CANONICON la Covasna!

Expoziţia itinerantă de fotografie religioasă semnată Dan Mihalcea a ajuns, în organizarea Asociaţiei „Justinian Teculescu” şi a lui Matei Schinteie, şi în oraşul celor o mie de izvoare.

Marţi, 15 aprilie 2014, în Sala de Expoziţii a Casei Orăşeneşti de Cultură Covasna, în organizarea Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna şi a iconarului Matei Schinteie, în parteneriat cu instituţia gazdă a evenimentului, a avut loc vernisajul Expoziţiei itinerante de fotografie religioasă a regizorului de film Dan Mihalcea, din Bucureşti.
Expoziţia a cuprins 20 de lucrări, 84/60 cm. Maniera de lucru este clar-obscur şi detaliu. Fotografiile reprezintă o selecţie dintr-o serie pe care autorul le-a realizat în decursul a 4-5 ani în pelerinajele pe care le-a făcut la mănăstirile din Ţară.
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut Ritei Konnat, referent la Galeria de Arta din Covasna. Primul care a prezentat autorul fotografiilor a fost Pr. Ioan Ovidiu Măciucă, paroh al Bisericii „Înălţarea Domnului” din localitate şi preşedinte al Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu”. Părintele a făcut vorbire despre cariera artistică a regizorului şi artistului fotograf Dan Mihalcea şi s-a referit, apoi, la semnificaţia simbolurilor creştine, a postului şi a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. La final, a recitat o frumoasă şi emoţionantă poezie din opera proprie, părintele Ioan Ovidiu Măciucă fiind un binecunoscut poet creştin, colaborator de seamă al publicaţiei regionale „Condeiul ardelean”.
A urmat la cuvânt dr. Mihai Tozlovanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu”, cel care a dus greul organizării expoziţiei cu sprijinul lui Matei Schinteie şi a prof. Florentina Teacă, secretar al organizaţiei nonguvernamentale a românilor covăsneni.
În continuare, prezentatorul evenimentului, Matei Schinteie, a improvizat un interviu cu autorul expoziţiei, Dan Mihalcea, în direct în faţa publicului, spre surprinderea şi deliciul audienţei.
Momentul artistic a fost asigurat de tânărul şi talentatul rapsod Alexandru Baciu, din Covasna, care a încântat sala cu două pricesne care au uimit publicul prin emoţia creată.
La final, Dan Mihalcea a primit din partea Asociaţiei „Justinian Teculescu” o Diplomă de excelenţă, o carte cu personalităţile oraşului Covasna şi alte publicaţii informative despre zonă, cu atât mai mult cu cât, pe parcursul şederii aici, s-a discutat referitor la faptul că, în viitorul nu foarte îndepărtat, se doreşte realizarea unui film-documentar profesionist despre Episcopul Justinian Teculescu şi despre viaţa şi tradiţiile voineştenilor covăsneni.
Alături de marele public, această deosebită expoziţie a fost onorată cu prezenţa şi de oficialităţile judeţene şi locale: prefectul judeţului Covasna - Marius Popica, primarul oraşului Covasna - Thiesz Janos, consilierii locali Nicolae Enea şi Kopacz Levente, comandantul Poliţiei staţiunii Covasna - Emil Ciurea, protopopul de Sfântu-Gheorghe -
Pr. Bercu Ioan, Pr. Cristian Vlad Irimia, Pr. Anthonio Cristian Pitrinjel, Pr. reformat Balogh Zoltan.
Partenerii media ai evenimentului au fost: „Condeiul ardelean”, „Mesagerul de Covasna”, stiriortodoxe.ro, crestinortodox.ro, radiodobrogea.ro şi revista „Lumea Credinţei”.
După ce Expoziţia itinerantă de fotografie religioasă a regizorului Dan Mihalcea a trecut prin municipiile Râmnicu-Vâlcea (urbea natală a autorului, după cum acesta ne destăinuia într-un interviu exclusiv acordat, recent, „Condeiului ardelean”), Piteşti, Târgu-Jiu, Sibiu, Timişoara, Ploieşti, Slatina, Arad şi Braşov şi a venit acum în micul orăşel supranumit al celor o mie de izvoare, va mai poposi pe parcursul acestei luni în Capitală, pentru a ajunge, în luna mai, într-un alt mic orăşel, Anina din judeţul Caraş-Severin.

Categorie: