Kelemen Hunor lansează un ATAC FĂRĂ PRECEDENT la adresa Curţii Constituţionale a României, după ultima ei decizie: „A demonstrat că România nu e stat model”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (foto), consideră că decizia Curţii Constituţionale a României de a declara neconstituţional proiectul de lege referitor la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureş reprezintă „un mesaj extrem de dur” în anul 2018 din partea CCR, menţionând că acest lucru demonstrează că România nu este un stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale.
„Comunitatea aşteaptă aplicarea drepturilor consfinţite prin Constituţie, dacă nu se poate prin autoritatea locală şi s-a demonstrat că nu se poate, de la Guvern, de la Parlament. Este un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea Curţii Constituţionale, instituţie fundamentală a unui stat de drept către o minoritate, către comunitatea maghiară, către elevi, către copii, către părinţi, care spune că nu aveţi dreptul să aveţi o şcoală. Nici Parlamentul, nici autorităţile locale nu au reuşit să înfiinţeze o astfel de şcoală. În rest, sunt poveşti de adormit copii. Eu respect decizia CCR de fiecare dată, când îmi place şi când nu-mi place, dar nu pot să accept aceste argumente şi modul în care au fost prezentate de preşedintele Curţii Constituţionale”, a afirmat, luni (19 martie 2018 - n.n.), Kelemen Hunor, la Parlament.
Liderul UDMR a spus că, „încă o dată, PNL şi PMP şi-au arătat adevărata faţă”.
„Şi Curtea Constituţională a României a demonstrat, încă o dată, că România nu este stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale. Într-un stat model nu se iau astfel de decizii. Nici măcar nu ar fi trebuit să ajungem la CCR, fiind vorba despre o şcoală, despre o instituţie în care se predă limba maternă. Şi această minoritate are nevoie de elite, fără şcoli nu ai cum să produci elite. Domnul Dorneanu şi instituţia pe care o conduce transmite că voi nu aveţi voie să aveţi şcoli”, a adăugat Kelemen Hunor.
El a spus că UDMR se va întâlni cu reprezentanţii Bisericii Catolice şi ai părinţilor pentru a lua o decizie.
„Vom discuta cu părinţii şi cu Biserica Catolică, vom lua o decizie, dar acum nu ştiu care. Oricum, trebuie să căutăm o ieşire din această situaţie fiindcă nu o să lăsăm comunitatea fără şcoală. (…) Mă întreb şi eu: Ce mai rămâne pentru această comunitate dacă nici autoritatea locală, nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt în stare, nu pot, şi CCR respinge şi această variantă, să înfiinţeze o şcoală? Ce rămâne de făcut?”, s-a întrebat liderul UDMR.
Curtea Constituţională a României a admis luni (19 martie 2018 - n.n.) sesizarea PNL şi PMP referitoare la proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureş. „S-a admis contestaţia şi s-a declarat neconstituţională legea”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale a României, judecătorul Valer Dorneanu.
(Articol, de Cristi Şelaru, preluat de pe site-ul www.stiripesurse.ro, din data de 19.03.2018)