Decembrie 2017

Dreptul Iosif, model de smerenie şi ascultare

Prin Harul lui Dumnezeu,
† Andrei,
Episcopul Covasnei şi Harghitei

Cuvânt Pastoral la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos

„Fecioara astăzi, pe Cel mai presus de fiinţă naşte, şi pământul peştera celui neapropiat aduce, Îngerii cu păstorii slavoslovesc şi magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut Prunc tânăr, Dumnezeu Cel mai înainte de veci.”
(Condacul Naşterii Domnului)

Preacuviosului cin monahal,
Preacucernicilor Părinţi, slujitori ai Sfintelor Altare,
Stimate autorităţi,
Iubiţi fraţi şi surori întru Domnul, Read more about Dreptul Iosif, model de smerenie şi ascultare

Sărbătoarea Crăciunului la români

Dintre sărbătorile de iarnă, cea mai aşteptată este Crăciunul, reprezentând o adevărată renaştere sufletească, creştinii celebrând la 25 decembrie Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.
La această sărbătoare sfântă, toţi creştinii îşi reîmprospătează sufletul cu amintirile copilăriei, revenindu-le în minte zăpezile bogate şi prevestitoare de rod îmbelşugat, colindele şi clinchetele de clopoţei, mirosul proaspăt de brad, dar şi de cozonaci, nerăbdarea aşteptării darurilor sub pomul de Crăciun, toate acestea creând o atmosferă de basm, linişte sufletească şi iubire.
Read more about Sărbătoarea Crăciunului la români

Categorie:

† SFÂNTUL APOSTOL, ÎNTÂIUL MUCENIC ŞI ARHIDIACON ŞTEFAN

Cartea Faptele Apostolilor, în capitolele 6 şi 7, ne prezintă despre Sfântul Arhidiacon Ştefan. Am putea spune că aceste capitole alcătuiesc primul „act martiric” pe care îl posedăm în Biserică. Nu ştim foarte multe detalii despre viaţa Sfântului Ştefan din Noul Testament, dar se relatează faptul că a fost ales diacon în prima comunitate apostolică, fiind un bărbat plin de înţelepciune şi de Duh Sfânt, prin care Dumnezeu lucra multe minuni. Trebuie reţinute dimensiunile fundamentale ale personalităţii Sfântului Ştefan: înţelepciunea, plinătatea Duhului Sfânt şi puterea de a face minuni. Read more about † SFÂNTUL APOSTOL, ÎNTÂIUL MUCENIC ŞI ARHIDIACON ŞTEFAN

Naşterea Domnului

Din proorociile înalte, ce-s aşternute-n Sfânta Carte,
Răsare-o zi de bucurie, înveşmântată-n veşnicie,
E praznic mare, luminos, coboară Soarele Hristos,
Venind în lume, Prunc curat, cu chip senin, nevinovat.

O stea strălucitoare-n cer, tresare astăzi ca şi ieri,
Umbrind cu dulcea-i revărsare, pământu-ntreg, pe fiecare.
Se văd sosind din depărtare, cuprinşi de-o mistică chemare,
Trei crai străini, purtaţi de dor, spre leagănul izbăvitor. Read more about Naşterea Domnului

Categorie:

Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi (volumul III), lansat la Topliţa

În urmă cu mai bine de o lună, noul volum din Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi se lansa la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din municipiul Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita. Pe 21 noiembrie a.c., lansarea a avut loc şi la Topliţa, în sala festivă a Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea”, unde s-au strâns multe cadre didactice din zona municipiului Topliţa pentru a lua parte la un eveniment important pentru fiecare dintre aceştia: lansarea unui volum dedicat lor, activităţilor continue şi eforturilor depuse în modelarea generaţiilor tinere. Read more about Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi (volumul III), lansat la Topliţa

Categorie:

Ziua Naţională a României, sărbătorită aşa cum se cuvine în inima Harghitei, la Gheorgheni

Miercuri, 29 noiembrie a.c., s-au desfăşurat în municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita, manifestările organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României. Pentru buna desfăşurare a acestora, s-au implicat, în egală măsură, reprezentanţii societăţii civile româneşti din urbe, prin Teodor Dobrean, notar şi consilier local, Asociaţia „Iuvenes et senes”, prin preşedintele ei, părintele paroh Elisei Florin Vatamanu, Centrul de pregătire şi perfecţionare a cadrelor Jandarmeriei Române, prin col. Read more about Ziua Naţională a României, sărbătorită aşa cum se cuvine în inima Harghitei, la Gheorgheni

Categorie:

Lacrimi de Crăciun pentru satul natal

Am purtat totdeauna satul ca o taină în fiinţa mea şi ca o dragoste sfântă pe care niciun rău nu a reuşit s-o stingă. Sau chiar dacă a izbutit să o stingă, simpla amintire a satului a reaprins-o. Multe sunt misterele şi mereu se pogoară altele peste noi…, fără oprire. Nimeni nu le ştie numărul, afară de Dumnezeu. Şi surprind prin frumuseţea lor. Prin tăcere, dar mai cu seamă prin pace şi odihnire, umple şi înmiresmează sufletul de iubire dumnezeiască. Nu ştiu dacă lacrima care s-a oprit în gene este pentru satul meu pământesc sau pentru Paradisul pierdut? Read more about Lacrimi de Crăciun pentru satul natal

Categorie:

Dumnezeu detestă încrâncenarea…

Da, prea multă încrâncenare, prea mult stres, prea multă birocraţie, prea multe reguli, indicaţii şi legi, norme ori canoane.
În vremurile şi în lumea aceasta trăim noi astăzi, când bieţii oameni sunt copleşiţi de povara multor cerinţe, revendicări şi pretenţii, de tot felul şi din tot locul.
Eu, unul, sunt convins că Dumnezeu ar prefera, în schimbul tuturor acestor măsuri, care mai de care mai coercitive, cei şapte ani de acasă, buna creştere ori sănătoasa educaţie şi, mai ales, ar dori să primeze numai o singură regulă/normă: cea a bunului simţ!
Read more about Dumnezeu detestă încrâncenarea…

Categorie:

Pagini