FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ

Comunicat de presă

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) aduce sincere mulţumiri sutelor de români din întreaga Ţară care au participat la comemorarea Eroilor Români de la Cimitirul Internaţional din Valea Uzului. Aducem mulţumiri, deopotrivă, organizaţiilor partenere, cât şi tuturor celor care au venit din proprie iniţiativă, dovedind o solidaritate exemplară faţă de asemenea manifestări patriotice şi de autentică trăire creştinească. Mulţumiri sincere se cuvine să adresăm preacucernicilor preoţi ortodocşi care au oficiat slujba de pomenire, parlamentarilor, liderilor politici şi civici, tinerilor şi celor în vârstă şi, nu în ultimul rând, reprezentanţilor mass-media în Limba Română, posturilor de radio şi televiziune, bloggerilor şi tuturor publiciştilor care au relatat cu obiectivitate desfăşurarea evenimentelor. Aceleaşi mulţumiri le adresăm Primăriei oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, şi organelor de ordine publică, în mod deosebit Jandarmeriei Române, care a reuşit să preîntâmpine unele evenimente, pe care scontau autorii scenariilor tuturor manifestărilor de la Valea Uzului.
Ziua Eroilor la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului a cuprins momente pline de patriotism şi de respect faţă de toţi eroii din cimitir, indiferent de etnia lor. E adevărat, liniştea adecvată evenimentului a fost perturbată de prezenţa unui lanţ uman aflat în faţa cimitirului, mult după ora de începere prevăzută în programul avizat de autorităţile publice din Dărmăneşti, de care aparţine în mod legal, juridic şi administrativ, Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului. Mulţimea de români venită la Valea Uzului, în judeţul Bacău, de la sute de kilometri, nu putea suporta umilinţa de a nu-şi realiza obiectivul, forţând astfel intrarea în cimitirul închis în mod ilegal. Faptul că nu au fost lăsaţi să depună coroane pentru cei 149 de eroi înmormântaţi acolo - şi al căror nume a fost citit în cadrul manifestării - nu avea şi nu are nicio logică. Nu există argumentaţie şi nici scuză pentru aşa ceva.
Solicităm organelor abilitate ale Statului Român să analizeze cu maximă responsabilitate desfăşurarea evenimentelor din 6 iunie 2019 de la Cimitirul Internațional din Valea Uzului şi să stabilească măsurile necesare pentru ca asemenea grave perturbări ale vieţii publice româneşti, să nu mai poată avea loc vreodată. Atitudinea incalificabilă a celor care au provocat „scandalul” de la Valea Uzului trebuie pedepsită conform legilor în vigoare.
Conducerea FCRCHM consideră că evenimentele recente de la Valea Uzului sunt consecinţa firească a unei strategii greşite a Statului Român în chestiunea provocărilor maghiare neîntrerupte din ultimii ani. Statul Român a considerat că dacă va ignora manifestările şovine ale unor cetăţeni români de origine maghiară, sau atacurile piezişe ale unor oficiali ungari care uită de diplomaţie, inclusiv când se află pe teritoriul românesc, şi dacă este concesiv faţă de pretenţiile nemăsurate ale UDMR, va fi pace. Principalii vinovaţi pentru escaladarea acestui conflict sunt unii politicieni şi extremişti maghiari, care în loc să facă ceva util etniei lor, au pus saci de gunoi pe crucile Eroilor Români, ceea ce a iritat foarte mult patrioţii din întreaga Ţară. Extremiştii maghiari prezenţi acolo, coordonaţi de lideri ai UDMR, au pângărit chiar şi o sărbătoare creştină a românilor - Ziua Înălţării Domnului.
Informaţiile din spaţiul public, din timpul desfăşurării şi după terminarea evenimentului, denotă că avem de-a face cu manipulări grosolane, cu scopul evident de a duce în derizoriu Ziua Naţională a Eroilor. Nu trebuie să fii un geniu pentru a-ţi da seama că închiderea porţilor unui cimitir internaţional în care se află şi un monument dedicat ostaşilor români căzuţi pentru Patrie, tocmai de Ziua Eroilor, va isca momente tensionate, poate chiar un conflict; aşadar, cei care au decis tâmpenia respectivă au prevăzut conflictul, l-au aşteptat şi acum încearcă să-l exploateze. Vroiau cu orice preţ să pozeze în victime, pentru a crea un prilej de comunicare internaţională în defavoarea României.
Conducerea FCRCHM, prezentă la Valea Uzului de Ziua Eroilor, subliniază ferm: nu a existat niciun etnic maghiar care să fi fost agresat, nicio cruce nu a fost smulsă din pământ (ba, mai mult, la crucile eroilor maghiari au fost depuse flori şi lumânări).
Biroul de presă,
Sfântu-Gheorghe,
7 iunie 2019

Categorie: