GĂLĂUŢAŞUL ÎN SĂRBĂTOARE

O manifestare câmpenească tradiţională, ajunsă la cea de-a XVIII-a ediţie

Ziua de 15 august a.c., a Sfintei Mării, a fost una încărcată pentru noi, cei de la „Condeiul ardelean”. După ce dimineaţă am participat la hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul-Mureşului, comuna Voşlăbeni (vezi paginile 4-5), drumul nostru prin ţinuturile româneşti ale Harghitei, pe DN 12, a continuat spre nordul judeţului, cu „capăt de linie”, de data aceasta, în comuna Gălăuţaş, situată la sud-est de Topliţa, foarte aproape de intrarea în municipiu. De ce? Pentru că în urmă cu ceva vreme, la începutul verii, am făcut o promisiune pe care am dorit să o vedem îndeplinită, aşa cum este absolut firesc. Şi anume, i-am promis edilului comunei, Radu Ţăran, că vom fi prezenţi la „zilele comunei Gălăuţaş”, intitulate generic şi sugestiv „Gălăuţaşul în sărbătoare”. Manifestarea, organizată de Primăria şi Consiliul Local Gălăuţaş, ajunsă la cea de-a XVIII-a ediţie, era în toi atunci când am păşit în incinta Bazei de Agrement a localităţii, o suprafaţă amenajată special pentru activităţi turistice şi sportive, cu care gazdele, autorităţi şi localnici, se mândresc. Iar asta pe bună dreptate, căci locul arată minunat, atât ca situare din punct de vedere peisagistic, cât şi la capitolul amenajări.
Luni, pe 14 august, au avut loc, în preambul, manifestările sportive. Astfel, pe durata întregii zile, pasionaţii diferitor sporturi, din localitate şi din împrejurimi, s-au întrecut în competiţii de cross, trasul buşteanului cu caii, minifotbal, table, tenis de masă, skanderbeg şi trasul frânghiei, delectându-se într-o atmosferă de fair-play şi creând avanpremiera necesară celei de-a doua zile.
Marţi, evenimentul a debutat printr-un salut de bun venit adresat de primarul comunei Gălăuţaş, Radu Ţăran, care a îndemnat lumea să participe cu voie bună la o zi de serbare câmpenească pe care o merită fiecare, localnic ori invitat. Ingredientul principal a fost - nu se putea altfel! - muzica populară tradiţională românească, „asortată” fireşte cu binemeritata şi nelipsita porţie de mititei cu bere. Zis şi făcut. Ansamblurile şi interpreţii de muzică populară au şi apărut pe scenă, iar auditoriul s-a bucurat de talentul şi dragostea lor faţă de tradiţie şi obiceiul autentic românesc. Aşa încât, rând pe rând, au cântat şi au jucat pe scena ediţiei 2017 a sărbătorii „Gălăuţaşul în sărbătoare” Ansamblul „Izvoraşul” din Gălăuţaş-Pârâu, Ansamblul „Floricica” din Gălăuţaş şi Mălina Cioloca, Ansamblul „Doruleţul” din Platoneşti şi Georgiana Suciu, Florina Sarosi, Vasile Pascu, Klara Ciocănia, Grupul Vocal „Flori Topliţene”, Ionela Moruţan, Ansamblul „Tenyeres Talpas” din Sândominic, Ansamblul Profesionist „Ansamblul Călimanilor” din Topliţa, Ciprian şi Mihaela Istrate, Ansamblul „Brâuleţul” al Căminului Cultural Trestioara, comuna Vâlcăneşti, judeţul Prahova, Ansamblul „Topliţeana” al Centrului Cultural Topliţa şi Formaţia „Daggu Project”. După o zi încărcată, seara a venit şi atractivul moment al focului de artificii, care a tras cortina peste cea de-a XVIII-a ediţie a manifestării.
La plecarea din Gălăuţaş mă încerca un sentiment aparte, de bucurie, pentru că am petrecut clipe minunate, ca de fiecare dată, în compania românilor harghiteni, care ne-au primit şi de această dată cu braţele deschise. Dar, şi mai mare mi-a fost satisfacţia pentru că am văzut doi primari, unul fost şi unul actual - i-am numit aici pe Traian Roandă şi respectiv, Radu Ţăran -, ambii apropiaţi, de-a lungul anilor, ai „Condeiul ardelean”, cum „vorbeau aceeaşi limbă” despre proiectele din trecut şi din prezent, şi despre cele necesare pentru viitor, ale comunei Gălăuţaş. Trebuie să recunosc că m-au impresionat la ambii dragostea şi devotamentul, şi de ce să n-o spun - priceperea, cu care îmi vorbeau despre comuna Gălăuţaş, şi faptul că lipsea din discursurile lor „sfânta bârfă românească” privind aruncarea vinei şi a nerealizărilor asupra celuilalt. Am simţit la edilul în funcţie, Radu Ţăran, satisfacţia de a putea veni astăzi în completarea celor făcute mandate la rând de fostul primar, Traian Roandă, ceea ce mă face să apreciez public o asemenea atitudine. Nu în ultimul rând, m-a bucurat revederea, tot aici la serbarea câmpenească a Gălăuţaşului, cu un alt edil de calitate dintre românii din Harghita, primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, pe care, de asemenea, îl regăsiţi periodic în paginile publicaţiei noastre.
În final, pentru că am avut o scurtă convorbire cu primarul Radu Ţăran, aş dori să redau câteva dintre gândurile acestuia cu privire la ceea ce reprezintă cocheta Bază de Agrement a comunei Gălăuţaş:
„Ca de fiecare dată, mă bucur foarte mult că aţi revenit în comuna Gălăuţaş! Mă bucur că suntem căutaţi nu pentru că am vrea noi să ieşim în evidenţă cu orice chip, ci pentru că dorim ca lumea să ne cunoască şi să ştie despre noi că facem aici, în măsura puterilor noastre, lucruri minunate. Pentru că ne aflăm în ziua de 15 august, a Sfintei Mării, vreau să vă spun că în urmă cu 18 ani Consiliul Local de atunci al Gălăuţaşului a hotărât ca ziua comunei să se ţină la această dată, cu siguranţă şi pentru că această zi este şi cea a hramului Bisericii din localitatea noastră. După cum vedeţi şi dumneavoastră, ne aflăm într-o zonă mirifică, cu un peisaj excepţional, fiind oarecum poziţionaţi într-un fel de amfiteatru. Este un loc minunat acest teren achiziţionat de Primăria Gălăuţaş pentru ca să ţinem sărbătoarea noastră. Iar acum, după mai mulţi ani, am ajuns să avem şi condiţiile necesare pentru aceasta, adică să avem dotările necesare. Avem un teren de minifotbal, pe care se poate juca şi tenis de câmp, grupuri sanitare şi vestiare cu duşuri, pentru ca activităţile sportive să se poată desfăşura în condiţii adecvate. Apoi, pe partea cealaltă, avem filigorii şi locuri special amenajate pentru barbeque, dorind să respectăm astfel şi legea picnicului. Anul viitor va fi rândul renovării scenei, pentru că şi acolo trebuie lucrat atât la structura de rezistenţă, cât şi la dotări, ca artiştii să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii optime. Ce vreau să vă spun este că în acest fel, Baza de Agrement de la Gălăuţaş este un loc în care se pot organiza eveniment atât publice, cât şi private, doritorii, localnici sau turişti, trebuind să achite nişte costuri mai mult modice pentru a se simţi bine pentru câteva zile în această locaţie destinată relaxării, destinderii”.
Felicitări pentru aceste realizări şi succes în continuare în folosul comunităţii din comuna Gălăuţaş, un loc în care vom reveni mereu cu drag!