Din sufletul poetului pentru sufletele celor mai mici elevi

Prezentare de carte

În săptămâna ce a trecut, am avut bucuria de a participa la două prezentări de carte ale poetului Arpad Toth din oraşul-staţiune Covasna, care, sub pseudonimul „Artangel”, şi-a lansat noul volum de versuri intitulat „Crăiasa naturii şi copii ei”. Primul eveniment a avut loc la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna, în ziua de 20 octombrie, cu participarea şi aportul direct al profesoarei Florentina Teacă şi, implicit, al copiilor din clasele I-IV, invitaţi de onoare fiind, desigur, poetul şi prietenii săi, profesorul Vasile Stancu şi subsemnatul. Cea de-a doua întâlnire a poetului şi a poeziei sale cu copiii a avut loc la Şcoala Gimnazială ,,Ady Endre” din municipiul Sfântu-Gheorghe, organizată fiind de învăţătoarea Maria Bularca (foto stânga), ajutată de colegele sale învăţătoarele Maria Teacă, Adriana Groza, Koltze Erika şi bibliotecara şcolii, Vizi Erzsebet. În ambele întâlniri, profesorul Vasile Stancu a vorbit copiilor despre personalitatea celui care este juristul, inginerul silvic şi poetul Arpad Toth, a subliniat titlurile apariţiilor editoriale de poezie şi proză ale poetului, antologiile şi revistele literare în care se regăseşte bogata sa creaţie, a adus în discuţie importanța întâlnirilor oamenilor de creaţie cu elevii pentru formarea ,,gustului lecturii” la tânăra generaţie. Poetul Arpad Toth - a încheiat profesorul Stancu - este ,,rara avis”, el publică în dulcea limbă a lui Eminescu, poezie şi proză de bună calitate, având predilecţie către divin şi natură, dovedind o deosebită sensibilitate sufletească. Drept recunoaştere a meritelor sale, din anul 2014 a fost primit în Liga Scriitorilor - Filiala Braşov.
Sub îndrumarea atentă a învăţătoarei Maria Bularca, elevii din clasa pe care o conduce au reuşit să înveţe, în săptămâna premergătoare întâlnirii, poezii din cartea prezentată, şi cu uşurinţă şi expresivitate au reuşit să recite creaţiile dedicate faunei şi florei pădurii, prezentând un adevărat spectacol colegilor lor din clasele ciclului primar. O adevărată surpriză a făcut-o tuturor celor prezenţi organizatoarea, învăţătoarea Maria Bularca, care, cu dicţie şi intonaţie impecabile, ne-a lecturat povestirea ce a dat numele cărţii lansate, al cărei conţinut îndeamnă copii la a iubi natura, a o îngriji şi a o proteja. Asistenţa a fost, pur şi simplu, captivată. A urmat, apoi, un vioi dialog între poet şi copii despre poezie, pădure, arbori, animale, păsări şi iar animale, pădure, urs… dialog întrerupt doar de clopoţelul care ne spunea că a trecut atât ora dedicată întâlnirii, cât şi pauza.
În final, poetul a dăruit copiilor, claselor participante şi bibliotecii şcolii numeroase volume de poezie, pe care micuţii au primit dedicaţii şi autografe (foto dreapta).
Cu această ocazie, subsemnatul, în calitate de invitat, am didicat creaţiei poetului următoarea poezie:
POEZII PENTRU COPII
Aceste frumoase poezii
Să vă încânte mereu copilăria,
În suflete să vă aducă bucuria,
Domnul Iisus vă aibă în pază,
dragi copii!

Pentru voi şi pentru dulcea fetiţă,
a cărei poză se află pe copertă,
A scris această carte excelentă
Poetul ce-i aici de faţă:
Arpad Toth.

Categorie: