Noiembrie 2014

Statutul de autonomie / Caracterul constituţional al proiectului pus la îndoială

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.294, 12.09.2014

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au pus la îndoială caracterul constituţional al proiectului autonomiei de pe Pământul Secuiesc, dat în vileag zilele acestea.
Read more about Statutul de autonomie / Caracterul constituţional al proiectului pus la îndoială

Honvezii au intrat acum 74 de ani / Comemorarea lui Horthy,

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 178, 16.09.2014

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a rememorat, prin evocarea evenimentelor şi a figurii pregnante a acestora, respectiv printr-o proiecţie de filme, intrarea trupelor Armatei Regale Ungare în Sfântu-Gheorghe, la 13 septembrie 1940.
Cei prezenţi la Casa Meşteşugarilor au fost salutaţi, din partea organizatorilor, de Vizi Abigel, iar profesorul de istorie Rab Sandor a vorbit despre guvernatorul
Ungariei, Vitez Nagybanyai Horthy Miklos.
Read more about Honvezii au intrat acum 74 de ani / Comemorarea lui Horthy,

CNS îşi face griji / Corina Creţu, nepotrivită pentru funcţie

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.293, 11.09.2014

În aprecierea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Corina Creţu, candidat pentru funcţia de comisar european, nu este potrivită să răspundă de politica regională în cadrul Comisiei Europene.
Read more about CNS îşi face griji / Corina Creţu, nepotrivită pentru funcţie

Autonomie în limba română

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.286, 03.09.2014

Vicepremierul Liviu Dragnea a indus în eroare în mod intenţionat opinia publică românească prin declaraţia sa prin care sugerează că autonomia Pământului Secuiesc ar aduce atingere unităţii teritoriale a României - opinează Bedo Zoltan, preşedintele din scaunul Sepsi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Acesta a recunoscut şi faptul că propovăduitorii maghiari ai autonomiei nu au făcut tot posibilul pentru ca opinia publică românească să cunoască cu exactitate ce-şi doreşte de fapt maghiarimea. Read more about Autonomie în limba română

Drapelul oraşului nu este drapel ungar,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr.7.286, 03.09.2014

Prefectul Marius Popica l-a somat în scris pe Bokor Tibor, primarul din Târgu-Secuiesc, să înlăture din sala de festivităţi a primăriei drapelele secuiesc şi ungar.
Somaţia a venit în urma sesizării făcute - în data de 28 iulie - către prefectură de Dan Tănasă, reclamantul de serviciu. Acesta a invocat o fotografie făcută în 18 iulie, pe care - după părerea sa - într-un colţ al încăperii apar drapelele ungar şi secuiesc.
Read more about Drapelul oraşului nu este drapel ungar,

Încotro, program de învăţământ ceangăiesc? /

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 166, 29.08.2014; Au renunţat cei mai buni

Bakk David Timea relatează pe Transindex, într-un amplu reportaj, în legătură cu o temă despre care în ultimii doi ani şi jumătate se vorbeşte foarte puţin: situaţia învăţământului în limba maghiară de pe pământul ceangăiesc. Pretextul a fost oferit de decizia profesorilor de limbă maghiară din Frumoasa, un sat ceangăiesc din judeţul Bacău, de a renunţa la programul oficial patronat de Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (UPMR) şi de a continua predarea pe cont propriu. Spicuim în continuare din acest reportaj.
Read more about Încotro, program de învăţământ ceangăiesc? /

Titlu: Maghiarimea din Transilvania se foloseşte prea puţin de propriile drepturi lingvistice

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.278, 25.08.2014

Activiştii civili consideră că maghiarimea din Transilvania se foloseşte prea puţin de pro­priile drepturi lingvistice, asigurate de legile din România. Cu ocazia discuţiilor susţinute în cadrul Zilelor Maghiare din Cluj, Landman Gabor, preşedintele - stabilit în Transilvania - al fundaţiei olandeze European Language Right (Drepturile Lingvistice în Europa), şi Lako Peterfi Tunde, blogger şi activist din Târgu-Mureş, au vorbit despre propriile experienţe.
Read more about Titlu: Maghiarimea din Transilvania se foloseşte prea puţin de propriile drepturi lingvistice

Titlu: Lupta pentru autonomie continuă / Pot urma mişcări stradale şi blocări de drumuri

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.290, 08.09.2014

Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), pune în vedere mişcări stradale inclusiv blocarea drumurilor, în interesul împiedicării reorganizării administrative neadecvate pe Pământul Secuiesc. În opinia liderului CNS, nu există piedici constituţionale în calea autonomiei de pe Pământul Secuiesc. Izsak Balazs a abordat această temă sâmbătă, cu ocazia celei de-a III-a ediţii a zilei secuieşti de la Debreţin.
Read more about Titlu: Lupta pentru autonomie continuă / Pot urma mişcări stradale şi blocări de drumuri

Titluri: România şi drepturile lingvistice

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.265, 08.08.2014;

România şi drepturile lingvistice în administraţia publică. Evaluarea situaţiei - este titlul studiului demarat, sub egida CNMT, de Institutul Balvanyos şi de grupul de analiză Mensura Transylvanica, şi care urmăreşte analizarea validării drepturilor lingvistice şi aplicarea lor în practică în domeniul administraţiei şi serviciilor publice. Studiul încearcă să afle în ce măsură le asigură România vorbitorilor de limbă maghiară drepturile lingvistice, respectiv în ce măsură au putut fi îndeplinite recomandările Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei.
Read more about Titluri: România şi drepturile lingvistice

Proiectul autonomist susţinut cu semnături

Consiliul Naţional Secuiesc le cere reprezentanţilor parlamentari maghiari din România să fie parteneri în reînaintarea în parlament a statului autonomiei, fără schimbări esenţiale, respectiv cu menţinerea statutului CNS - a decis Comisia Permanentă a organizaţiei ieri, în cadrul şedinţei sale de la Sfântu-Gheorghe.
Read more about Proiectul autonomist susţinut cu semnături

Pagini