Deputatul Marius Paşcan cere guvernanţilor să iasă din letargie şi să reacţioneze atunci când România este atacată de statul vecin, Ungaria

Parlamentul României
Camera Deputaţilor
___________________________
INTERPELARE
Adresată: Guvernului României,
Doamnei prim-ministru Vasilica Viorica Dăncilă;
Ministerului Afacerilor Externe,
Domnului ministru Teodor Meleşcanu
Data: 14.05 2018
De către: Deputat PMP de Mureş - Marius Paşcan
Obiectul interpelării: Guvernanţii României sunt absenţi sau letargici, când România este subminată de către demnitari ai Ungariei
În temeiul art. 112, alin. 1, din Constituţia României şi a art. 201, 202 şi 203 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă înaintez prezenta interpelare.
_________________________________________________________
Doamnă prim-ministru,
Domnule ministru,
Apar frecvent în spaţiul public, prin mass-media, declaraţii subminatoare la adresa Statului Român şi chiar belicoase la adresa României, din partea unor oficiali ai Ungariei, iar Guvernul României nu reacţionează în astfel de situaţii, nici măcar diplomatic, după cum s-ar cuveni.
Recent, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, responsabil pentru politicile naţionale, a pretins autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, autonomie culturală pentru Partium (nord-vestul României) şi autonomie pe bază personală în zona de sud a Transilvaniei, potrivit agenţiei maghiare de presă MTI. Semjen Zsolt a mai spus că autonomia nu este o favoare sau o cerinţă extremă, ci o practică de succes deja prezentă în Uniunea Europeană. Semjen Zsolt a adăugat că nu se doreşte ca Budapesta să fie cea care spune ce anume se potriveşte, acest lucru trebuie decis de comunităţile locale, dar din Ungaria se va oferi tot sprijinul necesar pentru asta.
Reamintesc că un înalt reprezentant al premierului maghiar a mijlocit, la începutul acestui an, colaborarea dintre cele trei partide ale maghiarilor, colaborare ce a dus la elaborarea unei declaraţii comune prin care acestea cer autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.
Vă atrag atenţia că nu aţi reacţionat oficial nici cu prilejul desfăşurării mitingului pro-autonomie organizat la Târgu-Mureş, în 10 martie 2018, când circa 2.000 de manifestanţi au participat la o comemorare la monumentul Secuilor Martiri şi au pornit apoi într-un marş spre centrul municipiului, pentru a depune la Instituţia Prefectului o petiţie prin care solicitau autonomie teritorială.
Cu atât mai mult, sunt consternat să constat că Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, se amestecă în problemele interne, respectiv ale învăţământului superior din România şi califică drept „tragică” unificarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş cu Universitatea „Petru Maior” din acelaşi oraş. Cu mult tupeu, demnitarul maghiar a subliniat că, dacă nu mai există cale de întoarcere, Ungaria este dispusă să creeze un cadru de funcţionare, pe modelul Universităţii „Sapientia”, secţiei maghiare de la UMF Târgu-Mureş.
Mă întreb ce aşteptaţi, doamnelor şi domnilor guvernanţi, pentru a depăşi această stare letargică şi a reacţiona cu demnitate, diplomatic, oficial, pentru a tempera aceste elanuri şi declaraţii subminatoare la adresa României?! De ce sunteţi timoraţi şi nu protestaţi pe canalele oficiale, atunci când România este atacată prin acţiunile unor demnitari ai Ungariei, iar oficialii ţării vecine se amestecă nestingheriţi în problemele interne care ţin de suveranitatea Ţării noastre?! Mă întreb cum justificaţi „mândria” electoralistă de a fi „români”?!
Solicit răspuns oral şi în scris.
Vă mulţumesc!
Deputat PMP de Mureş,
Marius Paşcan

Categorie: