Iulie 2009

"Vremea e rea, noi suntem buni!"


Autor: 

Doru Decebal Feldiorean

Ca în fiecare an, în perioada 18 - 20 iulie, la Topliţa, în judeţul Harghita, au avut loc Zilele Miron Cristea, o amplă manifestare cultural- ştiinţifică ajunsă la ediţia a XII-a. Şi de această dată, zeci de oameni de cultură din întreaga Ţară au răspuns chemării scriitorului Ilie Şandru, sufletul acestui deosebit eveniment de cuget şi simţire românească.
Potrivit tradiţiei, Zilele Miron Cristea - eveniment închinat celui care a fost prim-ministru şi prim Patriarh al României - s-au încheiat cu hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie“, ctitorită de cel dintâi fiu al Topliţei Române. Read more about "Vremea e rea, noi suntem buni!"

Sărbătoare la Zăbala şi în Voineştii Covasnei


Autor: 

Doru Decebal Feldiorean

Autor: 

Violeta Feldiorean

În judeţul Covasna, două evenimente importante au avut loc, duminica trecută, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Ilie Tesviteanul: hramul Bisericii Ortodoxe din comuna Zăbala şi „Sântilia - Nedeia Mocănească“ în oraşulstaţiune Covasna. Cele două două sărbători creştineşti au debutat încă dis-de-dimineaţă, reprezentanţii „Condeiului ardelean“ fiind prezenţi, în paralel, în ambele locuri, de altfel învecinate ca şi situare geografică.
La Zăbala, localnicii, dar şi oaspeţii sosiţi de prin alte zări au participat la Sfânta Liturghie ţinută de un sobor de preoţi acasă la protopopul lor (de Sfântu-Gheorghe) - părintele Ioan Bercu (foto , în dreapta). Read more about Sărbătoare la Zăbala şi în Voineştii Covasnei

Sălbăticie


Autor: 

prof. univ. dr. Petre Ţurlea

Popor bogat, popor sărac

Cât de bogaţi suntem!
Ce oameni mari avem
De au şansă, noroc
(Vezi Costel Busuioc).

Cât de săraci suntem!
În masă - emigrăm
Şi ducem în declin
Numele de român. Read more about Popor bogat, popor sărac

Ardealul pământ românesc ( LXVI )


Şvabii

„Opera de dominaţie a ungurilor din Transilvania a fost o operă peticită cu secui în partea orientală a provinciei, cu saşi în partea meridională, iar începând cu secolul al XVIII-lea, cu şvabi în nord-vestul şi sud-vestul Ardealului.
Văzând că nu reuşesc să stăvilească dezvoltarea firească a românilor băştinaşi numai cu ajutorul secuilor şi al saşilor, cu începere din secolul al XVIII-lea, ungurii au început colonizarea Banatului şi a regiunii învecinate a Ardealului, Read more about Ardealul pământ românesc ( LXVI )

Pagini