Ceva a început

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.179, 28.04.2014

Dacă ne întrebăm dacă este nevoie de autonomia Pământului Secuiesc, primim două răspunsuri diferite: maghiarii vor răspunde cu da, iar românii cu nu. Majoritatea oamenilor nu ştiu ce înseamnă de fapt autonomia teritorială a Pământului Secuiesc, iar românii nici atât! Nu dorim să generalizăm, însă majoritatea membrilor naţiunii majoritare nici măcar nu vor să audă despre acest subiect.
Sarcina ar fi informarea şi lămurirea locuitorilor - atât a maghiarilor cât şi a românilor, dar mai ales a celor din urmă, deoarece fără ei nu vom ajunge nicăieri. Dacă ei nu doresc acest lucru, nu prea va fi posibilă autonomia Pământului Secuiesc, dat fiind faptul că aceasta trebuie obţinută la Bucureşti. Pentru acest lucru, partenerii români trebuie lămuriţi despre ce este vorba, de ce ar fi bună pentru noi şi mai ales pentru ei. Parcă ar fi fost demarat ceva în acest sens în cadrul recentei şedinţe a Consiliului Judeţean Covasna. Tema nu a fost tocmai aceasta, însă subiectul a fost deviat în acest context. În primă fază, consilierii români şi-au exprimat nelămurirea şi au şi spus că nimeni nu le-a explicat despre ce este vorba. Preşedintele de consiliu le-a dat dreptate şi a promis că vor schimba acest lucru şi vor căuta posibilităţile când se vor putea ocupa de subiect. Chiar dacă nu au reuşit să înţeleagă acum, ceva a început. Un alt aspect pozitiv a fost faptul că membrii consiliului judeţean şi-au exprimat opinia în legătură cu implicarea în procesul de la Tribunalul European de la Luxemburg, intentat de CNS împotriva Comisiei Europene. În paralel au existat discuţii şi despre autodeterminare. Unii au dispărut în mod discret înainte de vot, doi au rămas şi s-au abţinut.
Începutul este promiţător şi trebuie continuat, mai ales într-un cerc mai restrâns şi într-o atmosferă mai relaxată. Scopul este să înţeleagă ce este de fapt autonomia. Până nu o să o înţeleagă, vor protesta faţă de ea din toate puterile.