Aprilie 2016

PASTORALĂ

PASTORALĂ
cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului

Prin Harul lui Dumnezeu
† Andrei
Episcopul Covasnei şi Harghitei

Preacuviosului cin monahal,
Preacucernicilor Părinţi, slujitori ai Sfintelor Altare,
Stimate autorităţi,
Iubiţi fraţi şi surori întru Domnul,

Hristos a Înviat! Read more about PASTORALĂ

Sfinţire de biserică la Brad, judeţul Hunedoara

Duminică, 17 aprilie 2016, în a V-a duminică a Postului Mare, municipiul Brad din judeţul Hunedoara a îmbrăcat haine de sărbătoare, prin slujirea în mijlocul credincioşilor brădeni a trei ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. La invitaţia Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Read more about Sfinţire de biserică la Brad, judeţul Hunedoara

Categorie:

Adio, domnule profesor Romulus Neag!

Duminică, 17 aprilie 2016, am luat parte, alături de o adunare puţin numeroasă faţă de personalitatea celui dispărut - profesorul Romulus Neag, la slujba de înmormântare desfăşurată în faţa Catedralei Ortodoxe din municipiul Brad, localitate despre care afirmase acum câţiva ani, în una din cărţile sale: „Există două particularităţi cu valoare de simbol din îmbinarea cărora se naşte şi „trăieşte” de-a lungul timpului localitatea de la poalele Munţilor Apuseni şi Metaliferi: aurul şi liceul”.
Read more about Adio, domnule profesor Romulus Neag!

Categorie:

De ce Catedrala Mântuirii Neamului vs. „Cumințenia Pământului”?

Reacţiile pline de venin şi de răutăţi ale celor fără credinţă şi fără Dumnezeu - să-i numesc păgâni? - sunt tot mai multe şi tot mai vehemente, îmbrăcând forme diverse, unele de-a dreptul stupide. Aşa cum este cea mai recentă găselniţă a celor ce contestă necesitatea constru- irii Catedralei Neamului. Vezi Doamne, românii nu se înghesuie să contribuie la colecta publică, iniţiată de Guvern, fiindcă dau mai degrabă banii pentru construirea Catedralei! Dacă nu s-ar construi aceasta, ar fi cu totul altceva, ar fi atunci bani pentru „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi.
Read more about De ce Catedrala Mântuirii Neamului vs. „Cumințenia Pământului”?

Categorie:

Viziune și credință despre semnificația crucii

Moto: „Lumea asta-i cum o vezi; Ailaltă, cum o crezi” (Din înţelepciunea populară) Read more about Viziune și credință despre semnificația crucii

Categorie:

Comuna Barcani, un posibil pol de atracţie pentru investitorii români şi străini

Joi, 14 aprilie 2016, comuna Barcani din judeţul Covasna a fost gazda unui eveniment important, care nu trebuie să treacă uşor cu vederea chiar dacă în România, din păcate, nu ştirile de natură economică sunt cele care primează, ştirile politice şi cele „de la ora 5” fiind, nu-i aşa?, cele care ţin capul de afiş.
Read more about Comuna Barcani, un posibil pol de atracţie pentru investitorii români şi străini

Categorie:

FESTIVALUL CORAL „GEORGE SBÂRCEA”

Ediţia a V-a, 9 aprilie 2016

Am onoarea de a fi invitat să fac parte din Juriul care va aprecia evoluţia formaţiilor muzicale participante la această ediţie. N-am mai fost în oraşul Sfântu-Gheorghe de ani buni. Regăsesc acelaşi oraş liniştit şi curat. Aceleaşi clădiri impozante. Aceiaşi oameni. Aceiaşi statuie a lui Mihai Viteazul care, cu necruţătoarea-i secure, parcă sprijină bolta cerească.
Read more about FESTIVALUL CORAL „GEORGE SBÂRCEA”

Categorie:

Când râul Heraclit

Moto: „Aceeaşi carte nu mai e aceeaşi mâine” (Adrian Lesenciuc)

Scriitor din generaţia optzecistă, Adrian Lesenciuc (foto) a debutat editorial cu volumul de versuri Antifilosofia (1998), întreaga sa creaţie, ancorată în Postmodernism, aflându-se sub semnul veacului în care paradoxul şi absurdul au ajuns la cote maxime, iar eclectismul şi in- tertextualitatea au devenit complementare.
Read more about Când râul Heraclit

Categorie:

O filă din cărțile familiei Novacovici

Trecutul este singurul lucru pe care îl avem şi îl cunoaştem, dar este transformat de la o generaţie la alta. Cunoscându-ne istoria ne facem mai iubitori de om şi de viaţă, iar reîntoarcerea la istorie, la autentic este o datorie umană.
În casa de la Gârbovăţ, dăinuită în timp şi spaţiu vreme de două secole, printre lucrurile vechi am găsit cărţile prăfuite de vreme ale strămoşilor mei, iar răsfoindu-le am descoperit istoria familiei preoţeşti Novacovici. Această familie şi-a încrustat numele în grinda înnegrită de fum şi vreme din cuina casei la anul 1754.

Categorie:

BISERICA SFÂNTĂ

Maică bună şi aleasă, tu eşti nava lui Hristos,
Ce ne porţi prin valuri grele, spre limanul prea frumos.
Eşti cetate întărită, stâncă de nebiruit,
Lăcaş sfânt plin cu iubire, de Iisus însufleţit.

Ispite, dureri, necazuri, la sânul tău ne-au adus,
Dar ne-ai izbăvit din toate cu puterea lui Iisus.
Pe cărări nestrăbătute, sub oblăduirea ta,
Vom fi garda de onoare ce te va reprezenta. Read more about BISERICA SFÂNTĂ

Categorie:

Pagini