La Chichiş, uniţi în cuget şi simţire românească!

De ziua omagierii poetului nepereche Mihai Eminescu,

„Noi toţi suntem Covasna şi Harghita. Şi suntem mulţi. Şi ducem Crucea împreună. Suntem durerea unui român din Doboi ce nu mai ştie decât să-şi facă cruce-n româneşte, suntem lupta unui frate din Zăbala ce urcă Tricoloru-n brazi înalţi până la cer, suntem Odorhei, Târgu-Secuiesc, Sfântu-Gheorghe, Ojdula, Voşlăbeni, Zagon, Ghelinţa, Valea-Mare. (…) Noi toţi suntem Harghita şi Covasna; schimbăm o paradigmă, pas cu pas, faptă cu faptă, uniţi pentru Inima Ţării. Schimbăm paradigma unui aşa-zis ţinut secuiesc, unei aşa-zise ungurimi. Aici, fraţi şi surori, trăiesc români. Acţiunile noastre comune îi întăresc. Paşii noştri înmulţesc paşii lor, credinţa noastră întăreşte credinţa lor. Fiecare Tricolor înălţat, fiecare rugăciune rostită într-o biserică ortodoxă, fiecare costum popular purtat este o mărturisire a românismului. Copil cu copil, ţăran cu ţăran, sat cu sat, aşa vom învinge. Vom învinge pentru România!”
Acestea sunt cuvintele lui Mihai Tîrnoveanu, sufletul Acţiunii „Români pentru români”. Este crezul lui şi al „fraţilor lui de cruce”. În data de 15 iunie 2016, aceştia au venit din nou în judeţul Covasna, cu daruri pentru copiii din Ozun şi Chichiş, simboluri ale identităţii de neam şi credinţă, trimise de români din toate colţurile Ţării şi din diaspora: cartea de rugăciune ortodoxă, poezia lui Mihai Eminescu şi steagul tricolor.
În Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime” din comuna Chichiş (situată la limita judeţului Covasna cu judeţul vecin Braşov), slujba parastasului închinată Marelui Eminescu şi cuviosului părinte Iustin Pârvu a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu părintele paroh Ioan Gavrilă şi cu un sobor de preoţi. Sub privirile icoanei pictate de Arsenie Boca, chiriarhul locului i-a felicitat în mod deosebit pe toţi românii din Ţară şi din diaspora care-şi exprimă, prin intermediul Acţiunii „Români pentru români”, solidaritatea şi dragostea lor creştinească faţă de românii din Harghita şi Covasna.
„Am avut deosebita onoare şi bucurie de a-i săruta dreapta Preasfinţitului Părinte Andrei şi de a asculta cu luare aminte cuvintele înţelepte ale Sfinţiei Sale. Prezenţa acestuia la manifestările de la Chichiş ne responsabilizează şi mai mult, întărindu-ne totodată convingerea că drumul pe care am pornit este cel bun. Un drum nu tocmai uşor, dar care este de datoria noastră de a-l parcurge până la capat”, ne-a declarat dr. Mihai Tîrnoveanu.
Cu steaguri fluturânde şi cu icoane în braţe, după slujba religioasă de pomenire a celor doi „români absoluţi”, participanţii au pornit către Căminul Cultural din localitate, unde a avut loc un spectacol despre care oamenii locului au spus că „aşa ceva la noi n-a mai fost” - poezia lui Mihai Eminescu, cântecul studenţilor de la ASCOR, coordonaţi de vrednicul părinte Costin Butnar şi al Grupului folk „Om Bun” au mângâiat sufletul ţăranilor şi copiiilor lor. „Am avut onoarea să o avem în mijlocul nostru pe doamna profesor universitar doctor Catinca Agache, care şi-a prezentat extraordinara carte „Însemne ale Nemuririi Eminesciene”, pe domnul profesor Ioan Lăcătuşu, seniorul luptei româneşti din Harghita şi Covasna, şi pe vestitul poet covăsnean Ion Ciurea, intelectuali de prestigiu, care nu şi-au uitat menirea de călăuzitori ai poporului. Un moment cu totul aparte a fost şi întâlnirea cu distinsa doamna Elena Ciobanu, datorită căreia cartea „Nu uita că eşti român!” a ajuns la copiii din satele covăsnene”, scria dr. Mihai Tîrnoveanu, a doua zi, pe Facebook.
Spre finalul serii, reprezentanţii Acţiunii „Români pentru români” au dăruit tuturor copiilor prezenţi din Chichiş, Băcel şi Lunca Câlnicului pachetele de premii constând în cărţi de Mihai Eminescu, cărţi de rugăciuni, rechizite, steaguri tricolore şi, bineînţeles, multe dulciuri. Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei a ţinut, în mod deosebit, să-i mulţumească profesoarei Crina Palas pentru un moment cu totul special: doi elevi din Ţara Făgăraşului, fraţii Vasile şi Maria Lupu, au recitat toată poezia „Luceafărul” pe de rost, emoţionând până la lacrimi asistenţa.
„Atât timp cât vom sta uniţi în jurul lui Mihai Eminescu, nu vom putea fi învinşi niciodată!”, crede dr. Mihai Tîrnoveanu, care, în aceeaşi zi de 15 iunie, încărcat de daruri, a trecut şi pe la elevii de la secţia cu predare în Limbă Română a Şcolii din comuna Ozun, „care ştiu pe de rost poezii de Mihai Eminescu, cântece româneşti şi sunt extrem de bine educaţi, toate aceste lucruri datorându-se vrednicei lor învăţătoare, doamna Daniela Penciu, dar şi minunaţilor lor părinţi. Acestor copii din Ozun, judeţul Covasna, le-am dăruit inima noastră.”
Însă Acţiunea „Români pentru români” are inima mare! De Sânziene, reprezentanţii ei au ajuns în judeţul Harghita, la Livezi şi Vidacut, cu acelaşi mesaj de solidaritate, de dragoste frăţească românească, dar şi cu o tonă de alimente, zeci de pachete cu volume de poezii, rechizite şcolare, steaguri tricolore, cărţi de rugăciuni.

Categorie: