Martie 2016

Tokes a rămas fără „Steaua României”. Amin!

Bucureşti

Decretul pentru retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes Laszlo, semnat de Iohannis Read more about Tokes a rămas fără „Steaua României”. Amin!

Categorie:

Nu noi ţinem postul, ci postul ne ţine pe noi…

Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului zicea că „istoria este o sursă inepuizabilă de înţelepciune”. Dacă simţim că nu ştim ce cale să urmăm, o atitudine înţeleaptă este a privi spre trecut, la pilda înaintaşilor, şi să renaştem duhovniceşte din ea, să făptuim ca şi ei, având mărturia istoriei că etosul lor merită a fi întrupat şi în viaţa românului secolului XXI. Read more about Nu noi ţinem postul, ci postul ne ţine pe noi…

POSTUL CREŞTIN

Perioadă de-nfrânare şi profundă pocăinţă
Este postul creştinesc, şcoala cea duhovnicească.
Rânduiala preacurată, scara lină către cer,
Duce mica noastră jertfă, tot mai sus, la Creator.

Lacrimile umilinţei, rugăciunea şi iertarea,
Întorc pe om la Dumnezeu, aducându-i alinarea.
Biruind patimile, risipind ispitele,
Să-mbrăcăm haina dreptăţii, săvârşind doar binele. Read more about POSTUL CREŞTIN

Categorie:

Nea Din Costea: „Mi-a plăcut să fac câte ceva…”

De vorbă prin Voineştii Covasnei

Oamenii de anvergură se recunosc de departe. Desigur, când îi cunoşti mai bine, te miri şi mai mult de frumuseţea lor interioară. Ei sunt de mai multe feluri, dar au în comun faptul că, pe acolo pe unde au trecut, au tras brazdă adâncă. Au lăsat ceva în urmă. Ce îi deosebeşte poate fi statutul social, câtă şcoală au făcut, ocupaţia. Realizând aceste interviuri am fost norocoasă să întâlnesc elite, caractere, oameni feluriţi. Read more about Nea Din Costea: „Mi-a plăcut să fac câte ceva…”

Categorie:

Primarul Marcel Vancu, prietenul copiilor din Tulgheş

- Bună ziua, domnule primar Marcel Vancu. Am sosit la dumneavoastră într-o zi de odihnă, şi prin urmare v-am şi deranjat, aşa încât ne cerem scuze pentru aceasta. Ce să-i faci, aşa s-a întâmplat de asta-dată, căci eram, noi, cei de la „Condeiul ardelean”, cu treburi prin zonă, participanţi la o manifestare culturală de elită în comuna vecină Bilbor. Ne bucură însă disponibilitatea dumneavoastră, faptul că ne-aţi primit cu uşa deschisă, aşa cum o faceţi mereu de când ne-am cunoscut.
Read more about Primarul Marcel Vancu, prietenul copiilor din Tulgheş

Categorie:

„Vilică Munteanu, arhivist, istoric, colecţionar la 65 de ani” - în date, nume şi cifre la bilanţul celor 20 de volume ale colecţiei „Profesioniştii noştri”

Prezentare de carte

Sâmbătă, 27 februarie a.c., în faţa a peste 100 de participanţi veniţi din întreaga Ţară la Simpozionul Naţional „Locul şi rolul arhivelor în cercetarea istorică”, a avut loc în Sala Mare a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din municipiul Bacău lansarea celui mai recent volum al colecţiei „Profesioniştii noştri - Vilică Munteanu, arhivist, istoric, colecţionar la 65 de ani”. Read more about „Vilică Munteanu, arhivist, istoric, colecţionar la 65 de ani” - în date, nume şi cifre la bilanţul celor 20 de volume ale colecţiei „Profesioniştii noştri”

Sipetul cu amintiri…

De sărbători, când deschidem sipetul cu amintiri, ni se derulează prin faţa ochilor, instantaneu, tot felul de imagini care s-au păstrat intacte, parcă tocmai pentru a fi rememorate atunci când vine vremea să depănăm firul trecerii noastre prin timp.
Şi nimic nu poate fi mai plăcut decât să asculţi un cântec drag în graiul dulce al strămoşilor tăi, aşa cum s-a conservat el, neschimbat de imixtiunile civilizaţiei.
Read more about Sipetul cu amintiri…

ISTORIA MILITARĂ A POPORULUI ROMÂN de Nicolae Densuşianu

Volumul reconstituie, din texte manuscrise şi publicate, „Istoria Poporului Român” pe care Nicolae Densuşianu nu a apucat să o finalizeze. Deşi lacunară (despre Transilvania nu s-au păstrat decât două mici capitole), lucrarea se constituie într-o importantă operă de referinţă nu numai în domeniul restrâns al istoriei militare, ci chiar al istoriei naţionale, în genere.
Read more about ISTORIA MILITARĂ A POPORULUI ROMÂN de Nicolae Densuşianu

Categorie:

Veteranii de război...

Tot mai puţini sunt veteranii,
Tot mai tăcuţi din tricolor,
Cu cât trec zilele şi anii,
Uitarea creşte-n urma lor…

Le văd tristeţile pe faţă
Şi sufletul de dor brăzdat,
Elevii nici nu mai învaţă
Cine au fost, de ce-au luptat!

Cu pieptul plin de decoraţii,
În care arde grija Ţării,
Au apărat de răi Carpaţii
Sortiţi mereu înstrăinării!

Şi azi mai luptă din tranşee
Cu cei din fruntea vremii puşi,
Cu cei bolnavi de logoree,
De somn, de alte boli răpuşi; Read more about Veteranii de război...

Categorie:

„Eu n-am venit să stau pe tron…” - Mitropolitul Ioan, cel cu cartea de muncă la Dumnezeu, în lecţia despre iubire

Pe măsură ce te apropii de statura-i patriarhală, aleea şi holurile, care, nedesluşit, îi anunţă apropierea, se cufundă într-o tăcere tainică. Într-un colţ scăldat de lumina fragedă a zilei, Arhiepiscopul se aseamănă unui sihastru, pentru care preţiosul Palat Mitropolitan din Timişoara nu e decât o haltă a pelerinajului vieţii, cum şi mărturiseşte: „Eu am fost mutat de mai multe ori în viaţa mea, am fost un fel de pelerin…”.
Read more about „Eu n-am venit să stau pe tron…” - Mitropolitul Ioan, cel cu cartea de muncă la Dumnezeu, în lecţia despre iubire

Pagini