Administrația orașului Covasna, împotriva românilor

Interviu cu dr. Nicolae Enea, consilier local în urbea celor 1.000 de izvoare

- Stimate domnule doctor Nicolae Enea, profitând de faptul că ne cunoaştem de mult timp şi că sunteţi, în prezent, consilier în Consiliul Local al oraşului Covasna, aş dori să clarificaţi, pentru cititorii noştri, de ce a fost furtunoasă şedinţa din 31 ianuarie 2012, aşa cum am auzit prin târg.
- A fost, într-adevăr, tensionată, pentru că domnul primar Zsigmond Lorincz, cu de la sine putere, a modificat anexa Hotărârii Consiliului Local nr. 44/2011, adoptată în unanimitate. Anexa specifica ce tipuri de lucrări urmează a fi executate pe străzile selectate de consiliu pentru obiectivul de investiţii numit „Reabilitare şi extindere reţele de alimentare cu apă şi canalizare în localitatea Covasna”. Acest obiectiv de investiţii a fost selectat şi aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru a fi finanţat prin proiectul naţional numit „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu populaţie de până la 50.000 de locuitori”. Obiectivul de investiţie de care vorbim este singurul din judeţ în cadrul proiectului sus amintit şi beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 78 la sută din valoarea sa, bugetului local revenindu-i obligaţia de a asigura 22 la sută.
- Numai un pic. Cum adică a modificat-o?
- Nu numai că a modificat-o, dar „a făcut varză” toată hotărârea, cerându-ne în şedinţa din 31 ianuarie 2012 să o abrogăm.
- De ce să o abrogaţi? Ce, nu e în stare să ducă la îndeplinire o hotărâre a Consiliului Local luată în unanimitate?
- Nu ştiu dacă nu e în stare. A pierdut, însă, fonduri nerambursabile în valoare de 4.177.232 lei pe un proiect, aprobat de MDRT, pentru oraşul Covasna. Explic. Hotărârea prevedea că se vor executa fie extinderi de alimentare cu apă, fie reabilitări de alimentări cu apă şi extinderi de canalizări sau reabilitări de canalizări, funcţie de necesităţi, pe 14 străzi din oraş. Domnul primar „s-a îngrijit” ca abia în luna octombrie studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie aprobat să fie gata. Studiul a adus informaţia că bugetul local trebuie să contribuie cu 1.178.192,62 lei. Fără a consulta Consiliul, primarul a hotărât că este prea mare contribuţia şi a comandat un nou studiu de fezabilitate, eliminând, după bunul său plac, lucrările de alimentare cu apă şi cele de reabilitare ale alimentării cu apă în totalitate. A păstrat doar lucrările de extindere a reţelei de canalizare. Nici aici nu a ţinut cont de HCL 44 din martie 2011, hotărând dumnealui unde trebuie executate lucrările. Astfel, străzile locuite de voineşteni (Voineşti, cartier al oraşului Covasna locuit de români - n.r.) au fost scoase cu totul, adică 8 case de pe strada Forestierilor şi peste 50 de case cât are strada Horia, Cloşca şi Crişan, iar străzilor Luceafărului şi Butykak, care aveau prevăzute lucrări de reabilitare ale reţelei de apă, li s-au dat în schimb lucrări de reabilitare a canalizării. Adică vor beneficia de lucrări 600 de case locuite de minoritatea ungară şi nicio casă locuită de români. De această mare nedreptate am aflat cu doar trei zile înainte de şedinţa de consiliu din ianuarie 2012, când am trecut pe la Primărie pentru a-mi lua materialele de şedinţă, spre a le studia.
- Ce reacţie aţi avut? Ce sentimente aţi trăit când aţi realizat această rea-voinţă faţă de români a primarului oraşului Covasna, Zsigmond Lorincz?
- Mi s-a confirmat, cu regret, că primarul este animat de rea-credinţă. Am înţeles că trebuie luptat cu el şi, totodată, dezvăluită publicului această atitudine ce nu-şi are loc în comunitatea oraşului nostru. Asta am gândit, iar ca reacţie imediată am pus mâna pe telefon şi am solicitat colegilor consilieri români o întâlnire în care să le arăt ce am descoperit şi să stabilim ce avem de făcut. Am hotărât să ne vedem cu primarul şi să-i cerem să respecte toată HCL 44/2011 şi că în niciun caz nu suntem de acord cu neefectuarea investiţiilor prevăzute pe străzile Forestierilor şi Horia, Cloşca şi Crişan. A afirmat că bugetul nu are bani destui şi că asta l-a determinat la aceste renunţări masive de lucrări, dar se va consulta cu proiectantul şi ne va da un răspuns. Peste o jumătate de oră ne-a sunat şi ne-a spus că nu poate decât să lase extinderea canalizării pe strada Forestierilor, adică pentru 8 case locuite de români.
- Adică vreţi să spuneţi că nu a acceptat a lua în discuţie măcar o porţiune din strada Horia, Cloşca şi Crişan?
- A ţinut-o întruna cu lipsa banilor. În şedinţa de consiliu am arătat că nu se pot accepta soluţiile primarului, care doreşte, pe un program deja aprobat de MDRT, să solicităm noi, Consiliul Local Covasna, reducerea finanţării şi că nu e posibil ca prin această reducere de investiţie să ajungem la situaţia ca beneficiare să fie 600 case locuite de minoritari unguri şi 8 case locuite de români. Mai mult, am arătat că Horia, Cloşca şi Crişan, care are peste 50 de case, prin noua hotărâre propusă de primar, este în afara oricărui proiect de investiţii al oraşului, celelalte două programe de investiţii de care se beneficiază, numite POR axa 5.2 şi Operatorul Regional, necuprinzând această stradă. Am afirmat clar că nu voi vota aşa ceva şi am solicitat tuturor consilierilor să nu voteze. Primarul Lorincz, udemeriştii, pecemiştii şi o parte a consilierilor români nu au fost impresionaţi de această situaţie şi au votat practic renunţarea la fonduri nerambursabile în valoare de 4.177.232 lei, la renunţarea alimentării ori reabilitării alimentărilor cu apă de pe 8 străzi şi excluderea din orice proiect de investiţie a străzii Horia, Cloşca şi Crişan.
- Mă întristaţi, domnule doctor! Niciunor consilieri români să nu le pese de fraţii lor? E posibil să fie de acord cu incompetenţa unui primar care în loc să se zbată să obţină contribuţia bugetului local, de numai 22 la sută, preferă să voteze, obedient aş spune, cu udemeriştii şi pecemiştii?
- Da, e posibil, s-a văzut clar din ce v-am spus că asta e trista situaţie. În acord cu poziţia mea au fost doar doi consilieri români, restul au votat cot la cot cu ungurii împotriva intereselor românilor, deşi le-am spus că se poate salva măcar investiţia de pe strada Horia, Cloşca şi Crişan, condiţionând votul de acceptul udemeriştilor pentru mărirea contribuţiei bugetului local cu aproximativ 40.000 lei. Adică o sumă pe care băncile dau credite de nevoi personale aproape numai cu buletinul, infimă la nivelul unui împrumut făcut de un oraş de mărimea Covasnei. Vreau să vă spun mai mult, ca să vedeţi unde duce incompetenţa ori obedienţa. Colegii mei nu şi-au dat seama, sau nu au ţinut cont, de faptul că prin legislaţie este permis bugetului local să aibă un grad de îndatorare de 30 la sută. Dacă se împrumuta toată suma de 1.178.192,62 lei necesară cofinanţării proiectului de care vorbim nu se atingea pragul, ci mai rămânea destul loc. Dacă erau şi ceilalţi consilieri români cu noi trei, puteam obţine semnificativ mai mult.
- V-aţi gândit, domnule doctor, că ar putea fi şi raţiuni ascunse ale acestei penibile hotărâri adoptate şi ale abrogării celei din martie 2011? Incompetenţei să i se adauge cumva şi altceva?
- Da, m-am gândit. Udemeriştii şi adversarii politici români ştiu că strada Horia, Cloşca şi Crişan este un nucleu dur al electoratului meu. S-ar putea să fi dorit să mă pună rău cu ei. Dar nu asta mă îngrijorează. Nu-mi place lupta de tip fratricid a unor consilieri români. Eu unul nu voi abandona. Mă voi lupta ca pe viitor să fie aduşi în postura de consilieri locali români oneşti, cu principii sănătoase, de la care să nu abdice când bate vântul un pic mai tare. Trebuie să nu îi mai votăm pe cei ce candidează din interes personal ori pe cei ce sunt uşor de influenţat prin diferite condiţionări. Ne trebuie oameni care să stea pe picioarele lor şi nu pe picioarele altora. Abia atunci ne vom putea impune în faţa consiliului.
- Vă mulţumesc, domnule doctor Enea, că ne-aţi acordat acest interviu, lămuritor asupra furtunoasei şedinţe din 31 ianuarie 2012 a Consiliului Local Covasna. Vă dorim succes în toate demersurile viitoare, şi ajutor frăţesc!
- Şi eu vă mulţumesc!

Categorie: