Acţiunea Culturală „După datini” - Ediţia a II-a, Gheorgheni, 8 septembrie 2019

Praznicul „Naşterii Maicii Domnului” a reprezentat, pentru multe parohii din Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, sărbătoarea hramului, ctitorii acestor biserici dăruind Maicii Domnului zidirea lor.
Una dintre parohiile care şi-au serbat hramul a fost şi Parohia Ortodoxă Gheorgheni II, judeţul Harghita, unde, de cu dimineaţă, creştinii ortodocşi au venit - cu mic, cu mare - să-i aducă prinos de recunoştinţă Maicii Preacurate şi să participe la slujba Utreniei şi la Sfânta Liturghie, săvârşite de părintele paroh Elisei Florin Vatamanu, alături de părintele Nicolae Ciupudean din Parohia Ortodoxă Borsec, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Trupul şi cu Sângele Mântuitorului. Sărbătoarea a continuat cu slujba de Te-Deum şi de binecuvântare a noului an şcolar, urmată de Parastasul pentru ctitorii bisericii şi pentru toţi cei răposaţi. La predică, părintele Nicolae Ciupudean a vorbit despre momentul unic şi minunat al Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi despre ajutorul pe care Maica Domnului îl oferă celor care i-l cer.
Sărbătoarea a fost completată de un concert de pricesne şi cântece religioase, intitulat „După datini”, ediţia a II-a, susţinut de tinerii Miruna Adam şi Sebastian Covrig, urmaţi de grupul „Copiii Muntelui”, alcătuit din elevi ai Liceului Teoretic „Sfântul Nicolae” din municipiul Gheorgheni, membri ai cercului catehetic al Parohiei, coordonaţi de profesoarele Simona Filip şi Mihaela Vatamanu, care, mai înainte, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. În cadrul evenimentului, copiii au primit din partea Asociaţiei „Iuvenes et senes”, din localitate, componente ale costumului popular românesc, achiziţionate prin „Programul special de finanţare nerambursabilă a porturilor populare şi a costumelor tradiţionale pe anul 2019 în judeţul Harghita”, derulat de Consiliul Judeţean Harghita, care a fost şi finanţatorul evenimentului. Parteneri ai manifestării au fost Liceul Teoretic „Sfântul Nicolae” şi Societatea Profesională Notarială Dobrean, de asemenea din localitate.
La finalul evenimentului, toţi ce prezenţi la hram au participat la o masă câmpenească, pregătită de membrii Parohiei Ortodoxe Gheorgheni II, în acordurile de chitară ale „Copiilor Muntelui”.

Categorie: