Demonstraţie de ziua libertăţii secuieşti / Interdicţie iresponsabilă şi periculoasă

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.419, 13.02.2015;

Interzicerea marşului de la Târgu-Mureş, planificat pentru 10 martie, ziua libertăţii secuieşti, reprezintă o măsură periculoasă şi iresponsabilă, care evocă perioada dictaturii comuniste şi care poate duce la amplificarea tensiunilor. Tocmai din această cauză, PPMT susţine CNS-ul şi face apel la primăria Târgu-Mureş să nu ne ştirbească dreptul fundamental la organizarea unui protest paşnic şi democratic - a declarat preşedintele partidului, Szilagyi Zsolt.
Preşedintele partidului, care a semnat comunicatul emis ieri de către PPMT, subliniază că festivitatea organizată de CNS este instrumentul menţinerii identităţii comunităţii noastre şi este totodată firesc că acesta poate fi îmbinat cu protestul faţă de măsurile actuale de ştirbire a drepturilor. PPMT consideră că această măsură de ştirbire a drepturilor se regăseşte în reorganizarea teritorial-administrativă, dezavantajoasă pentru maghiarii din Transilvania, la care puterea de la Bucureşti nu a renunţat.
Trebuie să protestăm cu toate instrumentele faţă de măsura de ştirbire a drepturilor - a declarat Szilagyi Zsolt, adăugând că în ultimii ani, comunitatea noastră a demonstrat că este capabilă să comemoreze prin respectarea legilor, iar dacă este nevoie, să protesteze. A făcut acest lucru deşi de multe ori atitudinea autorităţilor a fost mai degrabă iresponsabilă şi provocatoare decât paşnică şi constructivă în privinţa viitorului. Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la evenimentele din martie 1990, respingem orice măsura care poate conduce la amplificarea tensiunilor.
Ne aşteptăm ca puterea legislativă şi executorii de la Bucureşti să ia la cunoştinţă voinţa unanimă a poporului de pe Pământul Secuiesc, demonstrată şi de numărul în creştere al hotărârilor adoptate de autoguvernările de pe Pământul Secuiesc, şi să se delimiteze de aspiraţiile care vizează divizarea administrativă a Pământului Secuiesc - menţionează Szilagyi Zsolt în încheierea comunicatului.

Aparut in :