Instanţa anulează un document al CJ Covasna cu antet în limba maghiară şi engleză

Tribunalul Bucureşti a admis miercuri, 30 octombrie a.c., acţiunea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi a preşedintelui CJ Covasna şi a anulat un document emis de CJ Covasna care în antet conţinea denumirea instituţiei în limbile maghiară şi engleză, pe lângă denumirea în limba oficială de stat.
În ciuda unei sentinţe definitive şi irevocabile care a stabilit faptul că reproducerea denumirii instituţiei în limbile maghiară şi engleză pe documentele oficiale ale instituţiei este ilegală, preşedintele CJ Covasna, UDMR-istul Tamas Sandor, continuă să încalce prevederile legale şi constituţionale cu privire la limba oficială de stat.
ADEC i-a solicitat preşedintelui CJ Covasna să respecte legea în privinţa reproducerii denumirii oficiale a instituţiei în limbile maghiară şi engleză pe documentele instituţiei în cazul adresei nr. 2138/4.03.2019 emisă de CJ Covasna.
Întrucât nu s-a confirmat, ADEC l-a acţionat în judecată pe preşedintele CJ Covasna şi a solicitat instanţei obligarea acestuia să anuleze acest document şi să emită un alt document în care denumirea instituţiei să fie reprodusă exclusiv în limba oficială de stat.
Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea ADEC şi l-a obligat pe Tamas Sandor să respecte limba oficială de stat şi prevederile legale în acest caz.
Sentinţa Tribunalului Bucureşti pe scurt: „Admite acţiunea. Anulează documentul nr. 2138/4.03.2019 emis de pârât. Obligă pârâtul să emită un nou document cu acelaşi conţinut, dar care să conţină în antet denumirea instituţiei doar în limba oficială de stat. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti - secţia CAF. Pronunţată, azi 30.10.2019, cu punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.
Sentinţa Tribunalului Bucureşti constituie un nou caz în care o instanţă de judecată îl obligă pe preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, să nu reproducă denumirea instituţiei în altă limbă decât limba oficială de stat pe documentele instituţiei, după ce Tribunalul Covasna şi Curtea de Apel Braşov au făcut acelaşi lucru.
(Articol, de Dan Tanasă, din data de 4 noiembrie 2019. Foto: Liderul UDMR Tamas Sandor, youtube.com)