Actualitatea Ardeleană

Autor:

Braşov
Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur”, organizat în Piaţa Sfatului după o întrerupere de nouă ani

Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur” se va desfăşura în perioada 29 august - 2 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov, după o întrerupere de nouă ani, manifestarea fiind înscrisă pe lista evenimentelor finanţate de Guvern prin Ministerul Culturii şi dedicate Centenarului Marii Uniri.
„Anul 2018 este unul aniversar şi pentru Festivalul „Cerbul de Aur”, care împlineşte 50 de ani de la organizarea primei ediţii, în 1968, la Teatrul Dramatic, sub numele de Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară „Braşov-România”, iar „Cerbul” a fost atunci doar trofeul. Organizatorul principal al festivalului este TVR, în timp ce municipiul Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov vor fi co-organizatori şi vor suporta o parte din cheltuielile de organizare”, potrivit raportului de specialitate la proiectul de hotărâre al Consiliului Local Braşov, privind aprobarea participării municipiului Braşov în calitate de co-organizator al evenimentului „Cerbul de Aur”.
Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur” va începe pe 29 august cu o gală aniversară românească, la care vor participa premianţii şi trupele de la ediţiile anterioare ale evenimentului. Show-ul va fi completat cu imagini din arhiva TVR de la ediţiile precedente ale manifestării. Următoarele două seri vor fi dedicate concursului propriu-zis. În afara concurenţilor vor fi şi o serie de invitaţi care vor susţine mini-recitaluri. Seara a patra va fi cea de gală, în care vor fi premiaţi câştigătorii ediţiei 2018 a Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur”. Seara va fi încheiată de recitalul celei mai importante vedete invitate, al cărei nume nu este dezvăluit până ce TVR va finaliza negocierile pentru contract.
Manifestarea se va încheia pe 2 septembrie cu Gala Centenară, care va păstra tema tradiţională a muzicii folclorice, însă va fi o reinterpretare a acesteia, într-o manieră modernă, conform sursei menţionate.
Printre artiştii străini care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur”, organizatorii îi amintesc pe Diana Ross, Amalia Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas. Până acum au avut loc 17 ediţii, festivalul fiind întrerup şi reluat de mai multe ori de-a lungul anilor. Ultima ediţie a avut loc în 2009.

Covasna
Primăria Sfântu-Gheorghe, amendată cu 135.000 de lei în ultimii ani pentru nereguli în părculeţele de joacă

Primăria municipiului Sfântu-Gheorghe a fost amendată, în ultimii patru ani, de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului (CPC) Covasna cu suma de 135.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privitoare la siguranţa locurilor de joacă pentru copii.
Potrivit conducerii CPC Covasna, printre neregulile constatate s-au numărat lipsa gardurilor împrejmuitoare, a tăbliţelor de avertisment sau a indicaţiilor de folosinţă a aparatelor şi chiar lipsa autorizaţiilor de funcţionare.
Astfel, anul acesta şi anul trecut Primăria Sfântu-Gheorghe a fost amendată cu câte 12.000 de lei, în 2016 a primit patru amenzi totalizând 71.000 de lei, în 2015 două sancţiuni în valoare de 10.000 de lei, iar în 2014, alte patru însumând 30.000 de lei.
Viceprimarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a declarat, luni (11 iunie 2018 - n.n.), că părculeţele şi locurile de joacă pentru copii se află permanent în atenţia autorităţilor locale, care încearcă să asigure condiţii optime pentru utilizatori, fiind acordată prioritate remedierii problemelor care pot pune în pericol siguranţa şi integritatea fizică a acestora.
„Protecţia Consumatorului face anual astfel de controale şi, într-adevăr, am primit amenzi pentru diverse probleme pe care în mare parte le-am remediat. Au fost nişte terenuri de joacă neîngrădite, au lipsit nişte etichete pe care trebuie să le punem pe fiecare echipament de joacă în parte, dar am plătit amenda şi treptat, treptat ne-am conformat. Nu le putem face pe toate deodată, aşa că am acordat prioritate acelor aspecte unde era un pericol iminent, am îngrădit spaţiile în vecinătatea cărora circulau maşini sau bicicletele şi urmează să îngrădim şi celelalte spaţii, chiar dacă sunt înconjurate de zone verzi”, a declarat Toth Birtan Csaba.
Potrivit acestuia, cea mai mare amendă a fost încasată în 2016, când, în urma unui accident, un copil în vârstă de 7 ani a rămas fără falanga unui deget.
Ancheta efectuată la acea vreme de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului a relevat că băiatul şi-a prins mâna stângă într-un aparat rotativ din fier aflat într-un parc de antrenament din vecinătatea unui loc de joacă din strada Crângului, care nu era împrejmuit şi nu era prevăzut cu tăbliţe de avertisment sau indicaţii de folosinţă a aparatelor.
În ultima lună, CPC a amendat nu numai Primăria Sfântu-Gheorghe, ci şi alte primării şi unităţi de învăţământ din judeţ pentru nerespectarea prevederilor legale privitoare la locurile de joacă pentru copii. (…)

Mureş
Marius Paşcan (PMP): „Comisarul european al Budapestei îşi depăşeşte competenţele şi intervine în problemele educaţiei la Târgu-Mureş”

Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, susţine că Navracsics Tibor, comisarul european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, „şi-a depăşit competenţele şi a intervenit abuziv” în problemele educaţiei la Târgu-Mureş cu ocazia vizitei sale efectuată în urmă cu o zi, iar din acest motiv va cere Ministerului Afacerilor Externe şi primului ministru să protesteze la nivelul Comisiei Europene.
„Comisarul european al Budapestei îşi depăşeşte competenţele şi intervine abuziv în problemele educaţiei la Târgu-Mureş. Sub pretextul şi paravanul unui forum pentru „Patrimoniul cultural - factor de dezvoltare regională şi coeziune socială”, organizat, joi (8 iunie 2018 - n.n.), de către Consiliul Judeţean Mureş, la sala mică a Palatului Culturii, s-a desfăşurat de fapt o negociere de culise privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului României şi dinamitarea constituirii Consorţiului dintre Universităţile „Petru Maior” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie. Emisarul şi eminenţa cenuşie, trimis de-al Budapestei, a fost însuşi comisarul european pentru Educaţie, Tineret şi Sport, Navracsics Tibor, secondat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care i-a aliniat prin „ordin” la Târgu-Mureş pe ministrul Educaţiei, Valentin Popa, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Ioan Macarie, precum şi pe alţi parlamentari mureşeni ai PSD, „mândri că sunt români” şi veniţi slugarnic să primească „lumină” de la trimisul premierului Ungariei, Orban Viktor. (…) Voi solicita Ministerului Afacerilor Externe şi primului ministru să protesteze la nivelul Comisiei Europene pentru o nouă imixtiune nepermisă a comisarului european Navracsics Tibor în problemele interne ce ţin exclusiv de competenţa României”, a arătat Marius Paşcan într-un comunicat de presă.
Deputatul a adăugat că, aşa cum a arătat într-o interpelare adresată Ministerului Afacerilor Externe, acelaşi comisar european, prin încălcarea mandatului şi a competenţelor conferite de acesta, „certa” nu demult autorităţile române pentru Liceul Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureş.
Marius Paşcan a precizat că, la interpelarea sa adresată Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Afacerilor Externe, ministerele au răspuns că s-a purtat o corespondenţă şi au fost întreprinse demersuri la nivelul Comisiei Europene, „fiind subliniată lipsa de competenţe a Comisiei, în conformitate cu tratatele fundamentale ale Uniunii Europene, în domeniul educaţiei (îndeosebi al organizării sistemelor de învăţământ din statele membre UE) şi al protecţiei dreptului persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, domenii care ţin de competenţa exclusivă a statelor membre UE”.
Potrivit lui Paşcan, în acelaşi timp a fost evidenţiată situaţia reală de la cele două instituţii de învăţământ, bazată pe date concrete, actualizate, în ceea ce priveşte accesul la învăţământul în limba maghiară în România.
„Iată însă că, de atunci, miniştrii României dau socoteală şi răspund cu obedienţă „ordinelor” comisarului european Navracsics, dându-i acestuia asigurări că vor promova o ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureş. O nouă încercare discriminatorie, un nou abuz pregătit în dispreţ total şi cu încălcarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, când respectiva instituţie se poate înfiinţa fără nicio problemă prin Consiliul Local Târgu-Mureş, în condiţiile legii, întrucât în acest consiliu UDMR deţine cel mai mare număr de consilieri locali. Se consacră oficial, aşadar, un nou abuz al Ungariei prin imixtiunea reprezentantului său în sistemul de educaţie din România, domeniu care aparţine exclusiv de competenţa ţării noastre”, mai arată deputatul.
El susţine că, de fapt, se doreşte „o ordonanţă care priveşte exclusiv înfiinţarea Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş”.
„Aşa cum am sesizat anterior Curtea Constituţională a României, în legătură cu tentativa de a înfiinţa printr-o lege discriminatorie Liceul Teologic Romano-Catolic, legea fiind declarată neconstituţională printr-o Decizie a CCR, vom urma aceeaşi procedură în cazul promovării unei noi aberaţii neconstituţionale, respectiv promulgarea ordonanţei de urgenţă, cu încălcarea Legii educaţiei naţionale”, a mai arătat deputatul PMP.

Covasna
DJ 121A intră în reabilitare - peste 22 de kilometri de drum de piatră vor fi asfaltaţi

Drumul judeţean 121A va intra luna viitoare în reabilitare, urmând să fie asfaltat pe un tronson de 22,5 kilometri cuprins între DN 13E - Boroşneu-Mare - Boroşneu-Mic - Valea-Mare - Sărămaş - Întorsura-Buzăului.
Potrivit contractului de execuţie încheiat vineri, la Valea-Mare, între conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi firmele care au câştigat licitaţia, termenul de finalizare a lucrărilor este de trei ani.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că investiţia se cifrează la 23,5 milioane de lei şi va fi finanţată de Guvern, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi bugetului judeţului.
Potrivit acestuia, licitaţia a fost câştigată de un consorţiu format din Societatea de Drumuri şi Poduri Covasna, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, şi o firmă braşoveană, care, pornind dintr-un punct comun, vor lucra în direcţii diferite, spre cele două capete ale drumului.
Tamas Sandor a ţinut să evidenţieze că reabilitarea acestui drum va contribui la dezvoltarea microregiunii, precum şi la „relocarea” circulaţiei dinspre zona Buzaielor spre staţiunea Covasna şi municipiile Sfântu-Gheorghe şi Târgu-Secuiesc, care până acum se făcea parţial prin judeţul Braşov. (…)
Primarul comunei Valea-Mare, Gheorghe Avram, a declarat că este un „moment istoric” pentru oamenii din această localitate, care de zeci de ani circulă pe un drum acoperit cu pământ şi piatră, şi şi-a exprimat speranţa că investitorii vor fi atraşi de zonă după finalizarea lucrărilor.
„Este o zonă mirifică (…), iar în momentul în care drumul acesta se va face şi va fi ca lumea, sunt sigur că o să vină şi la noi investitori. (…) Avem deja un om de afaceri care a făcut o pârtie de schi cu nocturnă şi teleschi, precum şi un lac de pescuit pe vreo 7-8 hectare, iar acum vrea să construiască o pensiune şi un bazin de înot, deci să dezvolte zona de agrement. (…) În apropiere se află şi mănăstirea ortodoxă de la Valea Mare. (...) Noi sperăm ca semnarea contractului să fie într-un ceas bun”, a declarat primarul Gheorghe Avram.

Categorie: