Bilborul în sărbătorile - Iunie 2012

Vineri, 29 iunie a.c., a fost sărbătoare în Împărăţia Bradului Alb, acolo, la peste o mie de metri altitudine, unde se află Bilborul „satul frumos ca-n poveşti, aninat pe crestele Carpaţilor”. A fost sărbătoarea hramului Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, cei dintâi chemaţi să-l urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos.
A fost, de fapt, sărbătoarea întregii comunităţi, a celor aproape 3.000 de credincioşi ortodocşi, strânşi uniţi în jurul bisericii lor şi în jurul părintelui protopop Dumitru Apostol, preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Bilbor.
Sărbătoarea hramului din acest an s-a constituit într-un eveniment deosebit, marcat prin participarea la sărbătoarea hramului a Preasfinţitului Ignatie Mureşanul (Ilie) Trif, Episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, fiu al comunei Bilbor. PS Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui numeros sobor de preoţi şi călugări, avându- i alături pe părintele arhimandrit Emilian Telceanu, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Topliţa şi părintele Dumitru Apostol, protopopul de Topliţa.
Biserica din Bilbor s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi din sat şi pentru cei mulţi veniţi din localităţile din jur şi chiar de peste munţi, din Moldova. Cu toţii doreau să se reîntâlnească cu unul dintre fiii de seamă ai comunei, părintele Ignatie (Ilie) Trif, ridicat în înalta demnitate de ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Slujba hirotonirii întru Arhiereu vicar a Preasfinţiei Sale s-a petrecut duminică, 11 decembrie 2011, în Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris, în urma Actului Patriarhal de Confirmare, semnat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 24 octombrie 2011, care a aprobat alegerea în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei a Preacuviosului Părinte Arhimandrit dr. Ignatie (Ilie) Trif.
Întâlnirea dintre Preasfinţitul Ignatie (Ilie) Trif a fost una emoţionantă, fiindcă este pentru prima dată când un fiu al comunei Bilbor a ajuns într-o înaltă demnitate bisericească, putând fi considerat, din această perspectivă, un demn urmaş al celui care a fost întâiul Patriarh al României, Miron (Ilie) Cristea, fiul Topliţei.
În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Igantie a evocat, în cuvinte emoţionate, anii copilăriei petrecuţi între consătenii săi, alături de care a învăţat clasele primare şi gimnaziale, amintirile frumoase care îl leagă de aceste minunate plaiuri carpatine, pe care, ilustrul său înaintaş, Octavian C. Tăslăuanu, le-a definit ca fiind un leagăn mai aproape de cer, mai aproape, deci, de Dumnezeu. Nu întâmplător, aici sufletul oamenilor este mai curat, mai pur şi mai puternic ancorat în credinţa noastră strămoşească.
După Sfânta Liturghie, cei prezenţi au participat la sfinţirea capelei din Bilbor, construită într-un stil arhitectonic frumos şi adecvat peisajului unde este amplasată.
De ani buni, hramul Bisericii Ortodoxe din Bilbor este acompaniat şi de o sărbătoare culturală care se desfăşoară pe un minunat amfiteatru natural de pe Bâtca Bisericii, un loc deosebit unde te simţi bine la o serbare câmpenească organizată în mijlocul unei naturi odihnitoare, un reper de unde vezi panorama Bilborului în toată splendoarea ei.
Aici, alături de nelipsitele tarabe cu mâncăruri şi băuturi specifice unei asemenea manifestări, s-a desfăşurat şi un divers spectacol.
Manifestările artistice au fost deschise de primarul Ilie Trif şi ministrul Mircea Duşa, introducerea în programul folcloric fiind făcută, ca şi în alţi ani, de cunoscutul Grup vocal-instrumental „Zori de Zi” din Vadu- Izei (Maramureş), coordonat de vestitul dobaş Ion Codrea. Apoi, au urcat pe scenă elevii Şcolii Populare de Artă Miercurea-Ciuc, Filiala Borsec, instruiţi de Laszlo Tibor. Ansamblului folcloric „Dor Bilborean”, instruit de maestrul coregraf Nicolae Cif, a oferit celor prezenţi, pe lângă jocuri locale, şi suite din Moldova şi Banat, precum şi cântece populare interpretate de solista Ana-Maria Vodă. Ropote de aplauze au răsunat pe Bâtcă apreciind evoluţia solistei Ana-Maria Pui, membră a Cercului de Folclor al Casei Municipale din Topliţa, coordonat de cunoscuta interpretă de muzică populară Livia Harpa.
A urmat un adevărat regal folcloric oferit cu generozitate de soţii Ciprian Istrate şi Mihaela Sabău, împreună cu Grupul instrumental „Ceteraşii de pe Câmpie”, care au acompaniat şi pe îndrăgiţii solişti Ioan Dordoi şi Felix Gălan, din al căror repertoriu n-au lipsit şlagărele „Într-un sat lâng-o fântână” şi „N-am pus eu coada la prună”. După un spectacol original oferit de Grupul vocal- instrumental „Zori de Zi” din Vadu-Izei, cei prezenţi au asistat la un recital extraordinar susţinut de Livia Harpa, care le-a oferit celor prezenţi, cu dărnicie şi talent artistic, frumoase cântece, bine alese şi potrivite cu evenimentul cultural de la Bilbor, culegându-şi meritatele aplauze.
Muzica uşoară şi etno au fost la ele acasă prin prezenţa lui Liviu, până nu demult „haiducul rebel” al trupei „Columna” din Târgu- Mureş, care de data aceasta a cântat în duet cu frumoasa Cristina.
Distracţia şi voia bună pe Bâtca Bisericii din Bilbor au răsunat până seara târziu.

Categorie: