Gheorghe Baciu, senator PMP de Covasna: „(...) răspunsul nostru pentru acest proiect este: Nu…!”

DECLARAŢII POLITICE

Aş fi preferat ca Domnul Vasile Suciu, liderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, să fi fost mai tranşant când a anunţat că el şi colegii lui nu vor vota propunerea legislativă privind „Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc”, respinsă pe data de 11 aprilie a.c., cu votul majorităţii parlamentarilor (216 voturi în favoarea şi 20 împotriva respingerii), cu excepţia celor ai UDMR faţă de care are toată „susţinerea şi preţuirea”.
Am şi eu aceeaşi preţuire, dar pentru comunitatea maghiară cu care convieţuiesc în judeţul Covasna, nu şi pentru cei de teapa iniţiatorului acestui proiect antiromânesc. În megalomania sa, deputatul Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy, membru al Partidului Civic Maghiar, cuibărit la sânul UDMR care se foloseşte de inconştienţa lui pentru promovarea unor atitudini anticonstituţionale, se crede făuritor de istorie iniţiind proiecte aberante, pe care le susţine îndemnându-ne cu trufie să ne învăţăm istoria.
Nu voi insista asupra prevederilor anticonstituţionale ale acestui proiect - le vom dezbate în plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională. Doresc doar să salut celeritatea cu care organismele legislative au analizat motivaţia şi urmările unei asemenea iniţiative: Consiliul Legislativ a dat aviz negativ proiectului de lege, iar Raportul Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor menţionează că propunerea legislativă contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului internaţional, vizând crearea unor entităţi paralele în interiorul Statului Român. Mi se pare, însă, parşivă atitudinea Guvernului, care încă nu a emis un punct de vedere, deşi, sub pretextul implementării unui model european de a apropia administraţia publică cât mai mult de cetăţean, se creează premisele secesionismului - un atac la integritatea României.
Ceea ce este remarcabilă, este unanimitatea de vederi şi de atitudine patriotică manifestată prin luările de cuvânt ale participanţilor la dezbaterea care a avut loc în Camera Deputaţilor. Indiferent de apartenenţa lor politică şi indiferent dacă aparţin majorităţii sau opoziţiei parlamentare, aceştia, cu excepţia celor ai UDMR, au acuzat faptul că, prin acest proiect, iniţiatorii „agresează România” nu întâmplător tocmai în acest an al Centenarului, promovând nostalgii medievale care nu fac decât să tensioneze artificial relaţiile între români şi maghiarii din Transilvania. S-a mai subliniat faptul că, în pofida afirmaţiilor denigratoare ale iniţiatorului şi susţinătorilor proiectului, nu există nicăieri vreun drept fundamental stipulat pe care minoritatea maghiară să nu îl poată avea şi că niciun parlamentar al majorităţii naţionale nu ar îndrăzni să iniţieze o propunere legislativă pentru restrângerea unor drepturi pe care minoritatea maghiară le are deja.
Stimaţi colegi,
Nicăieri în Europa nu s-a promis autonomia aşa cum o cer colegii de la UDMR. De fapt, acest proiect împachetează autonomia pe criterii etnice într-o altă formă, ce se doreşte a fi mai… „digerabilă”. Numai că noi nu o înghiţim…!
Îi felicit încă odată pe colegii parlamentari din Camera Deputaţilor pentru unanimitatea cu care s-au pronunţat împotriva acestui proiect de lege. Sper să avem, stimaţi colegi, aceeaşi unanimitate şi în Camera decizională, bazându-mă pe ceea ce le-a spus liderul deputaţilor PSD din Camera Deputaţilor colegilor din UDMR: „Aveţi toată susţinerea şi preţuirea noastră, dar…”.
Reiterez preţuirea pe care o am faţă de concetăţenii mei maghiari din judeţul Covasna, dar fără susţinerea acestui proiect aberant.
NU! Nici de data asta, nici de data viitoare. Mai pe româneşte: Niciodată!

Gheorghe Baciu,
Senator de Covasna, Grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară

Categorie: