Actualitatea Ardeleana

Autor:

Harghita
Prefectul atenţionează primarii în legătură cu obligativitatea reproducerii stemei pe actele oficiale

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a atenţionat, marţi (17 octombrie 2017 - n.n.), primarii din judeţ asupra obligativităţii reproducerii stemei României pe actele oficiale ale autorităţilor publice locale, după ce a constatat că există, în continuare, încălcări ale legii în domeniu.
„Constat, în continuare, cu surprindere, că cei care sunt reprezentanţi ai statului în comunităţi nu respectă Constituţia şi legile Ţării şi, poate din omisiune, dar poate şi din desconsiderare faţă de simbolurile naţionale, nu aplică pe actele oficiale stema României. Nu voi accepta niciodată ca un primar sau un Consiliu Local să nu respecte legea şi să se erijeze în altceva decât reprezentanţi ai statului”, a declarat prefectul Harghitei.
Jean-Adrian Andrei a punctat că, în caz contrar, va lua măsurile legale care se impun, „până la amenzi contravenţionale sau acţiuni în justiţie”.
Potrivit sursei citate, Legea 102/1992 privind stema şi sigiliul statului prevede că „sigiliul autorităţilor publice cu stema României se aplică pe actele specifice autorităţilor de stat de către persoanele conducătoare, acestea fiind răspunzătoare şi de păstrarea şi utilizarea legală a sigiliilor cu stema României”.
De asemenea, prefectul a atras atenţia că această problematică este prevăzută şi în HG 1157/2001 pentru aprobarea normelor privind arborarea drapelului naţional, intonarea imnului şi folosirea sigiliilor cu stema României, care stipulează clar că „pe corespondenţa oficială, precum şi pe alte acte emise de către autorităţile şi instituţiile publice se va folosi, obligatoriu, sigiliul cu stema României (…)”.

Braşov
Consens între autorităţile locale, parlamentari şi reprezentanţii ADR Centru privind Aeroportul

Autorităţile locale, parlamentari de Braşov şi reprezentanţi ai ADR Centru au ajuns, vineri (13 octombrie 2017 - n.n.), la un consens privind susţinerea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, convenind ca, în următoarele două săptămâni, să se întocmească un memoriu care va fi înaintat ministerului de resort, pentru ca proiectul să fie inclus în Master Planul General de Transport al României.
„Din punctul meu de vedere, a fost o întâlnire foarte bună cu parlamentarii Braşovului, cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu primarul municipiului Braşov şi cu reprezentanţii ADR Centru. A fost o discuţie extrem de elaborată şi de bună, atât din punct de vedere tehnic, cât şi în ceea ce priveşte perspectiva acestui proiect extrem de important pentru dezvoltarea judeţului Braşov şi a zonei în general. Am stabilit, împreună cu reprezentanţii ADR Centru, care au participat la întâlnire, că, în două săptămâni, vom avea un document de susţinere a proiectului”, a declarat prefectul Marian Rasaliu, după încheierea întâlnirii care a avut loc la Prefectură şi la care presa nu a avut acces.
Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a precizat, la rândul său, că întâlnirea a fost una foarte bună, în care s-au clarificat foarte multe lucruri.
„Întâlnirea a fost una foarte bună, s-au clarificat foarte multe lucruri, colegii au aflat detalii despre acest proiect din partea Consiliului Judeţean (CJ), pentru că s-a prezentat situaţia la zi. Am discutat şi pe marginea Masterplanului de transport şi am convenit că în următoarele două săptămâni, ADR Centru va înainta documentaţia Ministerului Transporturilor, urmând să fie prezentată şi celor care ne-au uitat pentru cuprinderea în Masterplan. Colegii parlamentari, dar şi noi, autorităţile locale, vom lua legătura cu parlamentarii din Harghita şi Covasna, pentru ca şi ei să facă acelaşi lucru ca şi parlamentarii de Braşov. În două săptămâni, vom prezenta materialul celor cu care ne-am întâlnit vineri, apoi vom merge la Ministerul Transporturilor”, a subliniat primarul Braşovului.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a declarat că scopul întâlnirii a fost de a finaliza ceea ce s-a hotărât în urmă cu două săptămâni de către ADR Centru, care sprijină realizarea proiectului, urmând ca acesta să fie inclus în Masterplanul de Transporturi, demers pe care îl vor face, mai departe, parlamentarii de Braşov.
Deputatul PSD Roxana Mînzatu a explicat că au fost discuţii cu fostul ministrul Răzvan Cuc, dar şi cu directorul general al Autorităţii de Management din minister, urmând să aibă loc alte discuţii cu noul titular al portofoliului de la Transporturi.
„Am agreat cu toţii, la această întâlnire, că vom susţine în faţa Guvernului şi în relaţia cu Comisia Europeană ca acest proiect să fie prioritar. Chiar am discutat cu ministrul Cuc şi cu directorul general al Autorităţii de Management care se ocupă de astfel de proiecte. Mi-aş dori, desigur, să avem discuţii cu aceeaşi persoană cu care le-am început, dar vom vedea dacă titularul de la Transporturi va înţelege destul de bine demersul nostru de la Braşov. Important este că suntem uniţi cu toţii în acest demers, că dăm un semnal puternic şi că şi celelalte judeţe din Regiunea Centru au înţeles cât de importantă este realizarea acestui aeroport”, a spus deputatul PSD.
Deputatul independent Remus Borza a susţinut că era nevoie de o astfel de discuţie a autorităţilor locale cu parlamentarii. „Există un consens politic important şi cu toţii am fost de acord să agreăm un grafic de execuţie şi să finalizăm până în 2020 această investiţie. Acest proiect este vital”, a punctat Borza.
La rândul lui, deputatul USR Tudor Benga a menţionat că includerea proiectului în Masterplanul de Transport este un proces de durată. (…)
Pe de altă parte, Radu Hossu, activist civic, s-a arătat dezamăgit că nu a putut participa la întâlnire. „Societatea civilă din Braşov este dezamăgită de această întâlnire pentru că a fost aproape invitată şi cumva a fost amăgită că va fi ascultată. Bineînţeles, acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am prevăzut acest lucru, dar am încercat să fim naivi, pozitivi ca să zic aşa. După cum vedem, transparenţa nu este pentru politicienii braşoveni. Ei preferă să vorbească cu uşile închise (…)”, a arătat Radu Hossu.

Mureş
Marius Paşcan (PMP): „Propun un proiect de lege pentru obligarea mass-media să promoveze mesaje cu caracter patriotic”

Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) Marius Paşcan a anunţat joi (12 octombrie 2017 - n.n.), într-o conferinţă de presă, la Târgu-Mureş, că va propune un proiect legislativ pentru obligarea mass-media să promoveze mesaje cu caracter patriotic, de susţinere a produselor româneşti.
„Voi promova, în cursul săptămânii viitoare, un proiect de act legislativ privind obligarea mass-media să promoveze mesaje cu caracter patriotic, naţional, de susţinere a produselor româneşti. Nu ne poate obliga nimeni să nu facem acest lucru. În acest fel, am putea materializa pragmatic ceea ce se numeşte patriotism şi naţionalism, naţionalism în sensul de iubire de naţiune, nu cum vor alţii să îl ducă în derizoriu, în extrem. Avem, zi de zi, pe canalele media mesaje gen: „Consumaţi zilnic peste 2 litri de apă!”, „Nu consumaţi sare şi zahăr în exces!”. De ce să nu promovăm şi mesaje de genul „Consumaţi produse româneşti!”, fără să facem reclamă nimănui, să le branduim, să le promovăm ca atare, iar acele firme să se dezvolte şi să genereze venituri la bugetul de stat, care să rămână în România. Acest lucru mă preocupă şi îl voi promova ca act normativ (…)”, a arătat Marius Paşcan.
Parlamentarul PMP a subliniat că, aşa cum se vorbeşte despre sănătate şi se promovează mesaje pentru sănătate, pot fi promovate şi mesaje pentru „sănătatea economică a Ţării, pentru viitorul ei sănătos din punct de vedere economic”.
Paşcan a spus că iniţiativa sa vine după ce a constatat că peste 70% din existenţa zilnică a românilor este asigurată cu produse din import.

Covasna
Rodica Pârvan, consilier local la Sfântu-Gheorghe, cere mai multă disciplină - fără chiul şi fără pantaloni scurţi la şedinţe

Disciplina, conduita şi vestimentaţia aleşilor locali au suscitat, miercuri (11 octombrie 2017 - n.n.), dispute în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal Sfântu-Gheorghe, după ce unul dintre reprezentanţii PSD le-a cerut membrilor forului să dea dovadă de mai multă corectitudine şi rigoare.
Consilierul PSD Rodica Pârvan, aflată la cel de-al patrulea mandat, s-a arătat nemulţumită de faptul că unii consilieri părăsesc şedinţele înainte de terminarea acestora, motiv pentru care a propus ca prezenţa să se facă la sfârşitul întâlnirilor, şi nu la început.
Aceasta s-a declarat deranjată şi de faptul că unii consilieri nu respectă „bunele maniere”, dovadă că, pe timpul verii, au venit la şedinţe îmbrăcaţi în pantaloni scurţi.
„La finalul ultimei şedinţe am rămas numai şase oameni. Eu cred că acum, că avem şi o indemnizaţie onorantă, ar trebui să stăm până la sfârşitul şedinţelor, pentru că şi la punctul „Diverse” tot problemele oraşului se discută. (…) Cei care nu pot sta, din motive obiective (…), merg şi se învoiesc de la preşedintele de şedinţă, pentru că avem un regulament. De aceea, eu propun ca prezenţa să se facă la sfârşitul şedinţelor, şi nu la început. Din 17 consilieri să ajungi la şase e cel puţin jenant. (…) Ca să nu mai spun că unii au venit în pantaloni scurţi. (…) Cred că ar trebui să dăm dovadă de mai mult respect faţă de colegi şi faţă de cei care ne-au ales. Decenţa ar trebui să primeze. (…) Am luat cuvântul pentru că e vorba şi despre prestigiul Consiliului Local în faţa celor care ne-au ales, a cetăţenilor oraşului”, a declarat profesoara Rodica Pârvan.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, nu a fost întru totul de acord cu tema adusă în discuţie, menţionând, printre altele, că nu „haina îl face pe om”.
„Cât priveşte şedinţele, durata acestora este destul de greu de estimat. Ultima dată a durat aproape două ore, iar eu a trebuit să plec, pentru că eram aşteptat la un eveniment. (…) Cât priveşte ţinuta, se poate discuta. (…) Ne uităm la lungimea părului, la cum e îmbrăcat omul, dar nu la ceea ce gândeşte şi ce face. Sunt persoane care aparţin altor generaţii, gândim diferit, avem gusturi diferite, alt comportament, alte puncte de vedere. Trăim într-o societate extrem de fragmentată şi poate că cel cu pantaloni scurţi reprezintă un anumit segment. (…) Noi îi reprezentăm pe toţi cetăţenii din acest oraş, şi pe cei cu pantaloni scurţi, şi cred că toleranţă înseamnă inclusiv acest lucru. Eu cred că e mai important ce au oamenii în cap, cum se comportă şi ce pun pe masă”, a replicat primarul Antal Arpad. (…)
Dezamăgită de răspunsul primit, Rodica Pârvan a concluzionat că o astfel de mentalitate nu face decât să încurajeze indisciplina, adăugând că, în atare condiţii, există riscul ca pe viitor consilierii să vină în costum de baie la şedinţe.

Categorie: