Actualitatea Ardeleana

Autor:

Harghita
Orban Viktor: „Ungaria va continua să îşi promoveze interesele naţionale”

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a declarat sâmbătă (22 iulie 2017 - n.n.), la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile-Tuşnad, că politica internă şi externă a Guvernului de la Budapesta este subordonată interesului naţional, iar Ungaria urmăreşte să aibă relaţii „cât se poate de bune cu fiecare ţară care o interesează”.
Răspunzând unei întrebări din public referitoare la orientarea către Vladimir Putin sau Donald Trump, Orban a declarat că „nu este genul care are un idol”. „Steaua noastră călăuzitoare este interesul naţional”, a adăugat el, prin urmare, Ungaria trebuie să aibă „relaţii cât se poate de bune cu fiecare ţară care o interesează” şi o poate ajuta să îşi atingă obiectivele printr-o relaţie reciproc avantajoasă.
Orban a menţionat că partidul de guvernământ din Ungaria a promovat „cu tenacitate” politica naţional-patriotică, iar 2010 a fost un an decisiv în ce priveşte recăpătarea „stimei de sine şi a viitorului” acestei ţări.
Printre măsurile luate în acest scop s-au numărat renunţarea la împrumuturile de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Banca Mondială şi sprijinirea investitorilor şi companiilor autohtone.
„Guvernul socialist ne-a conectat la aceste aparate de ventilaţie. (…) În 2010 am zis că avem nevoie de independenţă, nu avem nevoie de acel aparat. (…) Nu poţi să vorbeşti despre o ţară puternică dacă eşti la cheremul instituţiilor financiare care te creditează. (…) Din fericire, am reuşit să ieşim din acest impas şi am păşit pe calea creşterii economice”, a afirmat Orban Viktor, potrivit traducerii oficiale asigurată de organizatori.
Premierul Ungariei a spus la Universitatea de Vară că Guvernul de la Budapesta are în vedere şi crearea unei armate puternice, care să poată răspunde oricărui atac, iar în acest scop a lansat un program de dezvoltare a industriei militare şi a armatei.
El a reiterat ideea că, în afara trupelor NATO şi a celor americane, Uniunea Europeană are nevoie de o forţă armată proprie capabilă să îşi apere ţările membre.
Printre altele, Orban a mai declarat că el crede „cu tărie” că ţările din Balcanii de Est trebuie integrate cât mai repede în structurile europene, în mod prioritar Serbia.
Referindu-se la problema autonomiei maghiarilor din Transilvania, Orban a spus că poziţia sa e cunoscută şi că „sprijină autonomia în loc de ceva mai bun”.
Premierul Ungariei a participat, sâmbătă, la conferinţa „Europa Centrală, un punct sigur!?”, care a încheiat cea de-a 28-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos” de la Băile-Tuşnad, organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) şi Fundaţia „Pro Minoritate” şi care s-a desfăşurat anul acesta în perioada 18-22 iulie.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Harghita
Semjen Zsolt: „Guvernul Ungariei a majorat, în şapte ani, de zece ori fondurile pentru sprijinirea maghiarilor din diaspora”

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat vineri (21 iulie 2017 - n.n.), la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile-Tuşnad, că, în ultimii şapte ani, Guvernul de la Budapesta a majorat de zece ori fondurile pentru sprijinirea maghiarilor din afara graniţelor acestei ţări.
Politicianul maghiar a precizat că, în 2010, când FIDESZ a câştigat alegerile parlamentare în Ungaria, Guvernul a alocat 9 miliarde de forinţi pentru maghiarii din diaspora, iar în prezent suma este de zece ori mai mare.
Potrivit acestuia, Guvernul condus de Orban Viktor a avut în vedere trei piloni de sprijin, ce au vizat învăţământul, cultura şi identitatea naţională, dezvoltarea economică a zonelor locuite de maghiari şi politica naţională.
Semjen a mai spus că un punct important pe agenda Guvernului Orban a fost extinderea cetăţeniei maghiare, care a conferit implicit drept de vot etnicilor maghiari din afara graniţelor ţării.
„A fost important să extindem cetăţenia pentru ca şi peste o sută de ani Guvernul maghiar să poată fi obligat să aibă în vedere interesele maghiarilor din alte ţări”, a declarat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori.
Pe de altă parte, el a subliniat că este important ca reprezentanţii comunităţilor maghiare să fie prezenţi în Parlamentele ţărilor în care trăiesc şi să deţină poziţii înalte în structurile teritoriale pentru a putea sluji interesele maghiarilor.
Oficialul maghiar a mai subliniat că Guvernul ungar sprijină prin măsuri concrete „perpetuarea naţiunii maghiare” şi comunităţile maghiare din afara Ungariei, fiind „un catalizator”, însă aceste comunităţi sunt, întâi de toate, responsabile pentru viitorul lor. (…)

Covasna
PNL: „Niciun reprezentant al comunităţii româneşti nu a fost lăsat să vorbească la întâlnirea cu Iohannis”

Liberalii covăsneni sunt nemulţumiţi de faptul că niciun reprezentant al comunităţii româneşti „nu a fost lăsat să vorbească” la întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o marţi (18 iulie 2017 - n.n.), la sediul Consiliului Judeţean Harghita, cu reprezentanţii administraţiei publice locale din Covasna şi Harghita.
Liderul PNL Covasna, Olimpiu Floroian, care este şi consilier judeţean, a declarat că termenul „dezbatere” menţionat în program de către organizatori a fost impropriu, întâlnirea, la care au participat circa 300 de primari şi consilieri locali şi judeţeni din cele două judeţe, printre care şi el, fiind, în fapt, o „informare” privind aspecte ce vizează comunitatea maghiară.
„Nu a fost, practic, o dezbatere, ci o informare a comunităţii maghiare despre cum trăiesc şi ce s-a întâmplat de o sută de ani încoace, de când românii „îi domină”. Despre asta s-a discutat. Niciun reprezentant al comunităţii româneşti nu a fost lăsat să vorbească, nu s-a putut discuta pe temele stabilite, pentru că nu s-au respectat. (…) Suntem revoltaţi de faptul că am fost martorii unui scenariu, prin faptul că atunci când a dorit să ia cuvântul un reprezentant al comunităţii româneşti, nu a fost lăsat. Şi, mai mult decât atât, cei care au luat cuvântul au fost numiţi de moderatorul dezbaterii, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că a fost un scenariu bine gândit şi stabilit dinainte. (…) Ar fi fost bine ca şeful statului să ne asculte şi pe noi şi să fi acceptat o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, aşa cum i s-a cerut de fapt”, a afirmat Olimpiu Floroian.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a negat aceste acuzaţii, susţinând că nu a fost un gest intenţionat.
„Moderatorul nu ştia etnia celor care au ridicat mâna şi care nu au putut să ia cuvântul. (…) Nu a fost nominal pe bază de listă”, a declarat Tamas Sandor. (…)

Harghita
Episcopul Covasnei şi Harghitei, scrisoare către Iohannis: „Nădăjduim că ne veţi fi alături în demersurile noastre de păstrare a identităţii”

Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan, i-a înmânat marţi (18 iulie 2017 - n.n.), preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul întrevederii de la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Miercurea-Ciuc, o scrisoare în care românii din cele două judeţe îi solicită şefului statului sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale şi culturale.
„Vă adresez aceste cuvinte în calitate de păstor al credincioşilor ortodocşi români din Episcopia Covasnei şi Harghitei, punându-ne nădejdea în dumneavoastră că ne veţi fi alături în demersurile noastre de păstrare a identităţii naţionale, a culturii şi tradiţiilor pe aceste meleaguri. Vă aducem la cunoştinţă că, din această perspectivă, este imperios necesară găsirea unor soluţii pentru asigurarea, prin bugetul central, a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din cele două judeţe, având în vedere potenţialul economic extrem de redus al comunităţii româneşti în acest spaţiu”, se arată în scrisoarea înmânată preşedintelui de PS Părinte Episcop Andrei. (…)
„În acelaşi timp, ne punem speranţa ca veţi acorda o atenţie deosebită legilor trimise de Parlament către Dumneavoastră spre promulgare, legi care, uneori, la nivelul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, pot produce efecte juridice nedorite în zonă şi care pot pune în pericol buna convieţuire interetnică în zonă”, se mai afirmă în scrisoare.

Harghita
Preşedintele Iohannis, invitat de PS Andrei la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Topliţa, de Centenarul Marii Uniri

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de către Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan, să participe la sărbătoarea Centenarului Unirii, care va fi organizată anul viitor la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Topliţa, în timpul întrevederii de marţi (18 iulie 2017 - n.n.), de la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Miercurea-Ciuc.
Episcopul Andrei Moldovan i-a spus preşedintelui că Mănăstirea „Sfântul Ilie” a fost ctitorită în curtea casei părinteşti a primului Patriarh al României, Miron Cristea.
În timpul vizitei, preşedintele statului a primit din partea Episcopului Harghitei şi Covasnei o icoană cu chipul lui Iisus Hristos, „care să vă însoţească în marea şi greaua misiune pe care o aveţi de înfăptuit”, pictată de măicuţele de la Mănăstirea din Izvorul-Mureşului.
De asemenea, preşedintele a primit o carte conţinând operele unor autori români din judeţele Harghita şi Covasna, precum şi un dar cusut de mână, din partea Asociaţiei Şezătoarea Românească, cu însemnele naţionale.
„Vă mulţumesc pentru primirea frumoasă pe care mi-aţi făcut-o. Dragi enoriaşi, dragi români, sunt foarte bucuros că am ajuns astăzi în Catedrala Episcopală, unde m-aţi aşteptat aşa frumos. Sunteţi aşa de frumos îmbrăcaţi, aveţi copii frumoşi şi mi-ar plăcea ca aceste comunităţi să se dezvolte frumos şi bine. Pentru mine, este un moment foarte special această vizită în catedrală, un moment pe care personal mi l-am dorit şi nu este greşit să spunem că aceste lucruri, în aceste întâlniri, nu ţin numai de biserică, numai de stat, ci ele ţin şi de noi, toţi”, a spus Klaus Iohannis, în interiorul catedralei.
La ieşire, preşedintele a declarat presei că este impresionat de primirea care i s-a făcut şi şi-a exprimat speranţa că va reveni şi va aprofunda discuţiile începute.
„În primul rând, mi-au pregătit o primire foarte frumoasă, sunt impresionat. Mi-am dorit mult să vin aici, la Catedrala Episcopală. Astăzi, am întâlnit oameni frumoşi, care m-au întâmpinat cum se cuvine, cu pâine şi sare, cu copii îmbrăcaţi în straie sărbătoreşti. Am discutat un pic împreună şi sunt foarte bucuros că am avut astăzi această ocazie. Sper să revin cât mai de curând şi să aprofundăm discuţiile începute astăzi”, a declarat preşedintele Iohannis, la ieşirea din Catedrala Episcopală.

Categorie: