI IARĂŞI Read more about Cum s-a format R.S.S. Moldovenească

Categorie:

„Noi vrem o Românie a tuturor românilor”

Sfatul Ţării şi-a deschis lucrările la 21 noiembrie 1917 cu un număr sporit de deputaţi faţă de cel stabilit de Congresul soldaţilor moldoveni: 105 români, 15 ucraineni, 14 evrei, 7 ruşi, 2 germani, 2 bulgari, 2 găgăuzi, un polonez, un armean şi un grec. Aşadar, cu un număr de deputaţi care corespundea cu structura etnică a populaţiei Basarabiei de atunci.
Read more about „Noi vrem o Românie a tuturor românilor”

Categorie:

La Chişinău, Gâlceava politică a umbrit frumoasa sărbătoare naţională „Limba noastră cea română”

Am avut bucuria să particip, alături de profesorul Vasile Stancu, la frumoasa sărbătoare naţională a românilor de peste Prut „Limba noastră cea română”, din 31 august 2013, devenită, în sfârşit, sărbătoare naţională a tuturor românilor, prin Legea nr. 53/2013, votată de Parlamentul României. Read more about La Chişinău, Gâlceava politică a umbrit frumoasa sărbătoare naţională „Limba noastră cea română”

Categorie:

INCITATUS REDIVIVUS!

După ce, mai ieri, alaltăieri, presa de limbă maghiară din România se întrecea în a-i ridica osanale lui Traian Băsescu (foto), fiind alături de el cu prilejul referendumului, acum aceeaşi presă a schimbat... macazul, fiind gata să-l pună la zid pe „marinarul” care a îndrăznit să spună ceea ce a spus la Izvorul-Mureşului despre autonomia secuiască, despre limba maghiară, dar mai ales despre Tokes Laszlo, căruia i-a contestat şi dreptul de a fi cetăţean român! Read more about INCITATUS REDIVIVUS!

Categorie:

„Chiar dacă avem de învins duşmani puternici şi greutăţi uriaşe, drumul nostru a fost şi rămâne pro-european”

- Stimate domnule deputat Valeriu Săhărneanu, profitând de prezenţa dumneavoastră la cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru-Mureşului, aş vrea să vă rog să faceţi o radiografie a vieţii politice de la Chişinău, ca unul care sunteţi implicat în viaţa politică actuală din Republica Moldova. Read more about „Chiar dacă avem de învins duşmani puternici şi greutăţi uriaşe, drumul nostru a fost şi rămâne pro-european”

Categorie:

La Izvoru-Mureşului, judeţul Harghita: Băsescu: ,,Vreau să fiu sincer, să vă spun ce gândesc şi ce cred”

Prezent, pentru prima oară, la această importantă manifestare românească de la Izvoru-Mureşului, judeţul Harghita, preşedintele Traian Băsescu (foto) a vrut neapărat să rămână aşa cum îl ştim cu toţii: un personaj imprevizibil, politician versat, care ştie să-şi pună în scenă şi să-şi joace propriile scenarii, pe care şi le pregăteşte cu grijă. Read more about La Izvoru-Mureşului, judeţul Harghita: Băsescu: ,,Vreau să fiu sincer, să vă spun ce gândesc şi ce cred”

Categorie:

Pagini

Subscribe to prof. Ilie Şandru