Actualitatea Ardeleană

Autor:

Covasna
Miting pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, la Sfântu-Gheorghe

Aproape o mie de persoane de etnie maghiară au participat, sâmbătă după-amiază (12 noiembrie 2016 - n.n.), la un miting organizat în municipiul Sfântu-Gheorghe de Biserica Romano-Catolică, pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, care face obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Episcopul onorific Szabo Lajos a declarat în faţa mulţimii că fiecare popor trebuie să îşi apere libertatea, cultura şi limba maternă şi şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor rezolva într-un mod pozitiv.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a menţionat, la rândul său, că viitorul unei comunităţi depinde de şcoală, iar „cine atacă şcoala, atacă viitorul comunităţii”.
El a mai spus că membrii comunităţii maghiare nu se vor lăsa intimidaţi şi vor da dovadă de unitate pentru apărarea idealurilor şi valorilor care îi reprezintă. În context, a amintit că la acest miting au fost prezenţi reprezentanţii tuturor forţelor politice maghiare, demonstrând astfel că „în cazurile de forţă majoră îşi pot uni forţele”.
Participanţii la miting au adus cărţi pe care la final le-au donat în beneficiul liceelor maghiare din Transilvania. Manifestaţia a avut loc, în mod simbolic, în faţa Colegiului „Szekely Miko” din municipiu, care în urmă cu câţiva ani a făcut obiectul unui alt dosar anchetat de DNA, privind retrocedarea ilegală a imobilului către Eparhia Reformată din Ardeal.

Cluj
Kovacs Peter (UDMR): „Nu DNA trebuie să decidă dacă avem voie să învăţăm în limba maghiară”

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, sâmbătă (12 noiembrie 2016 - n.n.), că nu DNA trebuie să decidă dacă maghiarii din România pot să înveţe în limba maternă, făcând referire la situaţia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş.
„Nu putem să ne jucăm cu soarta a 400 de copii. Acum ne gândim dacă şcoala în sine poate să funcţioneze sau nu, dacă bacalaureatul lor are o putere sau nu. Asta vrem, ca nu DNA să decidă dacă avem voie să învăţăm în limba maghiară sau nu. Credem că pentru o problemă administrativă - se pare că a fost o problemă administrativă -, nu trebuie închis nimeni, nu trebuie desfiinţată o şcoală”, a spus Kovacs Peter.
El a fost prezent, în calitate de simplu participant, la o acţiune de protest organizată, sâmbătă, la Cluj-Napoca, de Fundaţia Statusul Romano Catolic.
Kovacs Peter a mai spus că protestul este faţă de ceea ce se întâmplă la liceul din Târgu-Mureş. (…)
Peste 300 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de situaţia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, unde DNA a început urmărirea penală în cazul directorului Tamasi Zsolt-Jozsef şi a şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, în legătură cu modul de înfiinţare a respectivei unităţi de învăţământ.

Covasna
Propunere pentru deblocarea proiectului „Balaurul”, avansată de consilierii români din Sfântu-Gheorghe

Consilierii de naţionalitate română din cadrul Consiliului Local Sfântu-Gheorghe propun reducerea de la 5 metri la 1,5 metri a nivelului colinei de pământ pe care municipalitatea doreşte să o ridice în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul unui proiect de reamenajare urbanistică şi extindere a spaţiilor verzi.
Aceştia consideră că propunerea lor este „echilibrată şi raţională”, întrucât colina nu va mai obtura vizibilitatea Grupului Statuar „Mihai Viteazul”, iar proiectul, care stagnează de câteva luni, ar putea fi deblocat.
„Noi, consilierii locali Rodica Pârvan, Andrei Chochior, Mirela Bucur şi Liviu Comăneci, dincolo de apartenenţa noastră politică, suntem convinşi că această soluţie de compromis poate pune capăt falsului scandal interetnic generat de iniţiativa primarului municipiului Sfântu-Gheorghe de a obtura cel mai important reper statuar românesc din municipiu şi locul de desfăşurare a manifestărilor româneşti prilejuite de diferitele sărbători naţionale. Solicităm primarului municipiului Sfântu-Gheorghe să accepte această soluţie de compromis, să dispună înlăturarea de îndată a molozului din centrul municipiului, menţinut ostentativ în vederea ridicării formei artificiale de relief, în fapt un zid al ruşinii, al discriminării şi simbol al segregării pe criterii etnice a zonei Pieţei Mihai Viteazul de Piaţa Libertăţii”, se arată într-un comunicat de presă remis vineri (11 noiembrie 2016 - n.n.). Consilierii menţionează că propunerea lor „are suportul societăţii civile româneşti din judeţul Covasna”.
Proiectul de reamenajare a zonei centrale a municipiului Sfântu-Gheorghe, întocmit de Primărie, prevede crearea unei esplanade pietonale şi extinderea spaţiilor verzi prin amenajarea unei colinde de pământ de aproximativ cinci metri înălţime în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, care să simbolizeze „trupul pietrificat al balaurului” răpus de patronul spiritual al oraşului. Lucrările începute anul trecut nu s-au finalizat pentru că Prefectura a chemat în instanţă Consiliului Local Sfântu-Gheorghe, cerând anularea Planului Urbanistic Zonal, pe considerentul că nu are avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.
În vara acestui an, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a fost amendat contravenţional de către Inspectoratul de Stat pentru Construcţii pentru mormanul de pământ lăsat în faţa celor două instituţii publice după finalizarea esplanadei, iar luna trecută conducerea Prefecturii Covasna a depus şi o plângere în instanţă împotriva municipalităţii, cerând eliberarea terenului.
Primarul Antal Arpad a declarat în repetate rânduri că autorităţile locale nu renunţă la acest proiect, prin urmare degajarea acelui spaţiu ar fi o mutare „absurdă”, care implică nişte cheltuieli în plus.

Covasna
Horia Grama (PSD): „Dorim să fim votaţi şi de comunitatea maghiară; vrem bunăstare pentru toată lumea”

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a afirmat, joi (3 noiembrie 2016 - n.n.), că social-democraţii doresc să fie votaţi la alegerile parlamentare din 11 decembrie şi de membri ai comunităţii maghiare, pentru că formaţiunea politică pe care o reprezintă vrea „bunăstare pentru toată lumea'”.
„Noi ne luptăm pentru electoratul românesc şi comunitatea românească şi sperăm că membrii acesteia vor şti să discearnă cine are capacitatea să facă ceva pentru interesele ei. (…) Dorim să fim votaţi şi de comunitatea maghiară, pentru că noi dorim bunăstare pentru toată lumea, bineînţeles nu doar pentru români, vrem o bună convieţuire şi pace socială (…), dar experienţa ne spune că maghiarii votează cu formaţiunile maghiare”, a declarat Horia Grama, într-o conferinţă de presă.
El a susţinut că spre deosebire de „partea maghiară”, unde UDMR nu are concurenţă, în „partea românească” există un aflux de partide care şi-au depus liste cu candidaţi „fără şanse de câştig”, care vor „disipa voturile şi aşa puţine ale românilor din judeţ”.
Primele locuri pe listele PSD Covasna pentru parlamentare sunt ocupate de actualul deputat Horia Grama, respectiv de interpreta de muzică populară Ionela Prodan Tănase.
Liderul PSD Covasna a spus că Ionela Prodan, care a fost propusă pe lista pentru Senat de către conducerea centrală a partidului, este o persoană cu notorietate, are o prodigioasă carieră profesională şi „poate sprijini cultura românească şi Biserica Ortodoxă din judeţul Covasna”.
Ionela Prodan, prezentă la conferinţa de presă, a declarat că a intrat în PSD în anul 1996, iar în ultimii 20 de ani a ocupat funcţii importante în Ministerul Culturii şi Ministerul de Externe, printre preocupările sale primordiale numărându-se promovarea culturii tradiţionale româneşti în Ţară şi în străinătate.
Ea a afirmat că a absolvit două facultăţi - Istorie-Geografie şi Istorie-Filosofie, că crede în ideea de unitate naţională, menţionând totodată că „românii ar trebui să fie mândri de patrimoniul lor cultural”.
Ionela Prodan a mai spus că se consideră un om împlinit atât din punct de vedere personal, cât şi profesional, că nu este în căutarea „gloriei” şi vrea să candideze pentru Parlamentul României din dorinţa de a se implica şi a încerca „să facă ceva bun” pentru oameni.
Pe lista PSD Covasna pentru Senat se mai regăsesc profesoara Florentina Teacă, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, şi juristul Vasile Neagovici, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, iar pentru Camera Deputaţilor, inginerul Cătălin Morar, doctorul Nicoale Enea, profesoara Rodica Pârvan, economista Gabriela Mike şi primarul comunei Dobârlău, Bogdan Barbu.
Zece formaţiuni politice şi-au depus liste cu candidaţi în judeţul Covasna şi vor concura pentru patru mandate de deputat şi două de senator.

Caraş-Severin
Victor Ponta: „Cei de acum nu guvernează pentru români, ci pentru a fi lăudaţi la Bruxelles”

Fostul premier Victor Ponta a afirmat marţi (16 noiembrie 2016 - n.n.), la Reşiţa, că actualul Guvern condus de Dacian Cioloş nu guvernează pentru români, ci pentru a primi laude de la Bruxelles, în timp ce PSD vrea să continue lucrurile bune pe care le-a început.
„Vor fi ameninţări, presiuni, dar e important să mergem în Parlament, să ne batem până la capăt, pentru că noi am fost întotdeauna cei buni, care am întors şi obrazul celălalt. Acum nu mai cedăm, vrem să respectăm votul românilor. Trebuie să continuăm lucrurile bune pe care le-am început şi să le facem pe cele pe care nu le-am făcut. Din greşelile mele eu am învăţat cel mai mult. Cred în România şi în români, şi când ne-au votat şi când ne-au criticat. Cei care sunt acum nu guvernează pentru dumneavoastră, ci pentru cei de dinafară, să-i laude la Bruxelles, să-i laude Comisia Europeană sau alţii. O să ne facă multe probleme, dosare, ne vor spune că suntem răi, că suntem vânduţi. Da, eu sunt vândut românilor! Nu vreau ca pensionarii de la noi să moară de foame ca să-i iasă deficitul domnului Cioloş. Noi nu trăim pentru deficit, pentru raportări sau pentru ambasadori. Noi trăim pentru oamenii din Ţara asta, pentru bătrânii care au muncit şi-şi merită pensia, pentru ca cei ce muncesc acum să o facă pentru România. De aceea m-am hotărât să fac din nou campanie electorală. Oamenii au dreptul să încerce să-şi facă o viaţă mai bună aici”, a afirmat Victor Ponta, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, unde s-a întâlnit cu membri şi simpatizanţi ai partidului.
La rândul său, preşedintele PSD Caraş-Severin, deputatul Ion Mocioalcă, aflat pe prima poziţie la Camera Deputaţilor la alegerile din 11 decembrie, a susţinut că Victor Ponta a lăsat în urma sa o guvernare extrem de performantă, el fiind catalogat chiar şi de adversarii săi ca fiind cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România.
'A fost o guvernare pe care au simţit-o românii în buzunarele lor, în viaţa de zi cu zi, iar acum avem cu ce compara, cu acest Guvern de tehnocraţi, de care PNL s-a lipit ca marca de scrisoare. Eu vreau să vă spun că acum venim dintr-o întreprindere fanion a judeţului nostru - Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa. Şi cred că din ce în ce mai puţini lideri ai vreunui partid au curajul să intre într-o întreprindere aşa cum este UCM Reşiţa. Am fost primiţi cu căldură. Am văzut feţe triste, extrem de îngrijorate, care uşor-uşor au început să se lumineze în timp ce Victor Ponta le vorbea. Pentru că aici este vorba de credibilitatea liderilor noştri, vizavi de credibilitatea PNL în general şi a liderilor săi”, a spus Ion Mocioalcă. (…)

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: