Iohannis în Covasna şi Harghita. Unde a greşit şi unde a procedat corect

ANALIZĂ

Vizita Preşedintelui Klaus Iohannis în judeţele Covasna şi Harghita de ieri (18 iulie 2017 - n.n.) a marcat un moment important pentru comunităţile locale din cele două judeţe. Din păcate, din anumite puncte de vedere, modul în care a fost pregătită această vizită lasă loc unor speculaţii.

Unde a greşit Preşedintele Iohannis

În primul rând, organizarea vizitei a fost lăsată în mâna autorităţilor publice locale, controlate de UDMR, în timp ce prefecţii celor două judeţe, reprezentanţii statului în teritoriu, au fost complet ignoraţi. O astfel de vizită, de protocol zero, în care se pun la punct absolut toate detaliile, ar fi trebuit organizată de prefecţi, iar cei doi prefecţi ar fi trebuit să-l însoţească pe Preşedintele Iohannis peste tot.
Fără să-şi propună acest lucru, Iohannis a subminat autoritatea prefecţilor în cele două judeţe şi a transmis un mesaj eronat, acela că în acea zonă partenerii lui de discuţie nu sunt reprezentanţii guvernului, ci grofii locali ai UDMR. Evident, este necesară cunoaşterea opiniilor autorităţile publice locale din zonă, însă în această zonă există o particularitate, aceea că toată administraţia publică locală este controlată de UDMR. De altfel, Iohannis s-a întâlnit cu liderii UDMR într-o instituţie publică a statului, Consiliul Judeţean Harghita, în timp ce întâlnirea cu prefecţii celor două judeţe a avut loc în Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc.
Apoi, Preşedintele Iohannis a stat la aceeaşi masă cu un lider UDMR trimis în judecată pentru fapte de corupţie, un „penal”. Este vorba despre liderul UDMR Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Dezbaterea „Coerenţă şi transparenţă, exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna”, care a avut loc în incinta Consiliului Judeţean Harghita în prezenţa Preşedintelui Klaus Iohannis, a fost o mascaradă ieftină pusă la punct de UDMR cu acordul staff-ului prezidenţial. Cu excepţia primarului UDMR din oraşul Covasna, toţi ceilalţi vorbitori (exclusiv maghiari) s-au plâns Preşedintelui Iohannis despre chestiuni identitare închipuite. De altfel, UDMR a dovedit o dată în plus că nu este o formaţiune de oameni politici serioşi, ci una de circari. În primul rând pentru că, împotriva protocolului stabilit, l-au forţat pe Preşedintele Iohannis să asculte drepţi „imnul secuiesc” (imn despre care Marko Bela sau Kelemen Hunor nu ştiau nimic în 1990 sau 2000), iar în al doilea rând pentru că, din nou împotriva protocolului stabilit, „dezbaterea” nu a fost o dezbaterea, ci un prilej de campanie electorală pentru liderii ultra-naţionalişti ai UDMR din zonă.
Românii din Covasna şi Harghita au fost discriminaţi pe criterii etnice chiar sub ochii Preşedintelui Klaus Iohannis, organizatorii „dezbaterii” permiţând doar unor etnici maghiari să se adreseze Preşedintelui, în vreme ce românilor prezenţi în sală li s-a refuzat pur şi simplu oportunitatea de a se adresa şefului statului. Liberalii covăsneni au reacţionat public şi au transmis că sunt nemulţumiţi de faptul că niciun reprezentant al comunităţii româneşti „nu a fost lăsat să vorbească” la întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o marţi, la sediul Consiliului Judeţean Harghita, cu reprezentanţii administraţiei publice locale din Covasna şi Harghita, transmite Agerpres (vezi pagina 3). (…)
În cursul zilei de luni, conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, ce reuneşte aproape 40 de organizaţii nonguvernamentale din cele trei judeţe, i-a solicitat Preşedintelui Klaus Iohannis să includă în programul vizitei sale în judeţele Covasna şi Harghita şi o întrevedere cu reprezentanţii comunităţii româneşti, pentru a fi informat cu privire la „aspectele particulare” cu care se confruntă populaţia românească din această zonă, minoritară din punctul de vedere numeric, care este supusă unui „proces de erodare şi pierdere a identităţii naţionale”. Din păcate, Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să dea curs cererii legitime a Forumului Civic al Românilor.
După dezbaterea de marţi cu autorităţile locale, la care s-a referit liderul PNL Covasna, şeful statului s-a întâlnit, tot la Miercurea-Ciuc, cu Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Andrei Moldovan, care i-a înmânat o scrisoare prin care românii din cele două judeţe îi solicită sprijinul pentru păstrarea identităţii naţionale şi culturale. Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu liderii comunităţii maghiare într-o instituţie publică a Statului Român, în timp ce întâlnirea cu prefecţii a avut loc într-o catedrală. Mesajul transmis astfel de Preşedintele Iohannis este unul tot de desconsiderare a comunităţilor de români din zonă.

Unde a procedat corect Preşedintele Iohannis

Unele detalii ale vizitei Preşedintelui Iohannis au fost bine pregătite de către staff-ul prezidenţial. În sală nu au fost arborate nici „steagul secuiesc” şi nici steagurile judeţelor Covasna şi Harghita, toate trei simboluri separatiste maghiare. Panoul din spatele Preşedintelui Iohannis a fost inscripţionat corect, mai întâi în limba oficială de stat.
Preşedintele Iohannis a procedat corect şi elegant în cazul episodului cu „steagul secuiesc”. În mod evident, staff-ul prezidenţial a fost pregătit pentru un astfel de episod de circ, pus la punct de UDMR. Grofii UDMR nu puteau rata o nouă poză cu „steagul secuiesc” şi un important lider, mai ales că de această dată sperau la o poză cu Preşedintele Iohannis şi aşa-zisul lor steag. Iohannis a procedat elegant şi i-a arătat grofului UDMR Raduly Robert Kalman că nu coboară la nivelul lui. De altfel, Iohannis nici măcar nu a pus mâna pe „steagul secuiesc”.
Mesajele transmise de Preşedintele Iohannis au fost echilibrate şi au dovedit că, deşi a susţinut că a venit să se informeze, Domnia Sa cunoaşte foarte bine realităţile zonei. „Este o problemă care trebuie depăşită, pentru că doar astfel putem convieţui în armonie, dar şi pentru că doar aşa le putem asigura acestor tineri un viitor. Maghiarii bine educaţi au dreptul la şansa de a-şi construi o carieră, fiind capabili să lucreze şi aici, dar şi la Bucureşti sau în orice altă parte a ţării. De aceea, reprezentanţii comunităţii maghiare şi ai Ministerului Educaţiei trebuie să se aşeze la masa dialogului şi să găsească urgent soluţiile cele mai bune. Să nu îi privăm pe copiii şi pe tinerii maghiari de aceste oportunităţi, să nu le limităm viitorul din cauza unor concepţii care ţin uneori prea mult de politicianism şi prea puţin de oameni”, a afirmat şeful statului, citat de Agerpres.
De asemenea, Preşedintele Iohannis a tranşat şi subiectul autonomiei teritoriale pe criterii etnice, subiect pe care liderii UDMR sperau să primească un semnal pozitiv de la sasul Iohannis. „Descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de dorit, dar numai dacă duce la modernizarea administraţiei, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
Per ansamblu, organizarea vizitei Preşedintelui Klaus Iohannis, foarte binevenită în zonă, putea fi îmbunătăţită. Comunitatea de români din zonă este obişnuită să fie ignorată de către autorităţile de la Bucureşti. Cei care au pierdut însă sunt liderii UDMR, pentru că nu au găsit în minoritarul sas Iohannis un interlocutor în chestiunea autonomiei sau măcar să facă o poză cu el şi cu „steagul secuiesc”.

(Articol, din 19 iulie 2017, preluat de pe www.dantanasa.ro)

Categorie: