Actualitatea Ardeleană

Covasna
Amenzile aplicate de Prefectură, contestate de primarii din Sfântu-Gheorghe şi Târgu-Secuiesc
Primarii municipiilor Sfântu-Gheorghe şi Târgu-Secuiesc, Antal Arpad şi respectiv Bokor Tibor, au declarat luni (19 martie 2018 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă comune, că vor contesta amenzile aplicate în urmă cu câteva zile de către Prefectura Covasna, pentru nearborarea drapelului României alături de cel al Ungariei, cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a menţionat că atât el, cât şi omologul său au primit câte două amenzi contravenţionale a câte 5.000 de lei fiecare, pe 14, respectiv pe 15 martie, iar primarul municipiului Târgu-Secuiesc, Bokor Tibor, a menţionat că au la dispoziţie 15 zile pentru a le contesta.
Antal Arpad a spus că pe edificiul Primăriei Sfântu-Gheorghe a fost arborat drapelul României, alături de cel al Ungariei, şi a menţionat că este contrariat de atitudinea prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, aflată în contradicţie cu cea a premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, care au felicitat comunitatea maghiară cu prilejul zilei de 15 martie, apreciind bunele relaţii interetnice dintre români şi maghiari.
În opinia sa, există trei variante - fie conducerile Guvernului şi PSD au o atitudine duplicitară, în sensul în care transmit felicitări comunităţii maghiare, dar, pe de altă parte, cer prefectului să aplice sancţiuni, fie mesajele lor sunt sincere, însă prefectul are alte „păreri personale” şi acţionează în virtutea acestora, fie reprezentantul Guvernului în teritoriu „nu ascultă” mesajele de la Bucureşti şi „primeşte ordine de la alte instituţii”. (…)
Primarul Bokor Tibor susţine că, spre deosebire de primarul din Sfântu-Gheorghe, nu a primit nicio somaţie din partea Prefecturii Covasna legată de steaguri pe data de 14 martie, menţionând, totodată, că în ultimii 28 de ani a arborat de fiecare dată şi drapelul României cu prilejul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei maghiarimii.
Acesta a dat citire Proclamaţiei de la Alba-Iulia din 1918, referitoare la drepturile minorităţilor naţionale şi i-a reproşat prefectului Sebastian Cucu faptul că nu a luat parte la manifestările organizate cu prilejul Zilei maghiarimii, pentru a da citire mesajului premierului României adresat comunităţii maghiare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care este şi liderul organizaţiei UDMR Covasna, prezent la conferinţa de presă, a punctat faptul că potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.157/21.11.2001, „minorităţile etnice - constituite în organizaţii, uniuni sau asociaţii la nivel naţional - pot folosi la acţiunile specifice şi însemnele proprii” şi a concluzionat că „nu există bază legală pentru amenzile date de prefect”.
Acesta a ţinut să puncteze că steagurile, fanioanele, cocardele şi panglicile în culorile roşu-alb-verde care au împodobit judeţul Covasna cu prilejul zilei de 15 martie sunt simboluri ale maghiarilor de pretutindeni şi nu însemnele oficiale ale statului maghiar.

„În opinia mea, 15 martie este pentru noi, secuii, cea mai însemnată zi din istoria maghiarilor (…) şi se ştie foarte clar că, totodată, reprezintă şi dorinţa de libertate împotriva subjugării, împotriva urii manifestate de majoritate, împotriva aplicării dublei măsuri, împotriva aroganţei majoritare, împotriva aşa-zisei supremaţii. Este vorba despre chestiuni care s-au petrecut în urmă cu 170 de ani (referire la Revoluţia paşoptistă de la 1848-1849, comemorată anual pe 15 martie - n.r.) şi, dacă îmi permit să reformulez, eu cred că există o asemănare de sută la sută între trecut şi prezent”, a declarat Tamas Sandor.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat că a aplicat sancţiunile în baza prevederilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi art. 6 din H.G. nr. 1157/2001 care stipulează faptul că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.
„Sancţiunile au fost aplicate în temeiul legii. Nu am făcut altceva decât să respect legea şi să îi determin şi pe cei care au încălcat-o să o respecte. (…) Cât priveşte legalitatea măsurilor, dacă sancţiunile vor fi contestate, atunci este atributul instanţei să se pronunţe dacă au fost sau nu corect dispuse. (…) Dar, ceea ce vreau eu să reamintesc autorităţilor locale este că ele nu sunt organizaţii reprezentative ale minorităţilor naţionale”, a declarat luni prefectul judeţului Covasna.

Harghita
Senatorul Tanczos Barna, la manifestările de 15 martie: „Comemorăm 100 de ani de viaţă în minoritate a maghiarimii din România”
Mii de etnici maghiari din Harghita au participat, joi (15 martie 2018 - n.n.), la manifestările dedicate Zilei de 15 martie, care s-au organizat în toate localităţile în care trăiesc membri ai acestei comunităţi, parlamentari sau lideri locali vorbind despre importanţa zilei şi despre năzuinţele maghiarimii din România.
În Miercurea-Ciuc, festivităţile au început la statuia generalului Gal Sandor, acolo unde s-a adresat participanţilor primarul municipiului, Raduly Robert Kalman, după care s-a ţinut o slujbă religioasă şi au fost depuse coroane de flori.
La fel ca în fiecare an, manifestarea a început cu intonarea Imnului României.
Apoi, cei prezenţi au străbătut în marş centrul oraşului şi, în frunte cu membrii unei fanfare din zonă, s-au îndreptat spre Piaţa Cetăţii, acolo unde a avut loc manifestarea centrală a zilei, la care au participat aproximativ 1.500 de persoane.
La începutul evenimentului, mai mulţi husari au adus un steag secuiesc, pe care l-au înălţat pe catarg, în acordurile imnului secuiesc.
Pe o scenă amplasată în faţa cetăţii Miko din municipiu s-au adresat celor prezenţi secretarul de stat în Guvernul de la Budapesta Soltesz Miklos, care a transmis mesajul premierului Ungariei, Orban Viktor, dar şi senatorul UDMR Tanczos Barna.
Parlamentarul a declarat că pe 15 martie 2018 maghiarii sărbătoresc împlinirea a 170 ani de la declanşarea Revoluţiei de la 1848, dar şi „comemorează” 100 de ani de viaţă în minoritate a maghiarimii din România şi a făcut referire la problemele prin care a trecut comunitatea de-a lungul vremii.
„Astăzi, 15 martie 2018, sărbătorim nu doar 170 de ani care au trecut de la izbucnirea Revoluţiei din 1848, dar comemorăm, în acelaşi timp, cei 100 de ani de viaţă în minoritate a maghiarimii din România. De 100 de ani, această comunitate a maghiarilor din România trăieşte într-o ţară ca minoritate, într-o ţară în care de foarte rare ori a avut parte de respect şi de respectarea drepturilor minorităţilor. Am avut decenii întregi de persecuţie, mai ales după Primul Război Mondial, am avut perioade în care, sub privirea îngăduitoare a Marilor Puteri, s-a încercat tot ce se putea încerca pentru deznaţionalizarea, pentru asimilarea maghiarimii din România”, a spus Tanczos Barna. (…)
Manifestarea de la Miercurea-Ciuc a mai cuprins momente artistice, depuneri de coroane la statuile revoluţionarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu şi intonarea Imnului Ungariei şi a celui secuiesc.
Şi la monumentul din Pasul Casin, ridicat în memoria secuilor ucişi de trupele ţariste şi austriece, a avut loc tradiţionala manifestare dedicată Zilei maghiarilor de pretutindeni.
În cuvântul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, arătat că, la 170 ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1848, maghiarii nu se mai duc la luptă cu sabia scoasă, ci muncesc din greu pentru realizarea intereselor comune şi pentru păstrarea valorilor lor.
„Noi, conducători aleşi ai comunităţii, instituţiile conduse de noi, fiecare dintre noi trebuie să ne concentrăm eforturile ca viaţa comunităţii noastre să fie bine organizată, într-un stat care nu vrea să conducă ţara pe făgaşul normal al dezvoltării, şi chiar uneori trebuie să acţionăm în locul statului. Noi trebuie să asigurăm serviciile publice, noi trebuie să luăm măsuri pentru creşterea calităţii acestora, pentru ca familiile comunităţii să trăiască într-un oraş, într-o regiune care să asigure creşterea nivelului de trai. Prinşi între ciocan şi nicovală, între statul neputincios şi atracţia ţărilor din vestul Europei, putem avea succes doar dacă noi ne organizăm cât mai bine, cât mai eficient”, a afirmat Borboly Csaba. (…)

Satu Mare
Kelemen Hunor: „Cer Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut, într-un discurs rostit, joi (15 martie 2018 - n.n.), la Satu-Mare, Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, care au luat măsuri împotriva primarilor care „decorează localităţile în culorile steagului maghiar” cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Liderul uniunii a arătat că, potrivit raportului Consiliului European, România a făcut regrese în privinţa garantării drepturilor naţionale şi lingvistice ale naţionalităţilor, dând exemplul prefecţilor din Covasna şi Harghita.
„Raportul Consiliului European care analizează aplicarea prevederilor acordului cadru pentru protecţia minorităţilor a stabilit că România nu doar că nu este un stat model în garantarea drepturilor naţionale şi lingvistice ale minorităţilor, ci este mai degrabă un exemplu de regres în acest domeniu. (…) În schimb, ei (românii - n.n.) continuă să deformeze realitatea, susţinând că au creat un stat model, exemplar, în timp ce prefectul de Covasna pedepseşte primarii care decorează localităţile în culorile steagului maghiar cu ocazia sărbătorii noastre naţionale. Cer pe această cale Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, pentru a pune capăt acestei anomalii iresponsabile şi stresante!”, a declarat Kelemen Hunor.
El a subliniat că maghiarii, ca minoritari, sunt preocupaţi de egalitatea în drepturi, dar mai sunt multe de făcut. (…)
Liderul UDMR a participat joi la dezvelirea statuii omului politic Szechenyi Istvan (1791-1860) din municipiul Satu-Mare. Evenimentele au mai cuprins depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor şi o defilare cu husari.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie: