Festivalul de colinde „Cerul şi Pământul”, ediţia a VI-a

De 6 ani încoace, în comuna Subcetate, judeţul Harghita, se desfăşoară la început de decembrie un festival dedicat colindelor tradiţionale româneşti, tradiţiilor de sărbători, portului popular şi comunităţii rurale. Încă de la prima ediţie şi până în prezent, miza acestui festival a fost punerea în valoare a obiceiurilor de iarnă specifice zonei, care încep să se risipească, principalul obiectiv al proiectului fiind cultivarea în rândul tinerilor şi nu numai, a interesului pentru promovarea şi transmiterea obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou. Organizatorul festivalului este Liceul „Miron Cristea” din localitate, prin profesorii Ionela Popa şi Cristian Popa, care au devenit nucleul acestuia. Moderator al întregului eveniment a fost prof. Cristian Popa.
Deschiderea ediţiei a VI-a a Festivalul de colinde „Cerul şi Pământul” a avut loc sâmbătă seara, 7 decembrie 2019, la Biserica Ortodoxă „Sfântul Dumitru” din localitate, care de altfel găzduieşte fiecare ediţie, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a fostului prefect al judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a inspectorului şcolar general adjunct Cristian Glodeanu şi a inspectoarelor Elena Mândru şi Lucica Erdei. În deschidere, Corul „Intermezzo” al liceului a interpretat Imnul Naţional, care „printr-o radicalitate a mesajului, prin tonul ferm şi un puternic mesaj social îndeamnă la o perpetuă stare de veghe şi la deşteptarea tradiţiei istorice”, spunea moderatorul evenimentului.
„Iată-ne aici, la Subcetate, sub cupola acestei sfinte biserici, încercând printr-un efort comun, printr-o cooperare între preoţi, cadre didactice şi primari, să dovedim prin acest festival că satul este spaţiul în care s-au format şi s-au păstrat în timp multe dintre valorile autentice, spirituale, culturale şi de identitate ale Poporului Român”, mai spunea prof. Cristian Popa. În mesajul către PS Andrei, organizatorii spuneau aşa: „Existenţa şi continuitatea acestui festival se datorează modului în care l-aţi crescut, ocrotit şi încurajat, făcându-l prin prezenţa şi implicarea Preasfinţiei Voastre un exemplu de urmat pentru toţi cei ce simt şi gândesc româneşte. Acest festival s-a născut ca o poveste frumoasă printr-o provocare şi din dorinţa de a dovedi că aici, la hotarul dintre culturi, trebuie să rămânem frumoşi şi demni prin port, limbă, tradiţii, obiceiuri”.
Festivalul a început cu un recital de colinde susţinut de Corul „Intermezzo”, condus de prof. Bogdan Pulhac. A urmat Grupul „Folk în dar”, coordonat de prof. Daniela Buzilă. Copiii au recitat şi au cântat cu bucurie colinde româneşti reprezentative. „Colindele au o funcţie ritualică unificatoare în comunitate, conectând membrii acesteia. Colindul este sfânt pentru că transmite un mesaj ceresc”, sublinia moderatorul. A urmat un moment realizat de prof. Ionela Popa împreună cu colegi de la Liceul „Miron Cristea”, cu personal al Primăriei din comună, din care nu a lipsit Ion Rizea, primarul localităţii.
Un recital cu totul aparte a fost cel susţinut de grupul de colindători din Oltenia, comuna Tomşani, Parohia Foleştii de Sus, grup condus de preotul Emanuel Găman şi însoţiţi de primarul comunei, ing. Dumitru Pearcu. Colindătorii din Tomşani au încântat publicul cu momente ce le-au pus în valoare calităţile vocale deosebite. Apoi, şi-au făcut intrarea colindătorii din Maramureş, de la Liceul Tehnologic din Vişeul de Sus, coordonaţi de prof. Ana Maria Creţa. Ultimul moment al festivalului a fost cel conturat de Grupul psaltic „Anastasios”, înfiinţat în 2012 de Iustin Ioachim Simion, pe atunci student la UMF Târgu-Mureş, azi student la Teologie. Cu un repertoriu bine ales şi pregătit temeinic, „Anastasios” dăruieşte de fiecare dată ascultătorilor colindul autentic, ce se bazează pe textul Scripturii. „Anastasios” a susţinut un concert de colinde şi duminică, 8 decembrie, la Parohia Ortodoxă Călimănel, din municipiul Topliţa, în continuarea Sfintei Liturghii.
Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi inspectorul şcolar general adjunct Cristian Glodeanu, care a lăudat şi a încurajat iniţiativa şi continuitatea acestui festival de colinde. Inspectorul Cristian Glodeanu spunea, printre altele, că un astfel de proiect devine posibil şi poate fi menţinut atunci când autorităţile locale, şcoala şi biserica lucrează împreună pentru a pune în valoare satul, portul popular, tradiţiile şi cultura românească.
La final, au fost adresate numeroase cuvinte de mulţumire participanţilor, colaboratorilor şi tuturor celor care au contribuit la organizarea festivalului. Mulţumirile au venit din partea organizatorilor şi a primarului Ion Rizea, care a oferit daruri simbolice oaspeţilor veniţi de departe, constând în cărţi de referinţă pentru localitate, precum monografia semnată de prof. Doina Dobrean şi prof. Vasile Dobrean. Primarul din Subcetate i-a oferit Preasfinţitului Părinte Andrei titlul onorific Demn de laudă şi recunoştinţă. Cuvintele de încheiere au venit din partea PS Andrei, prezent la toate ediţiile anterioare ale festivalului de la Subcetate. „Colindele îşi au izvorul în credinţă. Prin colindă îl lăudăm pe Dumnezeu, când colindăm de fapt ne închinăm. De sărbători, colindul ia aspect de pelerinaj, iar colindătorii transformă satul în biserică. Colindătorii duc colindul din biserică în fiecare casă şi astfel biserica se extinde”, spunea Preasfinţitul Andrei. Festivalul s-a încheiat după mai bine de 4 ore dedicate colindului românesc autentic.

Categorie: