Februarie 2017

Centrul European de Studii Covasna - Harghita _ Revista Presei Maghiare Nr. 17- Nr 22

Revista Presei Maghiare
Nr. 17 / 01-15.09.2016
Nr. 18 / 16-30.09.2016
Nr. 19 / 01-15.10.2016
Nr. 20 / 15-31.10.2016
Nr. 21 / 01-15.11.2016
Nr. 22 / 16-30.11.2016 Read more about Centrul European de Studii Covasna - Harghita _ Revista Presei Maghiare Nr. 17- Nr 22

Florentina Teacă, fata în ie…

Redacţia ziarului „Condeiul ardelean” încearcă să fie cât mai prezentă la evenimentele comunităţii româneşti din arealul sud-est transilvan. De cele mai multe ori, ne întâlnim la acestea cu o fată îmbrăcată mereu în ie, uneori încălţată cu opinci, optimistă şi neobosită. Este vorba de colaboratoarea noastră, Florentina Teacă, cea care stă „De vorbă prin Voineştii Covasnei”, care ne face cunoştinţă cu oamenii de aici şi cu poveştile lor de viaţă. Astăzi, ne propunem să aflăm povestea ei.
Read more about Florentina Teacă, fata în ie…

Categorie:

Noţiuni despre post. Postul Sfintelor Paşti

Postul este o abţinere totală sau parţială, liber acceptată, de la mâncare şi băutură, sau o abţinere de la alimente de ori¬gine animală (carne, lapte, ouă) şi înlocuirea lor cu produse vege¬tale pentru o anumită perioadă. Hrana vegetală din timpul postului are un înţeles adânc şi un folos bogat, deoarece alimentele vegetale pun organismul într-o anumită predispoziţie pentru rugăciune şi pentru priveghere, în timp ce produsele animale moleşesc organismul sau suscită în el patimi egoiste. Produsele pro¬ve¬nind din plante au adunat prin fotosinteză mai multă lumină. Read more about Noţiuni despre post. Postul Sfintelor Paşti

POSTUL CREŞTIN

Perioadă de-nfrânare şi profundă pocăinţă
Este postul creştinesc, şcoala cea duhovnicească.
Rânduiala preacurată, scara lină către cer,
Duce mica noastră jertfă, tot mai sus, la Creator.

Lacrimile umilinţei, rugăciunea şi iertarea,
Întorc pe om la Dumnezeu, aducându-i alinarea.
Biruind patimile, risipind ispitele,
Să-mbrăcăm haina dreptăţii, săvârşind doar binele. Read more about POSTUL CREŞTIN

Categorie:

MONICA MACOVEI - VEDETA TRĂDĂRII

Înzestrată cu o cucuvea agresivă şi o bufniţă lătrătoare, amândouă „educate” şi lansate de fostul preşedinte Băsescu, autoritatea justiţiei române coboară zilnic pe panta imoralităţii, a degradării jalnice, cu grave consecinţe pentru viaţa tuturor românilor. Vocea rătăcitei Monica Macovei în Parlamentul European e răgetul unei jivine, care muşcă, muşcă, muşcă, de câte ori i se comandă să abată direcţia bună a hotărârii prin vot în treburile statale ale Ţării. Şi parlamentara urlă din ce în ce mai disperată că s-ar putea să nu satisfacă dorinţele caracatiţei străine.
Read more about MONICA MACOVEI - VEDETA TRĂDĂRII

Categorie:

AVERTISMENT

Să rupeţi Transilvania de Ţară
Şi s-o trimiteţi în robie iară?
Ce Iudă vă e părtaş la vânzare
Şi câţi creiţari aveţi în buzunare?

Cum, oare, mai pot păşi pe glia românească
Acei ghermanişti decişi ca sufletul să-şi golească
De acea mândrie-naltă a naţiunii străbune,
Zidită în timp eroic, când i s-a înscris un nume?

Răspuns multor hapsâni, ce latră din afară,
Voi le chelălăiţi ca vânzători de Ţară,
Topoare, care taie din silva seculară,
Puneţi ţara-n târguială, într-o mocirlă murdară. Read more about AVERTISMENT

Categorie:

Grigore Vieru - Cetăţean de Onoare al Poeziei

Mă leagă de Grigore Vieru multe şi frumoase amintiri. Poate chiar cele mai frumoase. Ele încep cu momentul istoric din 6 mai 1990, de la Podul de Flori de pe Prut, când l-am luat în braţe, ajutându-l să urce pe „malul românesc”, din mica ambarcaţiune care l-a adus peste apa râului ce „curge printre ţări române”, şi se sfârşesc odată cu dispariţia sa atât de dureroasă şi de neaşteptată, în ianuarie 2009. Am petrecut în acest răstimp de două decenii momente de neuitat alături de el.
Read more about Grigore Vieru - Cetăţean de Onoare al Poeziei

Categorie:

Consideraţii asupra lucrării „Contribuţii documentare privind istoria românilor transilvăneni” de Ioan Lăcătuşu şi Vasile Stancu

Lucrarea „Contribuţii documentare privind istoria românilor transilvăneni”, apărută la Editura Eurocarpatica din Sfântu-Gheorghe, în anul 2016, este rodul activităţii a două importante personalităţi ale societăţii româneşti din zona noastră, şi anume dr. Ioan Lăcătuşu şi prof. Vasile Stancu. Dumnealor, împreună sau individual, au realizat numeroase lucrări, articole, volume cu tematici diverse, multe aflându-se în biblioteci din Ţară sau străinătate. Spre satisfacţia mea, sunt în posesia multor lucrări ale distinşilor autori ai volumului de faţă.
Read more about Consideraţii asupra lucrării „Contribuţii documentare privind istoria românilor transilvăneni” de Ioan Lăcătuşu şi Vasile Stancu

Categorie:

E linişte-n Ardeal!? „Când Ardealul freamătă / Ţara se cutremură…”

Încep cu aceste versuri populare în subtitlu, fiindcă se aud zvonuri care aduc suferinţă în sufletul românilor, cu adevărat profunzi cum s-ar exprima Cioran sau Petre Ţuţea. Apoi scăderea iubirii pentru România chiar în rândul unora din fraţii români ardeleni, nu este de bun augur.
Şi se întâmplă acest eveniment chiar când nu trebuia, acum, când sunt semne certe care arată că „Basarabia iubită” va reveni între fruntariile României.
Read more about E linişte-n Ardeal!? „Când Ardealul freamătă / Ţara se cutremură…”

Categorie:

Un roman al Războiului de Întregire a Neamului, comentat de prof. Ligia Dalila Ghinea

Romanul istoric a fost statuat în literatura română de Mihail Sadoveanu. În ceea ce priveşte contemporaneitatea, putem afirma că puţini sunt cei care continuă programul Daciei literare, mai ales dacă ne referim la romanul care are în centru, ca temă, istoria. Cu bucurie constatăm că Transilvania are autori care fac din istoria românilor un permanent izvor de inspiraţie pentru beletristică sau publicistică.
Read more about Un roman al Războiului de Întregire a Neamului, comentat de prof. Ligia Dalila Ghinea

Categorie:

Pagini