DIPLOMĂ provocatoare (ne)înmânată unui şef de promoţie

A fi şef de promoţie e o mândrie şi o bucurie în acelaşi timp, şi nimeni n-are voie să ţi-o umbrească, să ţi-o murdărească pentru a-şi atinge scopurile meschine, politice şi naţionaliste.

Să vezi şi să nu crezi! Aceşti oameni care sunt puşi în fruntea urbei Sfântu- Gheorghe pentru a face ceva util pentru cetăţeni îşi cheltuiesc energiile pentru lucruri de nimic, prin care oricum nu vor rămâne în memoria nimănui. A trecut un an de guvernare locală şi… nimic, dar nimic nu s-a întâmplat în viaţa acestei urbe, devenită „locul unde nu se întâmplă nimic”. Mizerie, sărăcie, lipsă locuri de muncă, dar, mare agitaţie pentru a arăta cât suntem unii de mari maghiari. Şi pentru a exploata oricare moment din viaţa oraşului în folosul afirmării până la infinit a bolii de mult cronicizată numită hungarism. Bunăoară, mintea bo…gată a primarului s-a gândit să trimită şefului de promoţie de la o şcoală românească un fel de diplomă tipărită, cu nemuritorul verde, exclusiv în limba maghiară.

Nu poţi să nu o iei ca o provocare, atâta timp cât acest elev, maghiar, şi-a ales singur linia de şcolarizare şi a optat pentru studii în limba română, gândindu-se că poate viitorul său va fi mai bun studiind în limba statului. Primarul ştie bine că diplomele, cel puţin pentru şcolile cu limba de predare română, se emit în limba oficială a statului. Şi, totuşi, are neobrăzarea să pună în mâna unui consilier român, delegat la festivitatea ultimului clopoţel, această diplomă provocatoare şi lipsită de bun simţ. Bineînţeles că diploma cu pricina nu a fost înmânată şefului de promoţie, un copil minunat pe care nu vrem să-l aruncăm în mocirla în care au fost atraşi tinerii aceia care, fără să ştie de ce, au spus „NEM” la decernarea Premiului Pro Urbe pentru reprezentantul desemnat de comunitatea românească, în luna aprilie. Deosebirea este că ăia nu sunt şefi de promoţie, ci un grup de submediocri, uşor de manipulat, în timp ce absolventul nostru este şef de promoţie.

El nu are nevoie, domnule primar, de diploma dumneavoastră plină de venin, el vrea, ca cetăţean român, să devină european şi nu să se întoarcă în preistorie împreună cu dumneavoastră şi clica pe care o conduceţi. Am crezut că atunci când aţi înmânat doamnei Stela Buda ca Premiu Pro Urbe cărţi în limba maghiară, a fost o greşeală. Dar, vai, a fost o provocare, similară cu gestul mârşav de a înmâna şefului de promoţie de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din municipiul Sfântu-Gheorghe o diplomă în ungureşte. Ce aţi vrut să demonstraţi prin aceasta, că sunteţi maghiar sau foarte primitiv?

Dacă aşa vreţi să creşteţi în ochii locuitorilor oraşului, vă înşelaţi amarnic. Încălcaţi pentru nu ştiu a câta oară legile statului şi vă atrageţi antipatia şi dispreţul celor ce vor să meargă împreună înainte. Faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi gândiţi-vă ce ar fi simţit colegul şefului de promoţie, premiantul al doilea, văzând în mâna celui de lângă el diploma „buclucaşă”!?

Veţi primi înapoi această diplomă. Păstraţi-o, în cazul în care nu aţi fost şef de promoţie şi încercaţi, pe viitor, să vă faceţi altfel simţită prezenţa în mijlocul absolvenţilor! Nu încălcând legile statului care, lună de lună, vă umple portofelul fără s-o meritaţi. Faceţi ceva util pentru cetăţenii oraşului şi nu mai incitaţi la ură prin astfel de gesturi provocatoare şi xenofobe. Apropo, suma de bani care a înţolit infama diplomă, nu vă va fi înapoiată, considerând că sunt banii contribuabilului care plăteşte, săracul, impozite şi taxe înrobitoare pentru ca dumneavoastră să vă puteţi lăfăi în luxul şi aroganţa de care daţi dovadă faţă de tot ceea ce este românesc în acest municipiu.