Septembrie 2010

În Covasna şi Harghita, Cine şi pentru ce salariu asigură (ne)respectarea legii?


Autor: 

Violeta Feldiorean

Autor: 

Ioan Mugur Topolniţchi

Ce spune legea în privinţa utilizării limbii române oficiale şi a limbilor aparţinând minorităţilor naţionale?

Constituţia României, art. 13: „În România, limba oficială este limba română!”.

Hotărârea Guvernului 1206/2001 - pentru aprobarea Normelor de aplicare a dispoziţiilor privitoare la dreptul cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale de a folosi limba maternă în administraţia publică locală -, art. 12: „Inscripţionarea în limba maternă a denumirii instituţiilor publice locale de sub autoritatea consiliilor locale sau judeţene se face printr-o tăbliţă similară ca dimensiune, caracter, mărime a literelor şi culorii cu cea inscripţionată în limba română. Read more about În Covasna şi Harghita, Cine şi pentru ce salariu asigură (ne)respectarea legii?

Primarii din Secuime susţin financiar manifestările extremiste


După ce ani de zile extremiştii maghiari din Transilvania, reuniţi în diverse organizaţii fi nanţate de nostalgici ai „Ungariei Mari” din ţara vecină, au încercat să îşi justifi ce existenţa organizând manifestări pentru marcarea Păcii de la Trianon sau pentru comemorarea criminalului de război Wass Albert, în ultimii doi ani aceştia au demarat, timid, organizarea unor evenimente pentru a reaminti românilor intrarea lui Horthy Miklos în Transilvania, amiralul fără fl otă care şi-a luat în primire, în septembrie 1940, Ardealul de Nord primit de pomană de la Hitler. În acest an, la 13 septembrie, organizaţia extremistă Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM), înregistrată oficial în România sub titulatura de Asociaţia „Szent Laszlo Serege”, a organizat la Poian şi Târgu-Secuiesc, în judeţul Covasna, o astfel de manifestare după o tipologie care nu mai surprinde pe nimeni - depuneri de coroane, discursuri dintre cele mai incitatoare şi un recital din poezii alese pe criteriul urii ce răzbate la adresa naţiunilor cu care maghiarii coabitează în bazinul carpatic. Read more about Primarii din Secuime susţin financiar manifestările extremiste

Premierul „pe lângă subiect”


Autor: 

Violeta Feldiorean

La începutul lunii iunie, deputatul PSD de Covasna, Horia Grama (foto), înainta primului-ministru Emil Boc o interpelare, cerându-i punctul de vedere cu privire la folosirea sintagmei „Ţinutul Secuiesc” folosită într-o hotărâre de guvern. „Hotărârea Guvernului nr. 402/2010, prin care, în premieră, consacră în terminologia legală ofi cială şi, implicit, recunoaşte conceptul de „Ţinut Secuiesc”, reprezintă deopotrivă un grav atentat adus ordinii constituţionale şi un afront adus românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care cu greu reuşesc să-şi păstreze identitatea naţională şi care se văd trădaţi de însuşi Guvernul României”, se arăta în interpelarea deputatului Horia Grama cu privire la hotărârea de aprobare a stemei comunei Ilieni din judeţul Covasna. Printre altele, în interpelare era prezentat şi punctul de vedere al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, federaţie ce reuneşte peste 20 de asociaţii şi fundaţii din cele 3 judeţe, dar se făcea referire şi la cuvintele „graniţă” şi „ţinut” folosite în aceeaşi hotărâre de guvern. Read more about Premierul „pe lângă subiect”

„Nu! Nu! Niciodată! Redobândirea hegemoniei maghiare în Bazinul Carpatic în documente.” Cronologia acţiunilor budapestane şi udemeriste (XXIV)


Autor: 

dr. Gheorghe Olteanu

Ceea ce mi-a plăcut, în mod deosebit, în articolul publicat (acum trei ani) într-unul din numerele ziarului „Paneuropa Deutschland”, sub titlul „Centralismul”, semnat de Otto von Habsburg, cu subtitlul: „Comunitatea Europeană trebuie să garanteze federalismul?”, este unde acesta întreabă: «Cum vă imaginaţi dvs. să se realizeze acest lucru?». Şi eu am răspuns: „În aşa fel încât să se poată din când în când reevalua drepturile şi libertăţile cetăţeneşti moderne, prin autodeterminarea noastră, şi dacă aşa ne place, să evaluăm odată la două decenii, cine unde doreşte să aparţină, ca nicio putere centrală să nu poată abuza de situaţia de moment. Read more about „Nu! Nu! Niciodată! Redobândirea hegemoniei maghiare în Bazinul Carpatic în documente.” Cronologia acţiunilor budapestane şi udemeriste (XXIV)

ARDEALUL PĂMÂNT ROMÂNESC ( - CXIV - )


Autor: 

prof. Vasile Stancu

Românii reintră în arena politică Read more about ARDEALUL PĂMÂNT ROMÂNESC ( - CXIV - )

Pagini