Covăsnenii au sărbătorit Ziua Naţională a României

1 Decembrie este ziua noastră naţională, o zi a sărbătoririi Marii Uniri a tuturor românilor, o zi în care toţi ne simţim mai aproape de valorile româneşti, ne simţim mândri de istoria noastră şi de numele de român, de tradiţiile pentru care strămoşii au luptat şi pe care ni le-au lăsat moştenire.
Celebrăm 96 de ani de la cel mai important eveniment pe care l-a trăit Naţiunea Română în secolul XX, naşterea României Mari. Toate personalităţile politice şi intelectuale din România au luptat pentru acest ideal, urmărit de români timp de secole. În acest moment de sărbătoare, trăim bucuria, şi ne amintim de jertfele acelora care s-au sacrificat pentru a-i uni pe toţi românii într-o Ţară pe care cu mândrie o numim România.
Este momentul în care generaţia noastră trebuie să ducă mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire, să facem din Romania noastră şi a urmaşilor noştri o Ţară prosperă, demnă, al cărei nume să fie rostit cu respect oriunde în lume. Este momentul în care trebuie sa fim constienţi mai mult decât oricând că pe umerii noştri apasă o responsabilitate de care nu ne putem dezice, aceea de a ne ridica la valoarea înaintaşilor.

Dan Puric, one-man show

Manifestările dedicate Zilei Naţionale au debutat la Covasna prin venirea lui Dan Puric, cu excepţionala trilogie SUFLET ROMÂNESC.
Joi, 21 noiembrie 2014, Centrul Cultural din Covasna a fost luat cu asalt de sute de iubitori ai teatrului. Pe scenă a urcat maestrul Dan Puric cu spectacolul de pantomimă „Suflet românesc”. Încă din primele secunde de la începerea show-lui, Dan Puric i-a cucerit repede pe cei prezenţi. Începută cu o baie „românească” de dimineaţă, sceneta artistului a pus în faţa oamenilor povestea românului care, proaspăt ieşit din comunism, îşi doreşte din tot sufletul să „devină una cu Occidentul”, fapt ce îl pune la drum, către ţări străine. În drumul său prin Europa, românul trece prin foarte multe momente jenante şi umilitoare în căutarea unui trai mai bun. Suferinţa acestuia s-a văzut clar ca fiind una foarte mare mai ales din prestaţia lui Puric, care a făcut fiecare suflet să se regăsească în cel puţin unul din momentele prezentate. Indiferent unde s-ar fi aflat: Italia, Spania, Germania, Anglia sau Franţa, „sufletul său românesc” simte chemarea propriei patrii. Un dor nemărginit îl determină să se întoarcă în România.
„Există în sufletul acestui neam, o timiditate în faţa lumii. Şi cum lumea de astăzi e arogantă, obraznică şi îngâmfată, ai sentimentul că în intimitatea lui, sufletului românesc îi e ruşine să participe la ea. Dar asta nu dintr-o resemnare, ci dintr-un fel de „zare interioară” care spune că veşnicia nu poate fi atinsă de istorie. Dedic acest spectacol Poporului Român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe, va avea puterea ca odată plecat în lume, să-i tămăduiască şi pe alţii.”
Acest one-man show a fost aplaudat minute în şir de o sală arhiplină. Dan Puric a spus, prin pantomimă, povestea ieşirii din comunism a Poporului Român, a încercării lui de adecvare la sistemul occidental, cu preţul unor umilinţe şi a unor suferinţe majore, în absenţa unei adevărate înţelegeri din partea Occidentului. Finalul este, însă, dătător de nădejde. În cele din urmă, un popor slăbănogit şi orb după 45 de ani de comunism, găseşte resursele reînvierii sale şi se transformă într-un campion. Unul care le poate arăta calea şi altora.
Aceeaşi poveste a fost articulată de Dan Puric, din instantanee ale realităţii româneşti dinainte şi după 1989, şi în conferinţa „Suflet Românesc”.

Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din România, la Hotelul „Clermont”

Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din România, organizată sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Prefecturii Covasna, care a avut loc la Hotelul „Clermont”, în 21-22 noiembrie 2014, sub genericul „Inspirăm o nouă generaţie”, a adunat în aceeaşi sală sute de tineri din toată Ţara, tineri valoroşi, implicaţi, activi, creativi, inspiraţionali şi dornici de schimbare.
„Acest eveniment este dedicat tuturor tinerilor români, care se disting prin rezultate academice şi profesionale atât în Ţară, cât şi peste hotare. Implicarea societăţii civile în general şi al tinerilor în special în toate aspectele care stau la baza societăţii actuale, reprezintă o pârghie foarte importantă pentru evoluţia sănătoasă în viitor a societăţii româneşti.Gala rămâne, în primul rând, o invitaţie la dialog despre potenţialul uman al Ţării noastre şi despre rolul generaţiei tinere în dezvoltarea României pe termen lung. Mă bucur că am putut contribui la conturarea acestei iniţiative, iar Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna o va face ori de câte ori vom vorbi despre tineri şi despre viitor. De asemenea, mă bucur că acest demers inovator se întâmplă la noi în judeţ şi urez acestei iniţiative mult succes şi viaţă lungă!”, a spus Marius Popica, prefectul judeţului Covasna.

Simpozion de Ziua Naţională la Sala „Unirea” din Voineşti

Joi, 27 noiembrie, la Sala Unirea din Voineşti, covăsnenii au putut participa la Simpozionul cu tema „Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918 şi problema minorităţilor naţionale”, organizat de Centrul de Studii Europene Covasna- Harghita, Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna şi Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu”, susţinut de cercetători veniţi din toată Ţara, colaboratori de ani de zile ai Centrului de Studii Europene Covasna-Harghita, care şi-au prezentat rezultatele cercetărilor proprii, vorbindu-le celor prezenţi, calm şi fără patimă, despre ce a însemnat Unirea din 1918 pentru românii din Transilvania. Prilej pentru covăsneni să-şi aducă aminte că, la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia, şi Covasna, străveche aşezare de la poalele Munţilor Carpaţi, şi-a trimis reprezentanţii: străbunicii noştri Alexandru Ciuncan, Alexe Teculescu, Ioan Sârbescu, Nicolae Jurebiţă şi învăţătorul Nicolae Dobros. Elevii din clasa a VI-a B ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Voineştii Covasnei, îndrumaţi de prof. Adriana Bota, au prezentat un scurt moment artistic care i-a emoţionat pe cei de la prezidiu.

De Ziua Ţării, suită de manifestări ale elevilor de la „Avram Iancu”

Elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna au marcat Ziua Naţională a României printr-o serie de manifestări specifice care s-au desfăşurat timp de o săptămână. Biblioteca şcolii, prin implicarea bibliotecarei Mirela Poteică, în parteneriat cu Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu”, a organizat activitatea „Importanţa zilei de 1 Decembrie pentru români”, care a implicat elevii în diferite concursuri de proiecte, planşe, desene, eseuri. Câţiva elevi ai şcolii, îndrumaţi de profesoara de istorie Adriana Bota, au participat şi la concursul „Idealul Unirii în conştiinţa românilor”, organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna în colaborare cu Instituţia Prefectului, clasându-se între primii 10.
Vineri, 28 noiembrie, cu începere de la orele 17, Centrul Cultural Covasna a fost plin până la refuz la spectacolul pregătit de elevii Şcolii „Avram Iancu” dedicat Zilei Naţionale. A fost o seară românească adevărată, cu momente patriotice, cântec, joc şi voie bună. Pentru că tradiţia românească este foarte importantă pentru noi, pentru că valorile autentice ne identifică pe noi ca popor şi merită păstrate, pentru că folclorul reprezintă piatra de temelie a românismului, pe scenă au urcat elevi îmbrăcaţi în frumoase costume populare, care au dat tot ce au avut mai bun. S-a remarcat Ana Maria Sandulea, cunoscuta solistă a formaţiei „Voineştenii”, care a emoţionat până la lacrimi spectatorii, cu melodiile ei şi felul inconfundabil de a le interpreta, acompaniată de fratele Neluţu Sandulea.
Implicarea şi dăruirea exemplară ale elevilor şi cadrelor didactice (educatoarele Simona Ursăciuc şi Anca Marin, învăţătoarele Anca Muntean, Iuliana Cara, Elena Hulpoi, Liliana Lungu, Maria Cimpoi, apoi profesorii de la gimnaziu Dana Pătru, Adriana Bota, Maria Olteanu, Dochiţa Măciucă, Henorel Olărescu, Florentina Teacă şi bibliotecara Mirela Poteică) au arătat că dragostea de Patrie este cel mai nobil sentiment pe care-l poate simţi fiinţa omenească.
În aceeaşi zi, tot pe scena Centrului Cultural, a avut loc spectacolul omagial al elevilor de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, organizat de către elevii clasei a XI-a A, călăuziţi de profesorii Daniela Şerban şi Doina Ungureanu. Cel mai emoţionant moment al programului liceenilor l-a reprezentat prezenţa pe scenă a veteranului de război Gheorghe Cojocaru, ‘nea Ghiţă, care le-a povestit spectatorilor despre ororile războiului, le-a împărtăşit din experienţa proprie şi le-a dăruit parte din sufletul său. Îţi mulţumim, ‘nea Ghiţă! Să ne trăieşti ani mulţi cu sănătate!
Suntem datori să le aducem un omagiu de suflet eroilor noştri, dar şi veteranilor care nu mai sunt printre noi şi să ne amintim că au militat pentru valorile neamului. Veteranii merită preţuirea nostră şi trebuie să le continuăm idealurile, printr-o atitudine care să le cinstească memoria şi jertfa.

96 de ani de la Marea Unire, sărbătoriţi la Monumentul „Ostaşului Român” din Piaţa Eroilor

Sute de covăsneni s-au adunat duminică, 30 noiembrie 2014, la Monumentul „Ostaşului Român” din Piaţa Eroilor, pentru a sărbători Ziua Naţională a României. Ca în fiecare an, autorităţile locale (care în prealabil au împodobit strada Mihai Eminescu cu steguleţe tricolore) au decis să puncteze aniversarea a 96 de ani de la momentul înfăptuirii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 cu depuneri de coroane şi o scurtă paradă militară, nu înainte ca un sobor de preoţi, în frunte cu părintele paroh Ioan Ovidiu Măciucă, să susţină o slujbă religioasă.
În alocuţiunea sa, prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, i-a îndrumat pe concitadinii săi la Unitate Naţională şi dragoste faţă de Ţară.
Mulţimea covăsnenilor cu steaguri roş-galbene-albastre şi cu cocarde tricolore în piept ne demonstrează că 1 Decembrie este mai mult decât Ziua Naţională. Este o stare de spirit. Este un amalgam de sentimente şi trăiri: mândrie, bucurie, patriotism, redescoperirea unor valori naţionale peste care părea că se aşterne praful uitării. Este bine că românii au din nou mândria şi demnitatea care au caracterizat acest popor timp de sute de ani.
Manifestarea de la Monument s-a bucurat şi de un superb spectacol folcloric, susţinut de formaţia „Voineştenii”, coordonat de Ana Sandulea, unde, din nou, minunea numită Ana Maria Sandulea a emoţionat spectatorii cu melodiile ei, iar dansatorii au smuls publicului ropote de aplauze. Aplaudat a fost şi interpretul Alexandru Baciu, cu vocea sa inegalabilă. Toţi participanţii au fost invitaţi de către primarul oraşului Covasna, Thiesz Janos, la o masă festivă organizată la Sala „Unirea” din Voineşti.

Nicolae Furdui Iancu, spectacol regal la Centrul Cultural Covasna

În aceeaşi zi, covăsnenii s-au adunat din nou, în număr mare, la un spectacol românesc adevărat: Nicolae Furdui Iancu şi fiul său Tudor, împreună cu formaţia instrumentală „Crai Nou” din Alba-Iulia, pe scena Centrului Cultural Covasna, spectacol organizat de autorităţile locale ale oraşului Covasna, prin implicarea consilierului local, membrul al Comisiei de Cultură, dr. Nicolae Enea. Vocea lui Alexandru Baciu s-a auzit încă o dată, cântând Imnul Naţional, iar ceea ce a urmat… este greu de descris în cuvinte. Adevărat simbol al Ţării Moţilor, ardelean mândru şi „dintr-o bucată”, Nicolae Furdui Iancu a lăsat o amintire de neşters în conştiinţa covăsnenilor.
„NOI SUNTEM ROMÂNI”, „MĂI ARDEAL”, „TRECEŢI BATALIOANE ROMÂNE CARPAŢII”... sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute cântece istorice interpretate inegalabil de Nicolae şi Tudor Furdui Iancu, cu voce de tunet şi simţire patriotică, ce au făcut să se ridice în picioare sala întreagă, iar sutele de oameni cu steaguri tricolore fluturânde să cânte la unison cu artistul cele mai reprezentative balade ale Neamului Românesc.

Covăsnenii, prezenţi în tot judeţul la 1 Decembrie

În ziua de 1 Decembrie 2014, o delegaţie de covăsneni, membri ai Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” şi ai formaţiei „Voineştenii”, au adus omagiul lor de suflet participând la ceremoniile de depunere de coroane din comuna Breţcu şi din municipiile Târgu-Secuiesc şi Sfântu-Gheorghe.
În această zi cu o simbolistică aparte, gândurile noastre se îndreaptă cu gratitudine către toţi cei care şi-au dedicat viaţa crezului de a-şi sluji Ţara şi care, prin devotamentul lor, au contribuit la libertatea, independenţa, integritatea şi suveranitatea României de astăzi.
Vă chemăm să acţionăm împreună pentru viitorul nostru, aşa cum predecesorii noştri au luptat pentru o Românie liberă şi demnă!
LA MULŢI ANI, ROMÂNI! LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

Categorie: