Martie 2010

Zagon, o comună româno -maghiară


Privit dinspre drumul care străbate platoul neted ca o plăcintă, Zagonul se vede cam aşa: în dreapta, centrul de comună, satul Zagon; în stânga, satul aparţinător, Păpăuţi; între cele două localităţi, un deal masiv, în mare parte despădurit, în vârful căruia tronează trei antene de telefonie mobilă. Care au un rol în povestea noastră, veţi vedea.

„Oamenii l-au ales pe Kis, nu partidul sau etnia”

În piaţa centrală a celei mai mari comune din judeţul Covasna (aproape 6.000 de sufl ete), la doi paşi de Primărie, tot felul de târgoveţi îşi expun mărfurile pe tarabe. Chestii de îmbrăcăminte, mai ales. Cumpărători sunt puţini, mai mult gură-cască, dar târgoveţilor nu pare să le pese. Mai degrabă se bucură de soarele căliu al acestei primăveri întârziate. Read more about Zagon, o comună româno -maghiară

Politică discriminatorie


„Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege” (art. 16, alin. 1, 2 din Constituţia României).
Prefectura judeţului Covasna, sub conducerea fostului prefect, domnul Codrin Dumitru Munteanu, a respectat drepturile fundamentale ale omului. Acum, sub conducerea domnului Gyorgy Ervin, face discriminări. Familiile noastre, din cauză că Prefectura şi prefectul judeţului Covasna nu respectă legile şi Constituţia ţării, au mai multe procese pe rol. Prefectura, în frunte cu domnul prefect Gyorgy Ervin, nici nu a aşteptat hotărârea instanţei, că deja s-a pronunţat: „Solicităm respingerea acţiunii, având în vedere lipsa calităţii procesuale active a reclamanţilor”. Read more about Politică discriminatorie

Gică Agrigoroaie, preşedinte PRM Covasna:„Adunarea românilor de la Topliţa a fost un succes”


Autor: 

Violeta Feldiorean

Preşedintele PRM Covasna, Gică Agrigoroaie, dezaprobă afi rmaţiile făcute, recent, de reprezentanţii PD-L Covasna, potrivit cărora adunarea organizată, la Topliţa, de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş ar fi fost politizată.
Agrigoroaie spune că declaraţiile liderilor PD-L sunt exagerate întrucât atât Victor Ponta, preşedintele PSD, cât şi Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM, s-au afl at pe lista de invitaţi, iar participanţii la adunarea organizată de Forum au fost aleşii locali din cele trei judeţe: deputaţi, primari, viceprimari şi consilieri locali. Read more about Gică Agrigoroaie, preşedinte PRM Covasna:„Adunarea românilor de la Topliţa a fost un succes”

Vitralii Tricolore


A ieşit de sub tipar, acum câteva zile, în condiţii excepţionale (graţie bunului prieten Ioan Sorin Roşu, directorul Editurii „Business Adviser”), o nouă carte de-a mea: „Vitralii Tricolore”. Ştiu că ar putea părea ciudat ce voi spune acum, dar cel mai difi cil mi-a fost să pun pe hârtie „cuvântul înainte”. Să scrii prefaţa propriei tale cărţi e mai greu decât să scrii cartea însăşi. În fond, la ce se aşteaptă cititorii de la mine?! Să dau explicaţii? Nu mi-a plăcut niciodată să mă explic şi, întotdeauna când împrejurările cereau ceva de genul ăsta, am evitat să fac precizări şi să dau răspunsuri clare. Nu pentru că nu le-aş fi avut, ci pentru că nu găsesc motive logice pentru care să fac „comentariu literar” la viaţa şi la ideile mele. Read more about Vitralii Tricolore

„Nu! Nu! Niciodată! Redobândirea hegemoniei maghiare în Bazinul Carpatic în documente.” Cronologia acţiunilor budapestane şi udemeriste (IV)


Autor: 

dr. Gheorghe Olteanu

Faţă de această situaţie, am putea spune: aceasta-i teoria, dar care este realitatea? Aceea că în Serbia se împuşcă, în Bosnia-Herţegovina se împuşcă... Ce va rezulta din astea? Se poate pune întrebarea: de unde acest mare optimism, că din acestea va rezulta ceva cândva? Mă voi mărgini doar la relatarea în esenţă a unui mic dialog. În data de 15 a lunii precedente am avut o întrevedere cu şeful meu (Geza Jeszenszky - ministrul de Externe maghiar - nota trad.), privind problematica iugoslavă, a Iugoslaviei de odinioară, încercând să desluşim la ce anume ne putem aştepta din partea Europei, la ce din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite? Eu mi-am exprimat convingerea că, probabil, se va realiza blocada, pentru că există un proces de conştientizare. Read more about „Nu! Nu! Niciodată! Redobândirea hegemoniei maghiare în Bazinul Carpatic în documente.” Cronologia acţiunilor budapestane şi udemeriste (IV)

Pagini