Iulie 2015

SÂNTILIA - NEDEIA MOCĂNEASCĂ A VOINEŞTENILOR, 2015

Bazată pe o puternică şi veche tradiţie, Sântilia voineştenilor s-a desfăşurat, anul acesta, în zilele de 18-19 iulie, în Valea Zânelor din Voineştii Covasnei. Două zile de cântec, joc şi voie bună, într-un cadru natural deosebit, un adevărat maraton printre tradiţii şi obiceiuri, printre melodii şi costume populare din toate zonele Ţării şi din afara ei, lecţie de istorie şi etnografie, meşteşuguri populare, ateliere creative şi datini păstoreşti.
Read more about SÂNTILIA - NEDEIA MOCĂNEASCĂ A VOINEŞTENILOR, 2015

Categorie:

Sântilia voineştenilor, între tradiţie locală, identitate culturală şi permanenţă românească

„Tânărul nostru împărat / De dimineaţă s-a sculat / Faţa albă şi-a spălat / Chica neagră a pieptănat / Cu straie noi s-a îmbrăcat / Murgul şi l-a înşeuat / Cu trâmbiţa a sunat / Mare oaste-a adunat...”
(Oraţie de nuntă din Voineşti, Covasna) Read more about Sântilia voineştenilor, între tradiţie locală, identitate culturală şi permanenţă românească

Categorie:

Cronica unui eveniment atât de drag românilor din inima Ţării şi de pretutindeni Zilele „Miron Cristea”, ediţia a XVIII-a

Desfăşurată pe durata a trei zile, 18-20 iulie 2015, cea de-a XVIII-a ediţie a Zilelor „Miron Cristea” de la Topliţa şi Bilbor, judeţul Harghita, s-a dovedit a fi deosebit de bogată în manifestări ştiinţifice, culturale şi spirituale, toate având loc sub semnul a trei evenimente importante pe care le marcăm în acest an, după cum spunea profesorul Ilie Şandru în deschiderea manifestărilor: împlinirea a 120 ani de când tânărul absolvent al Universităţii din Budapesta, Miron Cristea, viitorul Patriarh al României, avea să susţină prima teză de doctorat despre poetul nostru naţional, teză care Read more about Cronica unui eveniment atât de drag românilor din inima Ţării şi de pretutindeni Zilele „Miron Cristea”, ediţia a XVIII-a

Categorie:

Memoriu

Dorim să supunem atenţiei organismelor abilitate câteva aspecte legate de o propunere privind declararea unor noi rezervaţii naturale din partea nordică a judeţului Harghita.
Read more about Memoriu

Categorie:

URIAŞA MINCIUNĂ DIN DEX!!!

Primim pe internet

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, toate piesele componente ale costumului naţional românesc au nume… luate de la străini! Nimic de la geto-daci!!
Personal, consider că realizatorii actualului DEX sunt (şi afirm cu tărie) nişte trădători de Neam şi Ţara! Read more about URIAŞA MINCIUNĂ DIN DEX!!!

Categorie:

CMJ Covasna i-a aniversat, la împlinirea vârstei de 100 de ani, pe veteranii Ioan Şeitan şi Alexandru Banciu

Anul 2015 este un an special pentru veteranii de război, cu o dublă semnificaţie: se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. În semn de respect faţă de cei care ne-au lăsat o ţară liberă şi independentă, anul 2015 a fost declarat, prin Hotărârea Guvernului nr. 164/2015, Anul Veteranilor de Război.
Read more about CMJ Covasna i-a aniversat, la împlinirea vârstei de 100 de ani, pe veteranii Ioan Şeitan şi Alexandru Banciu

Categorie:

La demnitari nesimţiţi, salarii nesimţite!

Simţeam, întotdeauna, un sentiment de revoltă când auzeam pe câte un individ rostind, cu înverşunare, sau uneori cu tristeţe, „Aşa-i în România”! Ori prin „trăim în România” vrând să spună, de fapt, că nicăieri în Europa nu se întâmplă ceea ce se întâmplă la noi. Desigur, în sens negativ.
Read more about La demnitari nesimţiţi, salarii nesimţite!

Categorie:

Situaţia românilor din judeţele Covasna şi Harghita - sub semnul urgenţei

FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ

I. Context, problema
Situaţia naţiunii române în Transilvania a fost dintotdeauna grea, căci românii, aici, au fost mereu discriminaţi, la începuturi din considerente religioase, mai târziu din motive economice şi politice. Pentru perioada când s-a aflat sub stăpânire străină, situaţia se putea explica prin inexistenţa unei elite conducătoare româneşti până în secolul al XVIII-lea, puţinătatea mijloacelor şi prezenţa unui regim politic total ostil cauzei româneşti.
Read more about Situaţia românilor din judeţele Covasna şi Harghita - sub semnul urgenţei

Notă cu probleme prioritare ale comunităţilor româneşti din judeţul Covasna

FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ

I. În domeniul asigurării fondurilor de investiţii, pentru construcţia şi reabilitarea unor obiective administrative, culturale şi educative: Asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea următoarelor obiective:
• Continuarea lucrărilor de construcţii la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna, din Sfântu-Gheorghe;
• Finalizarea lucrărilor de amenajare a sediului Teatrului „Andrei Mureşanu”, din Sfântu-Gheorghe; dotarea teatrului cu un autobuz;
Read more about Notă cu probleme prioritare ale comunităţilor româneşti din judeţul Covasna

Părintele profesor Nicolae Bordaşiu, blândul nostru păstor nonagenar

La vârsta şi anii săi de viaţă (91 la număr), părintele profesor Nicolae Bordaşiu (foto) - vrednic slujitor al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Capitală, uimeşte prin spiritul său viu, mereu atent la cei din jur, întotdeauna pregătit şi neostenit în a le fi de folos credincioşilor care vin în număr considerabil la slujbe. Îi bucură pe fiecare în parte cu amintirile, poveştile, sfaturile, poveţele şi cuvintele înadins alese, ca să le mai uşureze din sarcina necazurilor. Read more about Părintele profesor Nicolae Bordaşiu, blândul nostru păstor nonagenar

Categorie:

Pagini