FCRCHM solicită intervenţia autorităţilor pentru sancţionarea celor vinovaţi de faptele petrecute în cimitirul de la Valea Uzului

Comunicat de presă

În plină campanie pentru alegerile europarlamentare şi în preajma vizitei Papei Francisc în Ţara noastră, conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), împreună cu majoritatea societăţii româneşti, au luat la cunoştinţă cu indignare de o nouă şi regretabilă acţiune antiromânească.
Pe un drum deja demult călcat, într-un şir de manifestări previzibil şi crescând orchestrate, o mână de extremişti maghiari au punctat din nou la capitolul atitudine antiromânească ostentativ afişată. Noul act antiromânesc a avut loc în centrul României, în Valea Uzului, în estul judeţului Bacău, în cimitirul militarilor căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial. Un cimitir internaţional, multietnic.
Imboldul a fost dat de scrisoarea lui Kelemen Hunor prin care solicita, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români în cimitirul de la Valea Uzului, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. A urmat apoi apelul instigator către secui al preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care spunea: „În ultimii 100 de ani am învăţat că dacă nu ne organizăm noi înşine problemele noastre, o să le organizeze statul care înconjoară ţinutul secuiesc. (…) Ni s-a terminat răbdarea, pentru că acţiunea celor din Dărmaneşti n-a fost o greşeală administrativă, ci în mod foarte neomenesc au vrut să ne calce sufletele, să batjocorească sufletele eroilor noştri. Noi vrem ca ce au adus aici cei din Dărmaneşti, să le ia de aici şi să dispară, vrem ca să refacă cimitirul cum a fost înainte. Să organizăm împreună paza cimitirului. Împreuna cu primarul Antal Arpad, în seara de 16 mai, ne deplasăm şi noi acolo, ca în dimineaţa următoare (17 mai), să fim primii şi, totodată, „gazde bune” şi să-i primim pe „zilieri”. Nu ne lăsaţi să fim numai noi doi, haideţi să fim cât mai mulţi”.
Dorind să-şi manifeste opoziţia faţă de amenajările ce s-au făcut acolo pentru a omagia pe eroii militari români, indivizi (care au fost identificaţi ulterior de către Poliţie) au îmbrăcat crucile româneşti în saci negri din plastic - genul celor care se folosesc pentru depozitarea gunoiului; la fel au procedat şi cu monumentul din cimitir. Evident că este vorba de o acţiune duşmănoasă nouă, confirmată şi prin lovirea şi hărţuirea verbală a doi militanţi pentru drepturile românilor din zonele unde suntem numeric minoritari: George Simion şi Cosmin Iosub, în data de 17 mai a.c., cu care ne solidarizăm. Protestăm pe această cale împotriva unor asemenea manifestări şi ne exprimăm încrederea că justiţia va sancţiona pe cei vinovaţi de asemenea fapte de profanare, de huliganism, de violenţă.
După cum se ştie, această acţiune nu este una izolată, întâmplătoare. După evenimentele din Decembrie 1989, s-a creat o adevărată tradiţie să avem în Ţara noastră acţiuni de acest gen. Formaţiunile politice şi civice maghiare, organizaţiile de toate felurile ale acestei minorităţi naţionale au fost, şi sunt uneori, stindardul unor acţiuni ce încalcă flagrant prevederile legislaţiei româneşti şi a celei europene. Împotriva unor asemenea fapte, atitudini şi stări de lucru, FCRCHM şi-a exprimat şi îşi exprimă vehement opoziţia, cerând sancţionarea drastică a lor, de către instituţiile abilitate ale Statului Român, şi condamnarea fermă de către opinia publică, instituţiile de cultură, liderii de opinie şi mass-media.
Conducerea FCRCHM solicită intervenţia autorităţilor locale, judeţene şi naţionale pentru sancţionarea celor vinovaţi şi intrarea în normalitate. Ne adresăm, în primul rând, Ministerului Apărării Naţionale, care are datoria de a veghea la cinstirea ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de bătaie de-a lungul vremii şi de a nu permite ca memoria lor să fie întinată.
Cu acest prilej, reînnoim solicitarea adresată Ministerului Apărării Naţionale de a interveni în finalizarea lucrărilor de reamenajare a Cimitirului Internaţional al Eroilor din Sfântu-Gheorghe, lucrări care au fost întrerupte de Primăria Municipiului Sfântu-Gheorghe, din aceleaşi considerente de intoleranţă faţă de eroii nemaghiari, din peste 10 ţări europene, ale căror rămăşiţe pământeşti sunt îngropate în acest loc.
Condamnăm intervenţia conducerii UDMR şi a unor instituţii din Ungaria pentru crearea unei pseudo-probleme interetnice, în contradicţie cu legislaţia şi practica românească şi europeană privind organizarea cimitirelor internaţionale, unde îşi dorm somnul de veci militari din mai multe ţări.
Biroul de presă
Sfântu-Gheorghe,
19 mai 2019

Categorie: