Festivalul de teatru şcolar Confesiuni despre viaţă şi artă

Subcetate, judeţul Harghita, Ediţia a V-a

Sâmbătă, la Căminul Cultural din comuna Subcetate, judeţul Harghita, a avut loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului de teatru şcolar Confesiuni despre viaţă şi artă, etapa interjudeţeană. Motto-ul festivalului a fost un citat din Stela Popescu. Actriţa considera că „rolul esenţial al teatrului este acela de a-i aduce pe oameni la spectacole, pentru că teatrul este o şcoală”. În deschidere, a adresat câteva cuvinte audienţei Ion Rizea, primarul comunei Subcetate. Proiectul a fost posibil prin colaborarea dintre Liceul „Miron Cristea” Subcetate, Consiliul Şcolar al Elevilor din Liceul „Miron Cristea”, Primăria şi Consiliul Local Subcetate, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Asociaţia de Tineret „Ecoul Subcetate”, iar coordonatorii proiectului au fost directorul Liceului „Miron Cristea”, prof. Vasile Dobrean, directorul adjunct, prof. Anişoara Balog, prof. Daniela Buzilă şi prof. Maria Ciobotă.
Prin organizarea festivalului de teatru pentru elevi, Liceul „Miron Cristea” din Subcetate, alături de parteneri, îşi propun continuarea tradiţiilor teatrului de amatori de la Subcetate. În argumentul proiectului era specificat că „prin cultivarea gustului pentru teatru, se ajunge la valorificarea talentului şi modelarea caracterului elevilor, cât şi la dezvoltarea spiritului de echipă. Teatrul trebuie să fie o prioritate a activităţii educative din şcoală şi din comunitate, deoarece contribuie la dezvoltarea şi cultivarea atitudinilor şi aptitudinilor estetice ale elevilor”. Festivalul, înscris în calendarul activităţilor educative interjudeţene, are ca scop realizarea unui eveniment teatral de calitate care să diversifice oferta culturală a zonei. Printre obiectivele festivalului se numără stimularea vieţii culturale în cadrul comunităţilor locale, valorificarea înclinaţiilor şi a talentelor elevilor pentru arta spectacolului şi crearea de oportunităţi de exprimare a ideilor şi creaţiilor originale.
La festivalul de anul acesta au participat cu piese de teatru elevi din 8 unităţi şcolare, şi anume de la Liceul „Miron Cristea” din comuna Subcetate, ca şcoală gazdă; Şcoala Gimnazială „Sfântul Ilie”, Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” şi Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna”, toate din municipiul Topliţa, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din oraşul Bălan, Liceul Teoretic din comuna Corbu, Şcoala Gimnazială „Elekes Venczel” din Suseni şi Liceul Teoretic „Puskas Tivadar” din Ditrău. „În fiecare an numărul de tineri interpreţi creşte, semn că această activitate este apreciată din ce în ce mai mult, iar acest lucru ne bucură nespus”, spunea prof. Maria Ciobotă, moderatoarea evenimetului.
Tinerii talentaţi au evoluat în 16 piese de teatru şi 5 monologuri. Dintre toate, s-au remarcat piesele „O scrisoare piedută” şi „Boii şi viţeii… şi noi”, interpretate de elevi ai Liceului din Subcetate; „Gaiţele”, în interpretarea elevilor de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan; „Sarea în bucate” a elevilor de clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Ilie” din Topliţa; „Colaj Eugene Ionesco” al elevilor de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”; monologul „Mefisto”, în interpretarea lui Marc Ciobanu de la Liceul din Bălan, şi „Hamlet”, în interpretarea lui Viorel Moldovan de la Liceul din Subcetate. Mare parte din piesele amintite au fost şi premiate.
Am avut bucuria de a împarţi masa juriului cu poetul Ionel Simota, inspectorul şcolar Carmen Ducu, viceprimarul Vasile Rusu şi cu David Bordea, coordonator al Tetrului Municipal Topliţa. Pentru talent şi munca depusă au fost rasplătite cu premii 9 momente artistice. La secţiunea Gimnaziu, Premiul I a mers la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” din Topliţa pentru piesa „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, Premiul II la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate pentru piesa „Domnul Goe”, iar Premiul III la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” pentru o altă variantă din „Domnul Goe”. La secţiunea Liceu, cu Premiul I a fost răsplătită piesa „Gaiţele” a elevilor de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, Premiul II a rămas la Liceul din Subcetate pentru piesa „Boii şi viţeii… şi noi”, iar Locul III a mers la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” pentru „Colaj Eugene Ionesco”. Premiu pentru originalitate l-au primit elevii de la Liceul Teoretic „Puskas Tivadar” din Ditrău pentru „Domnul Goe”, piesa de teatru „Sarea în bucate” a elevilor din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Ilie” a primit Premiul special al juriului, iar Marele Premiu al Festivalului a mers către piesa „Bolnavul închipuit”, în interpretarea trupei de teatru „Gaudium Art” a Liceului „Miron Cristea” din Subcetate. David Bordea a oferit, din partea Casei de Cultură Topliţa, un premiu special pentru interpretare individuală elevei Ioana Cotfas (clasa a VII-a) de la Liceul „Miron Cristea”, pentru rolul bolnavului închipuit. Felicitări tuturor!

Categorie: