Acordul USD-UDMR = lista pretenţiilor UDMR

Vin vremuri grele...
După părăsirea Guvernului USL de către liberali, o nouă coaliţie guvernamentală USD (PSD+UNPR+PC) - UDMR s-a format, preţul plătit, cel puţin la nivel intenţional, către formaţiunea ungurească fiind extrem de ridicat. Practic, aproape în integralitate, acordul politic dintre USD şi UDMR se referă la pretenţiile UDMR şi dezideratele acestei formaţiuni… când partid, când uniune culturală, după moft. În mod frapant, toate chestiunile controversate şi chiar şi cele inacceptabile propuse de UDMR de-a lungul timpului, au fost cuprinse în textul acordului politic dintre USD şi UDMR.
Rămâne de văzut ce anume din acest acord va fi şi adus la îndeplinire de către noul Guvern şi noua majoritate parlamentară, pentru că lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere. În primul rând, Guvernul USD, la fel ca şi cele dinainte, a fost practic obligat să accepte pretenţiile UDMR, pentru că altfel uniunea ungurească nu ar fi avut motivaţie în faţa propriului electorat pentru a intra la guvernare. Pe de altă parte, lista cu enumerarea exhaustivă a acestor revendicări, multe ilegitime, ilegale sau chiar neconstituţionale, poate fi şi un semnal că UDMR nu are câteva ţinte precise, ci doar a aruncat năvodul cu ochiuri mari, doar-doar se va prinde ceva. Ar fi fost poate mai periculos ca UDMR să vină cu o listă scurtă, pentru care ar fi existat o presiune constantă din partea electoratului. În acelaşi timp, acordul poate fi o gură de oxigen pentru USD, care poate aduce în dezbatere unele chestiuni, dar pe care să le temporizeze în aşa fel încât să nu fie obligată să le şi pună în aplicare, pentru că aceasta ar însemna, în mod evident, pierderea unui segment important din electorat. De asemenea, la nivelul PSD şi al partenerilor săi, PC şi UNPR, este clar că la alegerile prezidenţiale orice favoare făcută UDMR se va deconta scump pe partea electoratului românesc, mai ales a celui din Transilvania, în timp ce nu vor obţine niciun vot din partea comunităţii maghiare, care va vota tot cu UDMR. Totodată, în varianta unui al doilea tur de scrutin, PSD este conştient că nu va putea miza pe voturile UDMR, întrucât uniunea va trebui să arate că penalizează astfel neîmplinirile guvernării alături de USD, iar pe de altă parte, UDMR este membră a Partidului Popular European (PPE), familie politică din care face parte şi Fidesz (formaţiunea la putere în Ungaria) şi care l-a susţinut pe Traian Băsescu la referendumul pentru demiterea sa din funcţia de preşedinte al României. Cel mai probabil, premierul ungar va transmite iarăşi un mesaj către ungurii din România pentru a le indica cu cine să voteze. De această chestiune este conştient şi liderul PNL, Crin Antonescu, care a doua zi după ieşirea de la guvernare a şi demarat procedurile de afiliere la PPE.
Avantajul pentru români al faptului că acordul USD-UDMR a fost atât de detaliat şi explicit, dar mai ales public, constă în faptul că măcar ştim de unde vine pericolul şi la ce să ne aşteptăm, pentru a putea gestiona şi respinge iniţiativele pe aceste chestiuni. Dezavantajul constă în faptul că fiind atât de multe pretenţii, există riscul să mai „scape” câte una dintre ele şi să producă efecte nedorite. Preventiv, pentru o deplină lămurire a cititorilor „Condeiului ardelean”, reproducem în facsimil Acordul USD-UDMR, pentru a şti toată lumea care ar putea fi costurile aducerii UDMR la guvernare.

Categorie:

Aparut in :