Ce vânt bate dinspre Mukacheve?

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 85, 06.05.2014

Este inutil să ne lamentăm dacă în Ucraina se află în prag războiul civil sau ţara se află deja în toiul acestuia? Eu cred în această variantă din urmă, deoarece acolo unde armata atacă civilii cu muniţii de război, iar în cel mai mare port maritim al ţării, Odessa, zeci de oameni sunt constrânşi să facă saltul morţii, există cu siguranţă un război civil. Chiar mai mult de atât: acolo se află poligonul de experimentare al NATO şi al Rusiei, dar Occidentul preferă să asiste de la distanţă la cele întâmplate, deşi între Don şi Tisa mor oameni, ucraineni şi ruşi, din fericire, maghiari, români, tătari, polonezi încă nu.
Cu siguranţă, nu va rămâne în forma sa actuală nici Ucraina privată de Crimeea. În cel mai fericit caz, va fi federalizată partea ce a mai rămas din Ucraina, iar teritoriilor populate de ruşi li se va asigura autonomie de sferă largă. Am pomenit doar de teritoriile cu populaţie rusă, deoarece maghiarii, românii, polonezii care trăiesc pe teritoriul actual al Ucrainei nu prea pont conta pe susţinerea necondiţionată a vreunui frate mai mare.
Tocmai pentru acest motiv devin surprinzătoare vizita efectuată în Ucraina Subcarpatică de un candidat la preşedinţie, respectiv relaţiile întemeiate de acesta cu maghiarii din regiune. Porosenko s-a dus la Uzhorod şi maghiarilor din Ucraina Subcarpatică le-a promis numai lucruri frumoase în cazul izbânzii sale electorale: autonomie, sprijin real venit din partea statului, reprezentanţă parlamentară, orice. Este un gest frumos, însă rămân trei întrebări esenţiale. Prima: vor fi alegeri în viitorul apropiat în Ucraina, unde se află în toi războiul civil? Cea de-a doua: în ce măsură putem crede cuvintelor lui Porosenko şi promisiunilor venite din Kiev? A treia întrebare este una retorică, însă este poate cea mai întemeiată: ce caută în Ucraina judeţul Bereg - în general Ucraina Subcarpatică -, populat odinioară exclusiv de maghiari, judeţul care nu a avut nici o legătură cu Praga, Bratislava sau Kiev? Se ştie cum a ajuns el la Uniunea Sovietică, însă supremaţia Kievului este dată fără premise istorice.
Pe vremea marilor anexări, Ucraina nu a dispus deloc de statutul de stat suveran şi a devenit deosebit de actuală întrebarea: există aşa ceva în prezent?