Copiii ortodocşi din Gheorgheni, alături de breţcani în zi de sărbătoare

Sâmbătă, 9 martie 2019, în ziua prăznuirii sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, comunitatea românească din comuna Breţcu, judeţul Covasna, a săltat de bucuria întâlnirii cu români din întreaga Ţară. Frumosul eveniment a avut ca temă principală evocarea tuturor eroilor Neamului Românesc, care s-au jertfit muceniceşte pentru unitatea şi libertatea Poporului Român, şi, în special, pe martirii şi mărturisitorii din temniţele comuniste. Apelul la această adunare l-a dat doctorul Mihai Târnoveanu din municipiul Braşov, preşedinte al Asociaţiei „Calea Neamului”, fiind foarte bine primit de părintele Ioan Velimirovici, parohul din Breţcu, cel care a deschis şi închis festivităţile, prin cuvinte pline de adevăr şi profunzime, punând accent pe martiriul Bisericii Ortodoxe din zona Oituzului, din timpul ocupaţiei horthyiste. Ziua a început, la Căminul Bisericii Ortodoxe din Breţcu, cu un deosebit de emoţionant program artistic, susţinut de elevii din comuna Dobârlău, judeţul Covasna, conduşi şi acompaniaţi la saxofon de artistul popular Alexandru Gecse, urmaţi de elevii Şcolii Gimnaziale „Comenius” din Breţcu, coordonaţi de învăţătoarea Doina Moroianu.
Apoi, cei 25 de copii care alcătuiesc grupul catehetic al Parohiei Ortodoxe Gheorgheni II, condus de părintele Elisei Florin Vatamanu, şi care s-au reunit sub numele de „Copiii Muntelui”, într-o formaţie de muzică folk, adunând deja o experienţă de aproape doi ani, au susţinut un moment plin de intensitate artistică şi de emoţie, interpretând cântece patriotice şi populare, precum „Imnul Ardealului”, „Cântă cucu, bată-l vina!”, „Acasă-i România”, „Balada lui Ion fără de mormânt” sau, compoziţia proprie, „Ţara Noastră”, cântec prin care aceşti tineri îşi manifestă dorinţa arzătoare de a rămâne în Ţara în care s-au născut, cresc şi învaţă, şi în care se odihnesc acum strămoşii lor.
Cântăreţul de muzică populară veche, Alexandru Gecse, a surprins plăcut adunarea, cântând la mai multe instrumente de suflat, de la caval la ocarină. Părintele Cosmin Butnar a interpretat, într-un mod cu totul deosebit, cântece patriotice şi pricesne, de o sensibilitate cu totul aparte. „Nu lăsa măicuţă să pierim pe cale / Căci noi suntem fiii lacrimilor tale”, referindu-se la neamul nostru românesc, sau „Cât trăim pe-acest pământ”, a lui Alexandru Dabija, au fost doar câteva dintre ele.
Muzica patriotică, populară sau religioasă a fost completată de recitări de poezie ale poetei Mihaela Aionesei din Târgu-Secuiesc şi de momente de istorie susţinute de doctorul Mihai Târnoveanu din Braşov şi de părintele Ioan Velimirovici, gazda evenimentului.
La final, toţi cei prezenţi, şi care nu au fost puţini, veniţi din Gheorgheni, Târgu-Secuiesc, Covasna, Dobârlău, Braşov şi Bucureşti au fost cinstiţi cu mucenici, acei covrigi speciali, unşi cu miere şi nucă, ce se servesc doar în această cinstită zi de pomenire a Sfinţilor 40 de Mucenici, şi cu alte bunătăţi, aduse de gospodinele din Breţcu. Unul dintre prietenii românilor din Covasna şi Harghita, Mihai Cazacu din Bucureşti, a dăruit tuturor copiilor pachete cu cărţi, drapele tricolore, dulciuri şi alte bunătăţi.
Părintele Ioan Velimirovici s-a transformat într-un veritabil ghid, dar şi profesor de Istorie, prezentându-le oaspeţilor vechea Biserică, din secolul al XVII-lea, în contextul istoriei locale şi naţionale. Înainte de a părăsi comunitatea românească din Breţcu, oaspeţii au înălţat o rugăciune în sfântul locaş de cult, intonând, apoi, imnul „Cuvine-se cu adevărat”.

Categorie: