Câteva precizări care se impun

Cu toată dragostea, vorba realizatorului tv Mircea Badea, câteva lucruri de bun simţ trebuie, aici, punctate, fără absolut nicio urmă de părtinire.
În situaţia dată de la Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna, nu medicii, români şi maghiari (cum se spune mai sus), erau cei care trebuia să fie de acord cu schimbarea denumirii din „Dr. Benedek Geza” în „Teculescu - Benedek”, ci Ministerul Sănătăţii din România, pentru că această unitate este de interes naţional, şi nu local sau zonal. Faptul că ei, medicii, şi dumneavoastră, domnilor consilieri locali, nu cunoşteaţi activitatea doctorului Nicolae Teculescu, nu este vina acestuia, ci mai degrabă o scăpare a domniilor voastre. Mai ales a domniilor voastre, domnilor consilieri locali români, mi-aş permite să spun, deoarece şedinţa Consiliului Local în care aţi anunţat lumea că nu ştiţi nimic despre doctorul Teculescu a avut loc, cum bine spuneţi, pe 20 aprilie 2015, iar articole foarte bine documentate, semnate dr. Ioan Lăcătuşu, despre această personalitate au apărut în „Condeiul ardelean” în data de 17 aprilie 2015, deci înainte.
Managerul spitalului poate că o fi trebuind anunţat, mai ales că avea de dat şi un aviz, pe care, din câte am înţeles l-a şi dat favorabil, dar ce amestec aveau aici Consiliul Local, primarul şi consilierii români devreme ce, spuneţi, nu trebuiau puşi în faţa faptului împlinit? Concret, care era amestecul lor? E vorba numai de orgolii nemăsurate aici, ori de grija ca denumirea să rămână ungurească, nu bilingvă? Se pare că la unii europenismul funcţionează numai când trebuie să facem ceva din românesc în unguresc, nu şi din unguresc în bilingv, aşa-i sau nu?! Apoi, în cazul de faţă nu era vorba despre a adăuga numele unei alte personalităţi a medicinei româneşti în numele spitalului, cum aţi căutat imediat dumneavoastră, ci de a adăuga numele doctorului Teculescu, despre care acum găsiţi toate datele necesare, cum ziceam, dacă veţi binevoi să consultaţi ediţia 285 (320) a „Condeiul ardelean”.
În ce priveşte trimiterea la pagina de internet www.primariacovasna.ro, sincer, cred că mai bine aţi fi uitat s-o pomeniţi. Este, pentru orice român de bună credinţă, cel puţin în dezavantajul domniilor voastre mai tot ce scrie acolo că aţi vorbit. Asta ca să fiu decent.
În continuare, n-am înţeles - sincer, poate suntem noi, unii, mai înceţi… - legătura contribuţiei consilierilor PSD cu subiectul discutat. Chiar n-am înţeles care este legătura dintre schimbarea denumirii Spitalului de Cardiologie cu introducerea apei pe strada Mierlei, să zicem, aşa încât aici nu am a intra în detalii?!
Referitor la faptul că domniile voastre trebuie să fiţi informaţi, din timp, de intenţiile covăsnenilor sau ale diverselor fundaţii şi asociaţii, trebuie să vă spun, ca să fiu drept până la capăt, că pot fi de acord cu aceasta. Asta când e vorba despre problemele locale ale oraşului Covasna, însă aici, cum am menţionat mai sus, vorbim despre o chestiune de interes naţional, care, conform legii, n-are nevoie chiar de nicio încuviinţare din partea factorilor locali. Simplu ca bună ziua, pentru că nu este treaba lor, a autorităţilor locale - legal vorbind -, nu din alte motive.
Că veni vorba şi despre fundaţii şi asociaţii, trebuie subliniat că Asociaţia Cultural-Creştină „Iustinian Teculescu” este organizaţia nonguvernamentală etalon care îi reprezintă pe covăsneni, iar domniile voastre cunoaşteţi foarte bine acest aspect, care, de altfel, vă şi onora pe unii dintre dumneavoastră pe vremea, nu foarte îndepărtată, în care aţi făcut parte din Asociaţie, vreme de plăcută amintire când românii din oraşul Covasna nu erau dezbinaţi în faţa doritorilor de autonomii teritoriale pe criterii etnice. Cu gust amar vă spun, chiar şi presupunând prin absurd că dreptatea era de partea dumneavoastră (nu e cazul, dar presupunând prin absurd asta), nici atunci nu trebuia să aveţi poziţia pe care aţi avut-o, pentru că, vrând-nevrând, v-aţi plasat împotriva neamului din care faceţi parte, împotriva comunităţii pe care o reprezentaţi în acest mandat şi, implicit, de partea iredentismului unguresc, a vrajbei şi a urii faţă de români a unor udemerişti şovini, extremişti şi separatişti care lucrează, de 25 de ani, la destructurarea statală a României!
Doru Decebal Feldiorean, un român

Categorie:

Aparut in :