Ceangăii sunt ameninţaţi

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.341, 06.11.2014

Profesorii maghiari vor fi alungaţi în curând din satele din Moldova, programul de învăţământ maghiar va fi desfiinţat, iar în locul acestuia va fi introdusă predarea limbii italiene, deoarece este o limbă frumoasă iar limba ceangăilor este lipsită de utilitate. Ajutoarele din Ungaria sunt atât de mici încât lezează identitatea română a ceangăilor - conform declaraţiei lui Nyisztor Tinka, aceste cuvinte au fost rostite de Dragoș Benea, preşedintele consiliului judeţean Bacău, în prezenţa elevilor ceangăi, în cadrul unei întâlniri organizate la muzeul de istorie din Bacău.
Mama unui elev i-a vorbit despre cele declarate preşedintelui Asociaţiei Szent Istvan din Pustiana, care a prezentat o informare scurtă despre caz pe un site de socializare.
Nyisztor Tinka ne-a declarat că ar fi dorit să primească informaţii mai exacte despre evenimentul în cauză, însă nu a reuşit acest lucru. Nyisztor Tinka a mai declarat că Benea, preşedintele de consiliu, a vorbit şi despre ajutoarele din Ungaria care sunt atât de puţine şi sunt bune numai pentru a leza identitatea română a ceangăilor. Elevul i-a spus mamei sale că la întâlnirea de la muzeu - la care au fost duşi şi elevi din satele din judeţul Bacău - doi conferenţiari au vorbit despre un proiect. Se prespune că este vorba despre proiectul finanţat din Fondul Norvegian, care a fost prezentat de premierul Victor Ponta în data de 10 octombrie la Bacău şi care vizează 50 de sate din Moldova - este de părere preşedintele Asociaţiei Szent Istvan.
În legătură cu acest caz ne-am adresat lui Burus Siklodi Botond, preşedintele Uniunii Pedagogilor Maghiari din România. El a spus că oficial nu au fost informaţi despre evenimentul de la muzeu şi despre cele discutate acolo şi nu înţelege de ce preşedintele consiliului judeţean Bacău ar interveni în programul maghiar de învăţământ, când nu are nicio legătură cu acest lucru. El nu poate nici dezminţi, nici confirma atitudinea anticeangăiască a lui Dragoş Benea. În schimb, a spus faptul că autorităţile băcăuane lansează zvonul potrivit căruia statul ungar îi atrage prin intermediul sprijinului material pe copiii din Moldova, în vederea participării lor la programul de învăţământ maghiar.