Actualitatea ardeleană

Autor:

Raduly Robert Kalman, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, va candida la prealegerile UDMR, pentru un nou mandat

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman, a anunţat marţi (21 ianuarie 2020 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că va participa la alegerile preliminare UDMR, programate să aibă loc în luna martie şi care vor desemna candidatul uniunii pentru Primăria Miercurea-Ciuc la alegerile locale.
„O să candidez la aceste alegeri preliminare pentru că am pornit cândva pe acest drum ca şi candidat al UDMR şi deşi am avut în 2016, în primăvară, un moment de cumpănă în viaţă, în care m-am gândit că ar fi mai bine ca să mă prezint la alegerile de atunci ca independent, după o discuţie cu domnul preşedinte al uniunii, domnul Kelemen Hunor, am ajuns la concluzia că trebuie să rămân în făgaşul firesc. La Bucureşti comunitatea maghiară este percepută sinonimă cu UDMR. Degeaba este un primar independent la Miercurea-Ciuc, că graficul nu este cu judeţul Harghita verde, ci este o altă culoare ca fiind independent şi atât în logica politică centrală de la Bucureşti, cât şi în logica media centrală de la Bucureşti această culoare verde este asociată cu UDMR şi atât timp cât în grafică la alegerile locale, la alegeri parlamentare avem aceste două, trei judeţe, eventual încă două în zona Bihor, în zona Satu Mare în verde, acest lucru arată că trebuie să se ţină cont de noi”, a declarat Raduly Robert Kalman.
Acesta a mai spus că se află la finalul celui de-al şaselea mandat - două ca deputat în Parlamentul României şi patru ca primar al municipiului Miercurea-Ciuc - şi că de fiecare dacă a fost ales de comunitate să participe la aceste scrutinuri, câştigând alegerile preliminare organizate de UDMR.
Despre posibilitatea ca deputatul UDMR Korodi Attila să se înscrie în cursa pentru Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, vehiculată tot mai mult în presa locală de expresie maghiară, Raduly a precizat că aşteaptă ca acesta să se decidă.
„Dânsul (Korodi - n.r.) a fost întrebat de mai multe ori de reprezentanţii presei, direct, pe faţă, legat de candidatură şi deocamdată (…) s-a eschivat în mod elegant, diplomatic. Aşteptăm să se decidă, pentru că trebuie mai devreme sau mai târziu să se decidă, în mod cert fiind 14 februarie ultima zi când se pot depune candidaturi pentru alegeri preliminare, nu mai avem de aşteptat prea mult, sau dacă s-a decis demult, aşteptăm să îşi ia curajul să se pronunţe, să facă această decizie publică prin intermediul presei sau alte modalităţi de comunicare”, a spus actualul primar al municipiului Miercurea-Ciuc.
Întrebat dacă exclude posibilitatea să candideze la fotoliul de primar din partea alianţei formate din Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania, în cazul în care nu câştigă prealegerile UDMR, Raduly a răspuns: „Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi genul care sare dintr-o parte în alta”.
De asemenea, el s-a referit şi la ipoteza de a candida la alegerile parlamentare, precizând că nu şi-a pus această problemă, după cele două mandate de deputat pe care le-a avut între 1996-2004, susţinând că Parlamentul din care a plecat el „nu mai există" şi că motivul pentru care a renunţat la viaţa publică de la Bucureşti este legat de faptul că a văzut „cum se duce parlamentarismul şi Parlamentul în jos.
Acesta a mai anunţat că nu va candidat la funcţia de preşedinte al Organizaţiei UDMR Miercurea-Ciuc, punctând faptul că, în opinia sa, „a fi primar este oarecum incompatibil cu a te ancora la o funcţie de partid la nivel local”.
Raduly Robert Kalman se află la al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Miercurea-Ciuc.
În iunie 2015, el şi-a dat demisia din funcţia de primar, după ce a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu.
În 2016, a candidat din nou din partea UDMR şi a câştigat un nou mandat, cu peste 70 la sută din preferinţele alegătorilor.
În octombrie 2019, primarul Raduly Robert Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos au fost achitaţi în primă instanţă de Tribunalul Mureş, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Kelemen Hunor: „Aici trebuie să ne păstrăm identitatea naţională; să construim o comunitate puternică”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă (18 ianuarie 2020 - n.n.), cu ocazia aniversării a 30 de ani de existenţă a uniunii, că aici, pe pământul natal, maghiarii trebuie să-şi păstreze identitatea naţională.
„Aşa este traiul minoritar, de 100 de ani cunoaştem ţelul şi sarcina, trebuie să construim comunitatea noastră. Acesta rămâne un ţel până ce apar provocări care să urmărească asimilarea. Noi, aici, pe pământul natal, trebuie să ne păstrăm identitatea naţională şi trebuie să rămânem, în continuare, o comunitate puternică, trebuie să dăm sens traiului comunitar. Ştim ce fel de ţară vrem, ce fel de viitor vrem pentru maghiarii din Transilvania. Vrem o ţară în care cetăţenii să fie egali şi comunităţile etnice să fie egale, nu doar la nivel declarativ, ci şi în ceea ce priveşte drepturile reale”, a spus Kelemen Hunor, în cadrul unui discurs susţinut la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea UDMR.
Tot sâmbătă a avut loc, la Cluj-Napoca, şi şedinţa CRU în cadrul căreia a fost ales preşedintele acestui for, Rozalia Biro, singurul candidat, care a deţinut şi funcţia şi până acum.
La începutul CRU a fost acordată distincţia „Bradul de Argint” unui număr de 24 de personalităţi maghiare.

Kelemen Hunor: „Vom vota moţiunea de cenzură, i-am spus lui Ludovic Orban; nu ne interesează guvernarea”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi (16 ianuarie 2020 - n.n.), că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură, dacă Guvernul Ludovic Orban îşi va angaja răspunderea în parlament în privinţa alegerii primarului în două tururi de scrutin, el adăugând şi că formaţiunea sa nu este interesată de guvernare în acest moment.
„După anunţul premierului, aşteptăm să vină în Parlament cu scrisoarea de angajare a răspunderii şi apoi este obligatoriu să existe o moţiune de cenzură din partea celor care nu sunt de acord nici cu procedura şi nici cu conţinutul procedurii. Noi de la bun început am spus că nimeni nu poate să ne ceară ceva care este împotriva intereselor comunităţii. Deci, noi nu am susţinut alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi am spus că vom face tot ce ne stă în putinţă prin mijloacele parlamentare de a nu schimba regulile jocului în 2020, cu câteva luni înainte de alegerile locale. De aceea, în cazul angajării, singura posibilitate să nu intre în vigoare legea este dărâmarea Guvernului şi asta se poate face prin moţiune de cenzură. Din punctul nostru de vedere, va fi o moţiune de cenzură şi vom vota moţiunea de cenzură în momentul când va fi dezbătută în Parlament şi votată. Nu există nicio supărare, nu suntem în conflict cu nimeni, poziţia noastră era cunoscută şi în momentul în care am semnat acel acord de susţinere a Guvernului PNL”, a spus Kelemen Hunor.
El a adăugat că a avut o discuţie telefonică cu premierul înainte de şedinţa de Guvern.
„Pe mine m-a sunat Ludovic Orban, am vorbit cu el înainte de a începe şedinţa de Guvern. Mi-a zis ce urmează să facă, eu i-am spus că am înţeles şi i-am spus că dacă va exista posibilitatea să depunem o moţiune de cenzură, vom depune şi vom şi vota. Asta este viaţa”, a subliniat preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a subliniat faptul că, în cazul demiterii Guvernului Orban, probabil că tot PNL va forma viitorul Guvern, subliniind faptul că UDMR nu este interesată de guvernare.
„Dacă pică Guvernul, se deschide procedura constituţională spre alegerile anticipate, dar până la alegerile anticipate mai e mult de mers. (…) Următorul Guvern îl va face acel premier pe care îl va desemna preşedintele. Pe noi nu ne interesează în acest moment guvernarea. Bănuiesc că va fi tot Guvern liberal. Dacă trece… Eu nu ştiu dacă trece. Deşi eu nu merg aşa departe şi nu vreau să fac speculaţii. În acest moment eu vorbesc despre primul pas. În cazul angajării răspunderii, primul pas este moţiunea de cenzură. Dacă trece moţiunea de cenzură, sigur, se deschide o altă procedură, dar atunci trebuie să discutăm despre acest lucru. Mingea va fi pe terenul preşedintelui, nu pe terenul partidelor politice”, a conchis preşedintele UDMR.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament cu privire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.