Ceremonie militară cu efective reduse şi fără public la Alba-Iulia

Autor:

O ceremonie militară cu efective reduse, fără tehnică militară şi fără public a fost principalul eveniment organizat de Ziua Naţională a României la Alba-Iulia, la Monumentul Unirii, organizatorii limitând numărul celor prezenţi - soldaţi, oficialităţi, invitaţi, jurnalişti - la maximum 100.
Jandarmii au permis accesul în perimetrul respectiv având în vedere respectarea numărului de persoane permis de cadrul legal şi de Hotărârea de Guvern nr. 967 din 14 noiembrie. Potrivit legislaţiei în vigoare, este permisă organizarea de adunări publice cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea anumitor măsuri - purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi păstrarea distanţării fizice.
Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului Naţional, după care prefectul Nicolae Albu a depus o coroană de flori la Monumentul Unirii şi a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban. La final, s-a păstrat un moment de reculegere.
Militarii prezenţi fac parte din structurile Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
În anii trecuţi, zeci de mii de oameni asistau la parada militară de la Alba-Iulia.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale au avut loc la Alba-Iulia fără public, fiind însă transmise online de către organizatori.
Alba-Iulia s-a aflat până luni noapte în carantină pentru 14 zile. În cursul serii de luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba a decis ca măsura să nu fie prelungită. Însă, după câteva ore, s-a adoptat o nouă hotărâre, prin care s-a dispus o nouă carantină zonală timp de 7 zile. Hotărârea care stabileşte instituirea măsurii din 1 Decembrie, ora 0, a intrat în vigoare efectiv după publicarea acesteia, marţi după-amiază, în Monitorul Oficial.
„Un 1 Decembrie, din păcate, atipic. Am zis că e, poate, cel mai umbrit după Revoluţie încoace. Sigur, este vina acestei pandemii care, din păcate, face ravagii. Marea mea supărare este că, deşi s-a hotărît aseară (luni, 30 noiembrie 2020 - n.r.) în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ieşirea din carantina în care e oraşul de două săptămâni, tocmai pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, libera circulaţie şi participarea oamenilor la evenimentele pe care le-am conceput, din păcate, azi noapte am primit vestea că se prelungeşte carantina cu o săptămână la insistenţa Institutului Naţional pentru Sănătate Publică. Eu cred că, în această zi, trebuia să fie ridicată carantina chiar dacă, după 2-3 zile, considerau dânşii că trebuia reinstaurată”, a declarat primarul Gabriel Pleşa (USR-PLUS).