Batalionul, decorat cu Ordinul „VIRTUTEA MILITARĂ ÎN GRAD DE CAVALER CU ÎNSEMN DE PACE”

Interviu cu comandantul Batalionul 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA”, col. Vasile Cristea

- Domnule comandant Vasile Cristea, aniversaţi, iată, 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA”. Pentru cititorii „Condeiul ardelean”, descrieţi în câteva cuvinte unitatea pe care, de ani buni, cu mândrie o conduceţi.
- Bună ziua! Vă salut cu respect pe dumneavoastră şi cititorii noştri, ai acestor rânduri. Batalionul 22 Vânători de Munte a fost înfiinţat pe data de 7 martie 1940, ca urmare a Ordinului Marelui Stat Major nr. 20571 din 31 ianuarie 1940. Iată, deci, că în acest an aniversar, 2015, Unitatea împlineşte şapte decenii şi jumătate de la înfiinţare. Cu acest prilej, vom organiza o serie de manifestări, aşa cum rezultă şi din programul alăturat, pe care vi l-am înaintat zilele trecute. Manifestările să vor desfăşura în mare parte în curtea Batalionului 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA”, unde vom primi numeroase personalităţi de marcă de la toate eşaloanele Ministerului Apărării Naţionale. Va fi prezent printre noi ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa. De asemenea, îi vom avea alături pe şeful Statului Major General - general locotenent Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre - general maior Dumitru Scarlat, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” - generalul de brigadă Ioan Manci, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Virgil Bădulescu” - general de brigadă Marius Giurcă, comandatul Academiei Forţelor Aeriene - general de flotilă aeriană Vasile Bucinschi şi comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetuza” - general de brigadă Tudorică Petrache. Nu în ultimul rând, vor fi prezente oficialităţile judeţene şi locale, în frunte cu prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu. A confirmat participarea la manifestările noastre şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, însă nu va fi prezent primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, care mi-a transmis că este plecat în străinătate.
- Ştim, ştim, modelul este vechi, că trebuie, că nu trebuie în astfel de momente dânsul, ca şi predecesorul pe care l-a avut, este mereu plecat în străinătate. Ce să-i faci, treburile nu îl pot ţine în loc pe om. Ghinion, dacă a trebuit să plece tocmai acum. Mă gândesc că nu i-aţi făcut invitaţia suficient de devreme, şi omul avea deja programul făcut.
- Da. Comentariul, să-i spunem sarcastic, vă aparţine.
- Sigur, domnule comandant.
- Continuând ideea, ne vor mai fi alături numeroşi comandanţi ai unităţilor militare din Covasna şi din judeţele limitrofe, dar şi şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ. Totodată, primarii mai multor localităţi din judeţ au primit invitaţia de a ni se alătura. Comandanţii Unităţii noastre şi multe alte cadre care au activat de-a lungul timpului în cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte vor fi, de asemenea, prezenţi. În final, dar nu în ultimul rând, am plăcerea de a vă anunţa cu mare bucurie că ne va onora cu participarea sfinţiei sale, Preasfinţitul Părinte Andrei, noul Episcop al Covasnei şi Harghitei, care va veni însoţit de protopopii de Sfântu-Gheorghe şi Întorsura-Buzăului, părintele Ioan Bercu şi părintele Florin Tohănean.
- Veţi fi şi decoraţi în cadrul acestui moment festiv…
- Da, aşa este. Ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa, ne va înmâna Ordinul „VIRTUTEA MILITARĂ ÎN GRAD DE CAVALER CU ÎNSEMN DE PACE”, cu care a fost decorat, de către preşedintele României, Batalionul 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA”.
- Spuneţi-ne, populaţia civilă va putea asista la acest eveniment deosebit din incinta Batalionului?
- Da, desigur. La sfârşitul ceremonialului militar şi religios va avea loc o prezentare a tehnicii militare din dotare, la care vor avea acces şi civilii care vor dori să ne fie alături.
- Vă mulţumesc pentru interviul acordat, domnule comandant.
- Şi eu vă mulţumesc şi, prin intermediul dumneavoastră, vreau să transmit camarazilor Batalionului 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA”, cei care au servit Patria şi cei care sunt la ora actuală în cadrul Unităţii, multă sănătate, dumnealor şi familiilor, prosperitate, împliniri profesionale şi personale. La Mulţi Ani tuturor!

Categorie: