Europa ar avea nevoie de o strategie privind minorităţile

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.394, 15.01.2015

Grupul de Lucru Paneuropean din cadrul Grupului de Reprezentanţi ai Partidului Popular European s-a ocupat în şedinţa din această lună de situaţia minorităţilor indigene. Tema a fost prezentată de europarlamentarul Sogor Csaba, în urma cererii formulate de colegul său austriac, Paul Rubig, preşedintele grupului de lucru.
În expunerea intitulată Minorităţile şi coeziunea socială, Sogor Csaba s-a referit în amănunt la acele documente europene care includ recomandări în privinţa protecţiei minorităţilor. Politicianul UDMR a declarat: statele membre trebuie încurajate în direcţia ratificării şi aplicării documentelor Consiliului Europei, însă pe lângă acest lucru, importantă ar fi elaborarea unei strategii independente a UE.
După modelul Strategiei Romilor, în Europa ar fi nevoie şi de o Strategie privind Minorităţile, care ar stimula statele membre să întreprindă la nivel naţional măsuri în privinţa ocrotirii propriilor minorităţi - a subliniat Sogor Csaba, în opinia căruia UE trebuie să elaboreze un mecanism de control pentru ca măsurile statelor membre să poată fi identificate. Reprezentantul UDMR consideră indispensabilă şi analizarea ulterioară a validării criteriilor de la Copenhaga. El consideră că nu este suficientă evaluarea cu ocazia aderării a ideii dacă minorităţile beneficiază de egalitate în şanse într-un stat membru, în situaţia în care în ţările membre ale UE constatăm că intră în vigoare legi privind limbile sau se limitează tocmai dreptul utilizării simbolurilor minorităţilor.
Sogor Csaba s-a referit şi la faptul că în problemele privind protecţia minorităţilor sfera civilă are un rol foarte important. Cei prezenţi au fost de acord cu faptul că trebuie încurajate şi susţinute organizaţiile civile care prin activitatea lor sprijină aplicarea în practică a reglementărilor privind protecţia minorităţilor. S-a ajuns la un consens în sensul că în cadrul UE se poate vorbi despre o coeziune socială dacă fiecare stat membru va ocroti şi va sprijini minorităţile indigene.

Aparut in :